Părinţi inconştienţi, salvaţi în ultima clipă după ce s-au aventurat, neechipaţi, cu bebeluşul de 8 luni pe vârf de munte
E viscol, iar pericolul de avalanşă este uriaş pe munte. Fără să se gândească la pericole, un cuplu neechipat s-a aventurat cu bebeluşul de opt luni în masivul Ceahlău. Puteau să îngheţe dacă nu erau salvaţi la timp. În ultimele zile, salvamontiştii s-au confruntat cu o avalanşă de apeluri de ajutor.
De Angela Bertea la 20.12.2021, 13:12Pe cod galben de viscol şi cu zăpada până la genunchi, cei doi tineri de 25 de ani din Bucureşti au pornit cu bebeluşul în drumeţie. Au rămas blocaţi în mijlocul viforului. Pe un indicator au găsit numărul Dispeceratului Naţional Salvamont şi au cerut ajutor. Se însera, temperaturile coborâseră la minus zece grade, iar ei erau epuizaţi.
Raul Papalicef, șef Salvamont Neamț: Au vrut să ajungă în zona superioară a masivului Ceahlău, undeva la 1600 de metri, era şi viscol. Copilul era foarte mic, opt luni, prea mic pentru asemenea aventură. Nu pot să evaluez inconştienţa de care au dat dovadă.
Bebeluşul a fost învelit în folii termice de salvamontişti
Tinerii părinţi nu erau pregătiţi câtuşi de puţin să urce pe munte.
Raul Papalicef, șef Salvamont Neamț: Bebeluşul probabil că odată staţionat în zona de viscol ar fi intrat într-o hipotermie severă.
Tinerii voiau să ajungă la o cabană din Ceahlău, fără să aibă măcar rezervare. Pentru că era plină, salvamontiştii l-au rugat pe administrator să-i adăpostească peste noapte. E pericol în aceste zile pe munte. Doar în ultimele 24 de ore, Dispeceratul Național Salvamont a primit 36 de apeluri de urgență, în urma cărora au fost salvate 40 de persoane.
Sabin Cornoiu, şef Salvamont Gorj: Avem peste 100 de evenimente în ultima săptămână. În această perioadă am avut mai multe avertizări de vreme rea, risc de avalanşă.
Pericol de avalanșă în Munții Făgăraș şi în Bucegi
În Munții Făgăraș şi în Bucegi, riscul de avalanşă este 4, pe o scară de la 1 la 5.
Sabin Cornoiu, şef Salvamont Gorj: Oricând se pot produce aceste avalanşe. Este bine să meargă pe munte cu cei mai experimentaţi, sunt foarte mulţi care se dau pseudoghizi care spun că au nu ştiu câte vârfuri în palmares.
Pe vârful Omu, zăpada măsoară un metru şi jumătate, iar la Bâlea Lac troienele depăşesc doi metri. În unele locuri, s-a depus strat nou de zăpadă de 70 de centimetri.