Bărbat înecat în Neamţ, după ce a căzut într-o copcă din iazul pe care îl păzea
Un bărbat de 62 de ani a murit înecat într-o copcă din iazul pe care îl păzea. S-a întâmplat în localitatea Podoleni, din Neamţ. Paznicul avea printre atribuţii şi verificarea locurilor unde gheaţa era spartă pentru a oxigena apa.
De Redactia Observator la 24.01.2019, 23:48- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Un bărbat de 62 de ani a murit înecat într-o copcă din iazul pe care îl păzea. S-a întâmplat în localitatea Podoleni, din Neamţ. Paznicul avea printre atribuţii şi verificarea locurilor unde gheaţa era spartă pentru a oxigena apa. Pompierii au reuşit să scoată trupul bărbatului după aproape două ore. N-a avut nicio şansă. Acum sunt mai multe anchete, la poliţie şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă.
Bărbatul era paznic la una dintre cele mai mari ferme piscicole din Neamţ. Colegul lui i-a anunţat dispariţia, când a venit să facă schimbul de tură. Imediat au ajuns pompierii şi poliţia, care au început o misiune de salvare fără şanse, sub stratul gros de gheaţă.
Iazul are câteva copci pe care le fac chiar paznicii, pentru a oxigena apa pentru peşti. Într-una dintre ele, a fost găsit trupul îngheţat al bărbatului, după două ore de căutări.
Şi Poliţia şi Inspectoratul Teritorial de Muncă au deschis anchete. Toţi aşteaptă acum rezultatul necropsiei.
Tragedia din Neamţ e un semnal de alarmă pentru miile de pescari care se aventurează la copcă, în fiecare iarnă. Găurile trebuie făcute cu grijă, la distanţe mari intre ele, tocmai pentru a nu exista riscul să se spargă gheaţa.
Dar, ca să fie gheaţa bună, trebuie să vă asiguraţi că vă poate susţine greutatea.
Gheaţa ...este de două feluri. Transparentă, asta înseamnă că este proaspăt formată şi este mai rezistentă, sau albă, însemnând că este mai veche şi cedează mai repede. Foarte important este să testaţi grosimea gheţii.
Un strat de 25 de centimetri poate ţine 1,8 tone. Adică... o maşină destul de mare. Dar dacă gheaţa este mai veche sau maşina mai grea, riscăm să ne scufundăm. 17-18 centimetri de gheaţă susţin, fără probleme, un snowmobil de dimensiuni normale, cam 450 de kilograme. Pentru un om avem nevoie de cel puţin 10 centimetri de gheaţă. Vorbim despre o greutate între 60 şi 80 de kilograme. Dacă pe acest strat merge o persoană de peste 100 de kilograme, ruperea gheţii este aproape garantată.
Ideal este, atunci când vreţi să pescuiţi la copcă, să mergeţi doar alături de profesionişti cu experienţă.