Video Un incendiu devastator a cuprins Biserica Muzeului Satului Bănăţean din Timişoara. Preotul, în lacrimi: "Inima noastră, bisericuța noastră"
Încă o pierdere importantă pentru patrimoniul naţional. Biserica Muzeului Satului Bănăţean din Timişoara a ars din temelii noaptea trecută. Cu o valoare inestimabilă şi o istorie bogată, lăcaşul de cult este unul dintre cele mai importante monumente istorice din regiune, vechi de trei secole. Numai o minune a făcut ca icoanele de sute de ani să nu fie în biserică la momentul incendiului.
Cerul nopții s-a aprins noaptea trecută în Timișoara... flăcările au mistuit bisericuța din inima Muzeului Satului Bănățean, monument de patrimoniu național.
Neputincioși, oamenii au privit cum lăcașul de cult, construit integral din lemn, a ars ca o torță. În urma incendiului a rămas doar cenușă. Pe timp de zi, imaginea dezastrului e cu adevărat copleșitoare... câteva scânduri mai stau mărturie acoperișului care acum e scrum.
Doar o minune a făcut ca în interiorul bisericii să nu se afle cele mai valoroase exponate: icoanele, care au fost scoase pentru restaurare. Flăcările violente nu au iertat însă acoperișul și turla lăcașului de cult din 1746.
Ca o minune, singurul obiect din biserică salvat din flăcări este liturghierul bisericii. Cartea sfântă a fost găsită deschisă la pagina pe care stă scris: "Ceasul al nouălea". Preotul Alin Scridon slujește aici de 19 ani și de când a aflat vestea, are în permanență lacrimi în ochi.
- Incendiu la Muzeului Satului Bănățean. Biserica de la Topla, veche de 300 de ani, mistuită de flăcări: icoanele...
- Incendiu devastator într-o biserică din Bacău. Lăcaşul de cult s-a făcut scrum, preotul paroh a avut nevoie de...
- Milioane de credincioşi folosesc o aplicaţie creată de doi români. Foloseşte versete din Biblie pentru a-şi...
- "Bunul Dumnezeu ne vrea oameni liberi". Preotul Lucian Apopei, despre folosirea telefonului în perioada Postului Mare
- Preot român, percheziţionat de serviciile ucrainene înainte de venirea unei delegații oficiale româneşti în...
"Este o tragedie ce s-a întâmplat. Azi-noapte am fost sunat că inima noastră, bisericuța noastră, este în flăcări. Noi, de regulă, săvârșim Sfânta Liturghie în afara bisericii, încercăm foarte mult să o protejăm. Candele noi nu folosim în bisericuță, avem un întrerupător general în spatele bisericii. După ce terminăm slujbele, întrerupem curentul în întreaga bisericuță", spune Alin Scridon, preot.
Măsurile de precauție nu ar fi fost de ajuns
Din primele informații, se pare că incendiul ar fi pornit dinspre exterior spre interior, foarte posibil chiar de la partea electrică. Flăcările au fost atât de puternice încât au cuprins și acoperișul unei troițe din apropiere. Din fericire, pompierii au reușit să stingă focul înainte să ajungă și la casa parohială. Pentru localnici, lipsa micii biserici lasă un gol în suflete.
"Păi cum să nu fim necăjiți? Că atât am avut și noi bun în zonă. Am avut unde să venim să ne rugăm".
"E o lovitură neașteptată pentru noi. Mai ales pentru părintele nostru, un om deosebit", spun localnicii.
"Este un șoc, într-adevăr, pentru noi. Are o valoare istorică pentru oricine este iubitor de patrimoniu – valoare inestimabilă", spune Dorel Micle, manager interimar Muzeul Satului Bănăţean.
Vestea bună este că biserica va putea fi restaurată, iar banii vor fi alocați din fondul de urgență.
"Se poate restaura chiar partea cea mai autentică din clădire și avem salvate, pentru că erau la restaurat, partea de pictură, icoane și așa mai departe", spune Dorel Micle, manager interimar Muzeul Satului Bănăţean.
"E un dezastru, un dezastru și o pierdere de patrimoniu. Chiar dacă va putea fi restaurată, tot o pierdere este. O parte a substanței istorice a bisericii e ireversibilă", spune Sorin Predescu, Direcţia de Cultură Timiş.
Specialiști de la alte muzee din țară și-au oferit deja sprijinul pentru refacerea bisericuței de la Muzeul Satului Bănățean. Țara noastră riscă să piardă însă nu doar una, ci chiar sute de monumente de patrimoniu. Și asta pentru că nu există o infrastructură pusă la punct pentru restaurarea, dar și protejarea clădirilor și caselor tradiționale din mediul rural.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰