Bilet unic pentru navetişti. Oamenii vor să fie rezolvate probleme de bază: "Degeaba bagă trenurile cu bilet unic dacă întârzierile sunt mari"
Vești bune pentru navetiști. Cei care fac drumuri între orașele mari și localitățile de reședință, aflate în restul județului, vor putea să călătorească mai ușor și chiar mai ieftin. Autoritățile vor introduce biletul unic, astfel încât călătorii nu vor mai fi nevoiți să verifice fiecare tarif pentru a căuta cea mai ieftină variantă. Proiectul care a pornit în București-Ilfov se va extinde, după jumătatea verii, și în restul țării.
De Bogdan Dinu la 11.05.2024, 19:56- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
Pentru navetiști, schimbarea aduce un mod mai ieftin și mai ușor de a merge la muncă, la școală sau de a ajunge, pur și simplu, în orașele mari. Călătorii vor avea un bilet unic pe care îl vor putea folosi, preț de o călătorie, în trenurile oricărui operator. "În primă fază este destinat celor care locuiesc în proximitatea orașelor, în aria metropolitană, care fac naveta zilnic între oraș și localitatea în care locuiesc", a declarat Ionel Scrioșteanu, secretar de stat.
CFR Călători a anunţat pentru anul acesta pierderi de peste 1 miliard de lei
Prețurile biletelor vor fi calculate în funcție de distanțe, iar operatorii vor fi obligați să respecte tarifele stabilite de stat. Pentru zona metropolinată vor fi puse la vânzare și abonamente. Abonamente prin care voi putea să schimb mai multe trenuri, pe o perioadă anume de timp, cuprinsă între 3 ore, cea mai scurtă perioadă și o lună, cea mai lungă perioadă. Conceptul a fost aplicat inițial pentru Bucuresti-Ilfov, ca proiect pilot. În urma analizei, reprezentanții Ministerului Transporturilor au considerat oportun să extindă mecanismul pentru toate reședințele de județ.
"Atunci când un tren intră în aria metropolitană București, că vine de la Craiova, că vine de la Iași sau de la Suceava biletul este unic pe toate tipurile de tren, indiferent de operator", a declarat Ionel Scrioșteanu, secretar de stat. Ideea îi bucură pe călători, dar nu îi face să își ia ochii de la celelalte probleme. "Întâi să rezolve întârzierile, bănuiesc că ar fi mult mai ok. Degeaba bagă trenurile cu bilet unic dacă întârzierile sunt mari", spune un călător.
Printre primele orașe din țară care vor avea trenuri metropolitane se numără Oradea, Timișoara, Brașov, Iași și Piatra Neamț. Prevederile vor intra în vigoare la începutul lunii iulie. CFR Călători a anunţat pentru anul acesta pierderi de peste 1 miliard de lei. Compania de stat explică această situaţie prin majorarea cheltuielilor şi nealocarea compensaţiei bugetare care să acopere diferenţa dintre costurile de operare şi veniturile proprii.