Când se termină greva în transportul public din București. Sindicalist: ”Noi am hotărât să mergem până la capăt”
Șoferii STB vor relua munca doar când directorul general al STB va fi demis de Consiliul de Administraţie, a anunțat Vasile Petrariu, liderul Sindicatului Transportatorilor din Bucureşti (STB). Petrariu a precizat că nimeni nu va merge la negocierile de la Primăria Capitalei, dacă nu va participa și el, făcând referire la afirmația lui Nicușor Dan care a spus că doreşte ”să vorbească cu cei care au făcut grevă dar nu cu consilierul PSD, care a politizat acest protest”.
De Redactia Observator la 20.01.2022, 12:06”Primarul General este adeptul a ceea ce spunea directorul STB, să desfiinţeze asociaţia sindicală. Aşa ceva, după 30 şi ceva de ani de la Revoluţie, nu cred că mai e posibil. La negocieri, fără mine nu va merge nimeni din partea Sindicatului Transportatorilor”, a spus Vasile Petrariu.
Vasile Petrariu a spus că acest conflict poate fi rezolvat instant dacă PNL îşi asumă această răspundere şi îl demit pe actualul director general al STB, prin Consiliul de Administraţie.
”Acesta ar fi primul pas prin care noi am putea debloca această relaţie şi discuţiile care are conduce la reluarea lucrului”, a spus liderul sindicatului.
Condițiile puse de sindicaliști pentru a ieși din grevă
- Câțiva șoferi STB nu au participat inițial la greva din Capitală. Director: ”A fost sunat de liderii de...
- Aglomeraţie la metrou, din cauza grevei STB: trenuri pline şi valuri de călători. Măsurile anunţate de Metrorex
- Grevă la STB, veselie printre șoferii companiilor de ride sharing. Mesajele ironice de pe rețelele de socializare
Vasile Petrariu a precizat că vor relua discuţiile cu noul director al STB, pentru că principala problemă este renegocierea unui nou contract colectiv de muncă.
”Mai mult, salariaţii au foarte multe probleme, legate de baza materială, condiţii de muncă, şi aşa mai departe. Să vii tu director astăzi să inciţi şi să spui despre salariaţii tăi că sunt hoţi, că fură, că vând piese, în condiţiile în care tu nu ai fost în stare să faci o aprovizionare ritmică şi avem peste 300 şi ceva, aproape 400 de vehicule trase pe dreapta, din cauza lipsei pieselor şi materialelor, mie mi se pare...”, a spus Petrariu, citat de news.ro.
Liderul sindicatului din STB a fost întrebat când vor reveni şoferii STB pe traseu. ”Când directorul general va pleca!”, a răspuns el.
Petrariu i-a acuzat pe cei de la PNL şi USR că doresc să divizeze această societate.
Ce salariu are un șofer STB
Despre faptul că nu s-a asigurat o treime din capacitate, aşa cum cere legea, Petrariu a spus că şi angajaţii au această posibilitate de a decide cât să suporte ceea ce se întâmplă cu ei.
”În condiţiile în care oamenii au decis ei că nu se mai poate, asta am făcut astăzi. Am vrut să mă conving, să văd despre ce e vorba, iar oamenii au spus: noi am hotărât să mergem până la capăt”, a arătat el.
Vasile Petrariu a ţinut să îl contrazică pe directorul general al STB care afirmase că salariile sunt foarte mari. ”Salariul unui conducător de vehicul este undeva la 4.200 de lei, în condiţiile în care el lucrează sâmbetele, duminicile, sărbătorile legale, ore suplimentare, el nu ia mai mult de 3.500 de lei net, asta înseamnă în jur de 5.600 de lei brut. Dacă ăsta este un salariu foarte mare, în condiţiile în care omul ăla nu are liber, se scoală la 3 dimineaţa şi ajunge acasă la 3 sau 4 după-amiaza, atunci înseamnă că aşa o fi”, a spus Petrariu.
Câțiva șoferi STB nu au participat inițial la greva din Capitală
Câțiva șoferi STB au vrut să iasă pe traseu, joi dimineață, în ciuda grevei generale care a fost anunțată încă de la primele ore ale zilei. Directorul STB, Adrian Criț, a spus, într-o conferință de presă, că un șofer de pe linia 85 a ieșit pe traseu, dar a fost nevoit să se se întoarcă la depoul Vatra Luminoasă după ce a fost sunat de sindicaliști. Ulterior, într-un comunicat al companiei, STB anunță că au existat mai mulți ”angajați fideli care au decis să respecte legea și să-și îndeplinească sarcinile de lucru”.
„Astăzi a ieșit un troleibuz de la depoul Vatra Luminoasă. Știți ce s-a întâmplat? Erau la Primăria Capitalei la ora 5 dimineața. A fost sunat de liderii de sindicat și a trebuit să se întoarcă în depou. Prin fața primăriei a trecut acel troleibuz pe care l-am identificat în aplicația InfoSTB și avea pe panoul de afișaj „se retrage la depoul Vatra Luminoasă”. Nicio problemă. Știm presiunile existente, sunt înregistrări, sunt dovezi. La ora 8 trebuiau să fie în trafic circa 1.400 de vehicule în traseu. Din păcate, în momentul de față circulă doar concurența noastră. Concurență care știe să eficientizeze”, a spus Adrian Criț”, a declarat directorul STB.