Bancomatele unei bănci din Capitală, alimentate cu bani falși de 500 de euro. Suspecţii şi-au înfăşurat degetele în scotch. Doar 6 bancnote din 486 au fost respinse
Prejudiciu pentru o bancă din România, după ce bani falşi au fost încărcaţi în bancomate. Din 240.000 de euro, doar 6 bancnote au fost respinse de aparatele băncii. Poliţia are deja un cerc de suspecţi. DIICOT a făcut în această dimineaţă percheziţii în acest caz şi două persoane au fost duse la audieri.
De Redactia Observator la 03.05.2023, 13:50Mai multe bancomate ale unei bănci din Capitală au fost alimentate cu sute de bancnote false. Potrivit anchetatorilor este vorba despre 486 de bancnote de 500 de euro, dintre care doar 6 au fost recunoscute de bancomate ca fiind falsificate. Anchetatorii spun că bancnotele puse în circulaţie fac parte dintr-un tip de fals foarte periculos, imposibil de detectat cu ochiul liber.
Cum acţionau indivizii când alimentau bancomatele
Potrivit unor surse din poliţie, banii falşi ar fi fost cumpărați din Turcia sau Bulgaria la 10-20 la sută din valoare. Suspecții surprinşi de camere nu doar că erau acoperiți din cap până în picioare, dar și-au înfășurat degetele în scotch ca să nu lase amprente sau ADN pe bancomate. S-au deplasat la bancomate cu Uber sau au folosit trotinete închiriate din zone slab acoperite de camerele de supraveghere.
De ce a fost aleasă bancnota de 500 de euro
- Peste 150.000 de euro falși, descoperiți în urma unor percheziții făcute în mai multe județe. 21 de persoane,...
- Curier plătit cu bani de jucărie. Un detaliu de pe bancnote a trecut neobservat, deşi dădea de gol înşelăciunea
- Aproape 3 milioane de dolari, ridicate de polițiști de la o firmă din Suceava, după arestarea a trei tineri care...
Bancnota de cinci sute de euro este bancnota euro cu cea mai mare valoare. Din 27 aprilie 2019, s-a încetat emiterea bancnotei de către băncile centrale din zona euro din cauza temerilor privind ei utilizarea la scară largă în scopuri ilegale, dar poate fi folosită în continuare ca mijloc de plată.
Bancnota de 500 de euro nu mai este totuşi acceptată în magazine. În Germania de exemplu, dacă vrei să cumperi un produs scump folosind bancnote de 500 de euro, vânzătorul cheamă poliția pentru verificări. Dacă vrei să cumperi un produs de valoare mai redusă, magazinele nu o acceptă iar cumpărătorul este trimis la bancă să o schimbe.
Doar 6 bancnote false din 486 au fost respinse de aparate
"La data de 3 mai a.c., polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate - Oficiul Național Central pentru Combaterea Falsului de Monedă, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centrală, au efectuat 4 percheziții domiciliare, în municipiul București, într-un dosar privind săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, punere în circulație de valori falsificate şi înşelăciune.
Din cercetări a reieșit că, în cursul lunii noiembrie, o unitate bancară ar fi fost prejudiciată cu aproximativ 240.000 de euro, prin încărcarea în bancomate, pe parcursul a 3 zile, a 486 de bancnote, în valoare de 500 de euro, falsificate. Dintre acestea, doar șase bancnote ar fi fost reținute de aparatele multifuncționale, restul fiind acceptate. Bancnotele fac parte dintr-un tip de fals foarte periculos, cunoscute la nivel european atât pentru calitatea superioară a contrafacerii, cât și pentru faptul că sunt imposibil de detectat cu ochiul liber.
Două persoane vor fi conduse la sediul DIICOT – Structura Centrală, pentru audieri. Activitatea judiciară este realizată cu sprijinul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate – Serviciul Antidrog, suportul tennico-criminalistic fiind asigurat de Institutul Național de Criminalistică din Poliția Română. La acțiune participă Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei și Unitatea Tehnico-Canină a Jandarmeriei.
Suportul de specialitate a fost asigurat de către DIICOT – Biroul Tehnic și de Criminalistică. Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție", a transmis DIICOT într-un comunicat