Biserică scufundată de comunişti, reconstruită pe un lac din Mureş. Lăcaşul, simbol al sufletelor înghiţite de ape în 1989
O biserică romano-catolică a fost reconstruită, după ce a în ultimii ani a fost lăsată în paragină. Lăcaşul de cult a fost singurul care a rămas la suprafaţă, după ce întreg satul a fost scufundat de comunişti. Acum, biserica nu mai este destinată slujbelor, ci rămâne monument istoric şi un simbol al localnicilor care şi-au pierdut casele sub ape
De Redactia Observator la 05.08.2024, 09:36Sute de localnici au participat la slujba de inaugurare a bisericii catolice din lacul Bezid. Lăcaşul de cult a fost reconstruit după ce zidurile acestuia s-au prăbuşit rând pe rând, în ultimii 20 de ani. "Biserica din Bezidul Nou a fost simbolul programului de distrugere al satelor din comunism şi a rezistat în apă până în 2014 în iunie, după care s-a prăbuşit de tot, dar, prin donaţii publice, am reuşit să reconstruim biserica fix acolo unde era, deci în apă", ne spune Peter Gaspar, ghid turistic.
În anii '70, în locul apelor de astăzi, era un sat în care se aflau 180 de case şi mai multe denominaţiuni. Pentru că localităţile din împrejurimi erau des inundate, comuniştii au decis să sacrifice Bezidu Nou, ca să construiască un baraj. Oamenii au trebuit să-şi părăsească locuinţele şi munca de o viaţă, dar unii au refuzat şi au fost înghiţiţi de ape.
În biserică nu se vor ţine slujbe
Biserica catolică a fost singura din cele cinci lăcaşuri de cult care au rămas deasupra apelor. De aceea a primit numele de biserica solidarităţii, iar lucrările de renovare au fost aparte. "Sunt forate vreo 36 de piloni, undeva în 14-16 metri adâncime, şi pe pilonii respectivi e făcută, să zicem, platforma bisericii şi deasupra e zidit din piatră, cum se vede şi pe imagine", ne explică viceprimarul localităţii Sângeorgiu de Pădure, Szasz Levente.
"Nu va fi o biserică funcţională, ci mai mult un memento, deci mai mult ca să ne amintească ce s-a întâmplat aici şi în alte multe localităţi din România în timpul comunismului", spune Peter Gaspar.
Iar bucuria localnicilor cu greu poate fi descrisă în cuvinte. În fiecare an, în prima sâmbătă din luna august, are loc comemorarea sufletelor pierdute sub ape în 1989.