Antena Meniu Search
x

Val de viroze respiratorii în octombrie 2023. Ce simptome sunt anul acesta şi cine e în pericol

Autorităţile din România sunt în alertă maximă, după ce numărul de viroze respiratorii a crescut masiv în ultimele aproape două luni, iar mai multe categorii de persoane au intrat în zona de pericol.

de Redactia Observator

la 18.10.2023, 14:00

Numărul de vizore respiratorii a crescut după începutul anului şcolar 2023-2024
Numărul de vizore respiratorii a crescut după începutul anului şcolar 2023-2024 - Profimedia (imagine ilustrativă)
  • Numărul de viroze respiratorii a crescut de când a început anul şcolar 2023-2024.

În fiecare din ultimele săptămâni, în România am avut în mod constant peste 10.000 de cazuri de viroze respiratorii. Ba chiar pe alocuri ne-am apropiat periculos de bariera de 15.000 de viroze respiratorii semnalate într-o singură săptămână.

Situaţia este, încă, departe de a scăpa de sub control, dar autorităţile atrag atenţia asupra faptului că nu este cazul să ne culcăm pe o ureche, pentru că iarna stă să vină şi ar putea veni cu un nou record de viroze respiratorii. Mai mult, schimbările bruşte de temperatură pot reprezenta un factor care să ducă la înmulţirea cazurilor de viroze respiratorii.

Spitalele sunt luate cu asalt din cauza unui val de viroze respiratorii

Din păcate, de câteva zile, reprezentanţii mai multor spitale din întreaga ţară s-au plâns de numărul în creştere de pacienţi care se prezintă la Unităţile de Primiri Urgenţe cu viroze respiratorii.

Pe acelaşi subiect

Vorbim aici despre instituţii precum Spitalul de Boli Infecţioase Timişoara sau despre Spitalul Judeţean Constanţa. Mai mult, în urmă cu circa trei săptămâni Spitalul CFR din Sibiu devenea prima unitate medicală care decide să suspende vizitele aparţinătorilor din cauza virozelor.

Ce virusuri circulă în octombrie 2023

Pe lângă virusul gripal care circulă, practic, în fiecare an şi ne dă mari bătăi de cap, specialiştii atrag atenţia că nu am scăpat nici de influenţa Covid 19. Mai mult, se vorbeşte în continuare despre marele pericol reprezentat de posibilitatea ca o persoană să fie afectată atât de virusul gripal, cât şi de Covid 19 în acelaşi timp.

Nu în ultimul rând, trebuie luat în calcul faptul că chiar şi o viroză banală poate să ducă la complicaţii grave pentru anumite categorii de indivizi, ceea ce înseamnă că trebuie să fim atenţi inclusiv la pericolul reprezentat de apariţia unor complicaţii cardio-vasculare redutabile.

Ce simptome dau virozele respiratorii în toamna 2023

În principiu, vorbim despre aceleaşi simptome care apar ca întotdeauna când vorbim despre viroze respiratorii. Vorbim despre stare de oboseală, tuse, secreţii nazale, dureri musculare, strănut, dureri în gât, dureri de cap, febră sau nas înfundat.

Specialiştii atrag atenţia că, în special cei care au un sistem imunitar slăbit, pot dezvolta inclusiv afecţiuni la nivelul urechilor, sinusurilor sau plămânilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Sanatate » Val de viroze respiratorii în octombrie 2023. Ce simptome sunt anul acesta şi cine e în pericol