Sute de cadre medicale confirmate sau suspectate de infectare cu coronavirus
România pierde teren în lupta cu noul virus exact acolo unde nu ar trebui să cedeze niciun pas: în spitale! Unităţi medicale din toată ţara sunt acum focare de infecţie, iar medici, asistente şi brancardieri se transformă, de la o zi la alta, din salvatori în pacienţi.
De Redactia Observator la 27.03.2020, 00:29- Sute de cadre medicale au fost confirmate sau sunt suspectate de infectare cu coronavirus
- Cadrele medicale se plâng că nu au cu ce să se protejeze în fața virusului
România pierde teren în lupta cu noul virus exact acolo unde nu ar trebui să cedeze niciun pas: în spitale! Unităţi medicale din toată ţara sunt acum focare de infecţie, iar medici, asistente şi brancardieri se transformă, de la o zi la alta, din salvatori în pacienţi. Sunt 153 de cadre medicale şi angajaţi ai spitalelor care s-au infectat cu COVID-19, cei mai mulţi în Suceava şi Bucureşti! Doctorii se plâng că sunt trimişi în luptă cu mâinile goale. În Craiova, medicii şi-au improvizat costume de protecţie din saci de gunoi, iar la Topliţa şi-au făcut măşti din hărtie igienică!
Suceava a devenit Lombardia României. Sunt 170 de oameni infectaţi aici, 16,5 la sută din pacienţii României. Numărul cadrelor medicale care s-au îmbolnăvit în Spitalul Judeţean creşte de o zi la alta. Sunt 90 acum, dar mai sunt aşteptate sute de rezultate. Sindicaliştii susţin că numărul blonavilor ar fi mult mai mare.
Romică Bălan, președinte Sanitas Suceava: Testări s-au făcut până acum peste 500 de recoltări. Din rezultatele care au venit, fiindcă nouă nu ne-au venit toate, deci din ce rezultate au venit sunt infectările acelea şi încă aşteptăm rezultate.
Opt din cele 18 decese înregistrate până acum în România sunt din Suceava. Managerul spitalului a fost schimbat, dar problemele continuă, se plâng medicii şi asistentele.
Cadru medical, Spitalul Suceava: Ne-au spus că nu mai sunt teste. Sunt teste, dar nu mai vor să ne testeze ca să venim să lucrăm. Pentru că dacă ne testăm suntem obligaţi să stăm 14 zile în autoizolare. Şi atunci spitalul nu mai are oameni.
Cum virusul fără leac a decimat personalul medical, spitalul va fi redeschis cu medici şi asistenţi transferaţi de la Iaşi. Doar că şi acolo sunt probleme. Secţia de gastroenterologie a Spitalului Sfântul Spiridon a fost parțial închisă după ce trei bolnavi au fost testați pozitiv.
Iar la Maternitatea Elena Doamna angajaţii au protestat miercuri, după ce o pacientă confirmată cu coronavirus a fost internată acolo.
Un strigăt de ajutor vine şi din Sighet, acolo unde medicii acuză că nu au niciun scut în faţa bolii.
Asistentă spital Sighet: Nu avem echipamente. Spre uimirea noastră. Toată lumea plânge. Ştiu infirmiere care stau acasă şi plâng că le-au închis secţia. Şi le este teamă să nu fie contaminate, pentru că nu au fost testate. Nu vreau să plec la moarte. Vreau să salvez, dar nu cu mâinile goale. Nu avem ochelari de protecţie. Nu avem viziere.
Şi în Focşani, numărul medicilor şi asistenţilor care s-au îmbolnăvit la Spitalul Militar e în creştere. Unitatea sanitară este închisă, dar astăzi alte 20 de cadre medicale au fost testate pozitiv. Acest caz nu apare încă în statisticile oficiale.
La Spitalul Municipal din Lugoj o pacientă internată la secţia de terapie intensivă a fost depistată pozitiv.
Asistentă spital Lugoj: La noi, la Lugoj, nu avem un circuit cum sunt în alte spitale, unde pacienţii să poată fi izolaţi. Nu s-a decis ca personalul să se autoizoleze. Sunt colege, până astăzi, cu 40 şi de ore rămase în spital. Costumele sunt scumpe şi nu îşi permite spitalul, nu ne permitem să folosim acele măşti biologice.
În Craiova, un medic de la Unitatea de Primiri Urgenţe s-a fotografiat în timp ce consulta un suspect de coronavirus îmbrăcat cu un echipament improvizat din saci de gunoi, lipiţi cu leucoplast şi un halat impermeabil. Conducerea spitalului susţine însă că au toate echipamentele necesare. Iar la spitalul din Topliţa cadrele medicale se plâng că trebuie să improvizeze măşti din hârtie igienică şi elastice.
Sunt şi trei angajaţi ai serviciilor de ambulanţă infectaţi. Peste 110 sunt izolaţi, dintre care 45 doar din Bucureşti şi Ilfov.
Gheorghe Chiș, preşedintele Serviciilor Publice de Ambulanţă: Solicităm testarea personalului din cele 22 de servicii de ambulanță. În situația în care vom scăpa de sub control acest aspect vom ajunge în situația în care să ne decimăm și vom fi în imposibilitatea de a interveni.
Ultima raportare arată că, în total, 153 de medici, asistente şi brancardieri au fost testaţi pozitiv. Cei mai mulţi în Suceava, Bucureşti şi Hunedoara.
În Bucureşti, peste 160 de medici şi asistente de la cinci spitale sunt infectaţi sau izolaţi. Alţii însă sunt netestaţi.
Valeria Herdea, președinte al Asociatiei Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie: Ne-am trezit la cabinetele noastre că suntem față în față cu o pandemie pentru care nu suntem pregătiți. Nu avem echipamente de protecție, nu avem dezinfectanți și atunci avem o luptă contra cronometru, o luptă din resurse proprii din care să achiziționăm medicamente.
Medici, asistente şi manageri de spitale din toată ţara fac apel pentru a fi salvaţi. Institutul Matei Balş a primit un robot care dezinfectează holurile, sălile de operaţie şi saloanele cu ajutorul razelor ultraviolete. Aparatul este folosit şi în China, Germania sau Marea Britanie.