Campania "La coafor cu psihologul", eveniment pentru victimele violenţei în familie, în Galaţi
Violenţa în familie rămâne deseori un subiect tabu pentru victime. Ca să le încurajeze pe femei să-şi deschidă sufletul, dar şi să le informeze despre drepturile pe care le au, atunci când sunt bătute de soţi, o asociaţie a avut o idee inedită.
De Redactia Observator la 16.10.2019, 17:20Violenţa în familie rămâne deseori un subiect tabu pentru victime. Ca să le încurajeze pe femei să-şi deschidă sufletul, dar şi să le informeze despre drepturile pe care le au, atunci când sunt bătute de soţi, o asociaţie a avut o idee inedită. A organizat o întâlnire cu femeile care trăiesc la sat. Dar nu oricum, ci oferindu-le o şedinţă de înfrumuseţare gratuită la căminul cultural.
În căminul cultural din comuna Folteşti din judeţul Galaţi a fost mare forfotă. Coaforul amenajat ad-hoc a strâns peste 100 de femei dornice să primească o frizură nouă.
Nu la fel de uşor a fost când a trebuit să spună ce au pe suflet. Ce bătăi îndură acasă sau ce lipsuri au.
Dana Anghel, psihoterapeut: Ele ştiu foarte bine că până la urmă vor ajunge tot în casă cu agresorul şi tot fără nicio apărare. Ba mai mult îl şi întărâtă să fie şi mai agresiv.
Vasilica are patru copii. E prima dată când vine la un coafor. Poate vorbi deschis abia acum despre calvarul pe care l-a trăit în ultimii 20 de ani.
Dar face asta doar pentru că nu-i mai e teamă de cel care a abuzat-o. Soţul ei a murit în urmă cu câteva zile.
Reporter: Ce viaţă aţi avut doamnă?
Vasilica Pricope, victimă a violenţei în familie: Viaţă de chin, cum ar veni!
Reporter: Vă bătea?
Vasilica Pricope, victimă a violenţei în familie: Da. Enorm.
Reporter: Ce motiva?
Vasilica Pricope, victimă a violenţei în familie: Spunea că ne aranjăm, plecăm după altcineva. Mi-a spart capul, m-a bătut enorm.
Culmea este că tot ea trebuie să plătească acum amenzile primite pentru că a fost bătută.
Vasilica Pricope, victimă a violenţei în familie: Am fost la politie. Poliţia i-o mai dat amenzi. Acum el a decedat şi noi trebuie să-i plătim amenzile din urmă.
Multe dintre femei au profitat de prezenţa psihologului pentru a-şi spune problemele. Ele recunosc că nu au timp sau poate bani ca să se îngrijească de sănătatea lor şi de multe ori sunt copleşite şi de alte probleme.
Ariţia Mândricel: Nebunia este binevenită pentru toată lumea cred şi gândesc pentru mine. Pentru prima dată care am venit şi eu să fiu vopsită o dată în viaţă. Eu am un copil problemă, eu pentru acel copil mi-am dedicat tot sufletul şi tot ce am avut.
Ioana Mârza: Am văzut că aţi stat mult de vorbă cu psihologul! Probleme personale, da.
Organizatorii spun că de multe ori femeile care sunt victime ale violenţei nu ştiu nici măcar ce drepturi au.
Isabela Ştefan Iorga, organizator: Nu ştiu că s-a schimbat legea de prevenire şi combatere a violenţei domestice, nu ştiu că pot să sune la poliţie şi că poliţistul vine şi dacă există o situaţie care-i pune viaţa în pericol poate să instituie un ordin de protecţie temporar
Campania "La coafor cu psihologul" se desfăşoară în sate din Ialomiţa, Galaţi şi Constanța