Cine e vinovat pentru tragedia de la azilul de bătrâni distrus de foc? Dezvăluiri-șoc din anchetă
Cine e vinovat pentru dezastrul de la azilul de bătrâni din București? Patronii promiteau bolnavilor ajutor de specialitate şi o viaţă mai bună.
De Redactia Observator la 30.09.2017, 20:09Cine e vinovat pentru dezastrul de la azilul de bătrâni din București? Patronii promiteau bolnavilor ajutor de specialitate şi o viaţă mai bună pentru sume de mii de lei lunar. O afacere de familie cu multe semne de întrebare pe care încearcă acum să le lămurească anchetatorii.
Căminul de bătrâni funcţiona fără două avize obligatorii: cel de la Direcţia de Sănătate Publică şi autorizaţia ISU. Bolnavii de aici însă plăteau: cel puţin 79 de lei costa pentru o singură zi de cazare la acest azil, adică peste 2300 de lei într-o lună.
În imobil nu existau lifturi şi facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi. Nu era nicio cale alternativă de evacuare în afară de o scară extrem de îngustă. Surse din interiorul anchetei spun că în această dimineaţa, când a izbucnit incendiul, cele două ale centrului ar fi trebuit să îi trezească pe bolnavi pentru a le da medicamentele. Ele, însă, dormeau, iar pentru asta ar fi fost mustrate în trecut chiar de patroana centrului.
De altfel, patroana nu a scăpat de interogatoriul anchetatorilor. În faţa lor, potrivit unor surse, ar fi dat vina pe infirmiere pentru tragedie, pentru că ar fi dormit. Chiar şi ele ar fi recunoscut că au fost trezite de ţipetele disperate ale bătrânilor. În faţa camerelor de filmat, altfel au sunat mărturiile lor.
Nu am ce să-mi reproşez. Eu am făcut tot posibilul. Nu am ce să-mi reproşez, a spus una dintre ele.
O serie de nereguli ies la iveală în doar câteva ore de anchetă. În primul rând, au fost doar două infirmiere lângă cei 20 de pacienţi, deşi legea impune un îngrijitor la cel mult trei bolnavi.
Documetele arată că imobilul are un istoric bogat. Iniţial a fost locuinţă personală, apoi în 2009 a devenit pensiune. Pentru că a fost schimbată destinaţia clădirii, atunci a fost solicitat şi emis singurul aviz de securitate la incendiu. Cămin de bătrâni a devenit abia anul acesta, iar proprietarii nu au mai cerut un nou aviz de la ISU. Ca o coincidenţă, de mâine, de la 1 octombrie, intră în vigoare legea potrivit căreia toate construcţiile de utilitate publică trebuie să aibă acest aviz.
Duminică, procurorul de caz, criminaliştii şi Poliţia Capitalei vor începe cercetarea la faţa locului. Iar pompierii vor încerca să stabilească ce a provocat incendiul. Dosarul penal a fost deschis pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.