Boala care a umplut camerele de gardă ale spitalelor de copii. La ce trebuie să aibă grijă părinţii
Numărul virozelor respiratorii explodează. Sugarii şi copiii cu vârste între 1 şi 5 ani sunt cei mai afectaţi. Practic, se repetă situaţia din fiecare toamnă: copiii au revenit în colectivitate, deci virusurile se transmit mai uşor, au mai scăzut şi temperaturile.
De Andreea Petrescu la 19.10.2023, 17:51Întrebarea este: ce facem dacă cel mic se îmbolnăveşte? Când tratăm boala acasă, când este cazul să apelăm la medic?
Andreea Petrescu, reporter Observator: Noi suntem la camera de gardă a Institutului pentru Ocrotirea Mamei şi Copilului din Bucureşti şi aici ajung, în fiecare zi, între 180 şi 200 de copii care sunt urgenţe medicale. Jumătate dintre aceştia sunt diagnosticaţi cu infecţii respiratorii, cele mai multe dintre ele date de rinovirusuri. Sunt, într-adevăr, şi cazuri izolate de gripă SARS-CoV-2 sau virus sinciţial respirator, dar pentru acestea trei există şi formule de imunizare. Sunt vaccinuri care pot fi administrate copiilor începând cu vârsta de şase luni.
Pentru virusurile pentru care nu există vaccinuri, medicii spun că este foarte important ca cei mici să fie spălaţi foarte des pe mâini. De altfel, dacă apar simptome, cum este tusea, nasul înfundat sau febra, părinţii sunt sfătuiţi să administreze tratament de acasă celor mici, trei-patru zile, iar în cazul în care aceste simptome nu cedează, iar febra rămâne la un nivel destul de ridicat, părinţii să vină cu copiii la spital. Medicii le recomandă părinţilor să nu administreze antibiotice acasă până nu vin cu cei mici la spital. De altfel, în toată această perioadă, dacă au simptome, părinţii sunt sfătuiţi să-i ţină pe cei mici acasă şi să nu-i ducă la grădiniţă.