Bărbatul care a amenințat trecătorii cu cuțitul, în București, a fost lăsat liber
Scene de groază în centrul Capitalei! Un bărbat înarmat cu un cuţit a provocat panică printre trecători. Poliţiştii l-au pus la pământ, înainte să facă victime, şi l-au trimis la spital, dar medicii l-au lăsat liber câteva ore mai târziu.
De Redactia Observator la 23.11.2019, 20:08Scene de groază în centrul Capitalei! Un bărbat înarmat cu un cuţit a provocat panică printre trecători. Poliţiştii l-au pus la pământ, înainte să facă victime, şi l-au trimis la spital, dar medicii l-au lăsat liber câteva ore mai târziu. Martorii spun că individul are probleme psihice. Incidentul aduce din nou în prim plan pericolul reprezentat de persoanele care nu urmează un tratament, deşi au tulburări.
Ora 19.00, vineri, Piaţa Unirii din centrul Capitalei. Un bărbat este ţinut la pământ de câţiva poliţişti. 6 oameni ai legii se asigură că nu poate fugi. Un cuţit de aproximativ 30 de centimetri este aruncat la mai puţin de un metru distanţă.
Cu el, individul a ameninţat mai mulţi trecători, cu doar câteva minute înainte. Bărbatul ar fi amenințat că înjunghie oameni la întâmplare. Din fericire, poliţiştii aflaţi în zonă l-au pus la pământ înainte să rănească sau chiar să ucidă pe cineva.
Bărbatul, cunoscut în zonă, ar avea probleme psihice, dar nimeni nu-l supraveghează. Putea să se transforme oricând în criminal, mai ales că prin centrul Capitalei trec zilnic mii de oameni.
”De 10 ani umbla pe aici. Când la puscarie, cand sparge geamurile, cand se arunca de la etaj. Cred ca are periodic crize din cauza drogurilor”, spune un martor.
COSMIN ANDREICA, Președinte Sindicat Europol: Noi, politistii avem nenumarate cazuri in care trebuie sa intervenim la astfel de persoane psihic care pot deveni un pericol pentru ele si pentru altii. Problema este insa legislatia deficitara, care nu are suficiente prevederi cu privire la ce se intampla cu ele dupa internarea lor.
Problema persoanelor cu afecţiuni psihiatrice este una delicată în România. Oficial, 2 români din 10 suferă de astfel de tulburări. Neoficial, 700 de mii de pacienţi nu urmează deloc un tratament sau nu îşi mai iau medicamentele, odată ce părăsesc spitalele.
COSMIN ANDREICA, Președinte Sindicat Europol: După internare, ele raman intre 10 si 14 zile internate, timp in care urmaresc tratamentul si apoi li se da drumul fara a se urmari daca se intorc in familie, au un apartinator care se ocupa ca ele sa isi ia medicatia.
Îngrijorător este faptul că nici legea nu ne protejează de bolnavii care pot deveni un pericol pentru cei din jur sau pentru ei înşişi.
GABRIEL DIACONU, psihiatru: Nici medicilor nu le pasă prea mult şi se spală pe mâini. Nici poliţiştilor nu le pasă foarte mult şi se spală pe mâini şi, cu siguranţă că. şi o spun cu regret. nici societăţii nu îi pasă foarte mult.
Bărbatul imobilizat vineri seară s-a rănit la mână în timp ce încerca să ascundă arma.
El a fost consultat de medici care ar fi considerat că nu este cazul să îl ţină internat. De asemenea, a primit o amendă de 1.300 de lei pentru tulburarea ordinii şi liniştii publice şi este cercetat în stare de libertate.