Video Unde au ajuns banii pentru bătrânii din azilele groazei. Administratorul unui cămin cheltuia sume uriaşe la petreceri cu droguri, prostituate şi lăutari
Administratorul unuia dintre azilele groazei din Ilfov a încasat de la stat 3,7 milioane de lei. Pe hârtie, banii erau pentru tratamentul şi îngrijirea bătrânilor pe care îi avea la centrul din Voluntari. În realitate însă, cei mai mulţi bani au ajuns în buzunarul său propriu. Ştefan Godei consuma droguri şi petrecea cu lăutari şi prostituate, susţin procurorii.
Anchetatorii susţin că, din 30.000 de euro pe lună, cât primea de la stat, Ştefan Godei cheltuia doar 5.000. Economia se făcea pe seama mâncării şi a îngrijirilor medicale la care ar fi avut drept bolnavii din azilul său. În schimb, el trăia pe picior mare. Într-o singură noapte a plătit 25.000 de lei la o petrecere cu lăutari.
În plus, procurorii mai spun că: „potrivit procesului verbal al organelor de cercetare penală din 22.06.2023 au mai reieșit date potrivit cărora Godei Ștefan Cristian dispune de sume de bani însemnate pe care le cheltuiește pentru a apela periodic la serviciile unor prostituate, pentru a își procura droguri sau sume pe care le oferă la lăutari, sens în care potrivit discuțiilor avute de acesta în seara de 26-27.05.2023, a cheltuit pentru o singură astfel de serie de distracții, într-o noapte, suma de 25.000 de lei.
Ororile din aziluri s-au petrecut timp de patru luni sub ochii poliţiştilor. Aceştia s-au autosezizat pe 16 februarie dar au făcut primele reţineri abia pe 4 iulie. Stenogramele arată următoarea convorbire între o asistentă şi o cunoştinţă, pe 19 martie.
Asistentă: Da, i-am bătut p-ăștia de dimineață! I-am dat una lu' unu.
- Căminele-lagăre din Ilfov. Bătrânii aveau răni cu "viermi", şi-au cărat "dejecţiile cu găleata" şi mâncau...
- Poliţia îl contrazice pe Predoiu în scandalul căminelor groazei. IGPR s-a sesizat din oficiu pe 16 februarie....
- Viaţa de lux a torţionarilor din "azilele groazei". Oameni cu 18 terenuri şi 6 case tăiau banii pentru mâncarea...
Cunoştinţă: Poate-ți trage...
Asistentă: Ce să dea, că le e frică de mine!
Cunoştinţă: De îți sparge fața.
Asistentă: I-am dat eu lui!
Cunoştinţă: Treaba ta.
Asistentă: M-am săturat, dar dă-i dracu, țipă cu noaptea în cap!
Pe 30 aprilie avea o conversaţie similară.
Asistentă: Păi cum, mă, tată, mă, una singură în 28 de nebuni. S-au bătut doi, aicea, unul m-a... că nu i-am dat cafea, l-am omorât cu bătaia, p-ăla!
Cunoştinţă: Foarte bine, fir-ar mă-sa a dracu!
Reacţia şefilor Poliţiei
Şefii Poliţiei susţin că nu au ce să-şi reproşeze pentru faptul că nu au pus capăt abuzurilor mai repede. "Cercetările se pot întinde pe parcursul mai multor ani, însă în acest caz cercetările s-au derulat cu operativitate, având în vedere situația persoanelor vârstnice și vulnerabile", susţine conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Acţiunea, desfăşurată sub îndrumarea unui procuror de la Crimă Organizată, a fost lăudată şi de Ministrul Justiţiei. "A fost o procedură accelerată într-un caz foarte complex. Sunt 26 de inculpați în acest dosar. Am fost asigurată că, în scurt timp, vom vedea și soluția", spune Alina Gorghiu.
Nici şefii instituţiilor ai căror angajaţi au sprijinit afacerea prin toate mijloacele nu s-au grăbit să îşi asume o parte din vină. Din 5 persoane nominalizate ieri de premier că ar trebui să demisioneze, doar una s-a suspendat din funcţie pe perioada cercetărilor.
E vorba despre Mihaela Ungureanu, aflată la conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială din sectorul 3 al Capitalei. Numai de aici au fost plătite peste două milioane şi jumătate de lei, în ultimii doi ani, către azilurile în care beneficiarii erau torturaţi şi ţinuţi în condiţii mizere. Încă aproape 1,2 milioane de lei au fost virate de instituţia similară din Ilfov, condusă de Bogdan Pîntea, şeful Direcţiei de Asistenţă Socială.
Autoritățile caută soluții pentru beneficiarii din căminele groazei
Acesta nu a anunţat deocamdată dacă pleacă din funcţie. La fel au procedat până la această oră Cristina Anton, șefa Agenției Naționale pentru Plăți, Alina Decusară, şefa Agenţiei de Plăţi din Ilfov şi Mihai Tomescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Persoane cu Dizabilități. Acesta din urmă declara ieri pentru Observator că, deşi nu a greşit cu nimic, va face acest lucru.
Bogdan Dinu, reporter Observator: Autoritățile caută acum soluții pentru beneficiarii căminelor care au ajuns în ziua perchezițiilor la spitale. Mare parte din ei sunt și cu dizabilități așa că urmează să fie mutați până mâine la centre unde pot fi tratați. Mulți dintre ei nu au fost căutați nici până astăzi de rude.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰