Capii rețelei de sclavi din Maramureș au ajuns în arest. Exploatau fără milă bărbați cu dizabilități, în vârf de munte, în condiții greu de imaginat
Descoperire îngrozitoare în orașul Borșa din județul Maramureş. Oameni cu dizabilităţi ar fi fost puși să lucreze în condiţii greu de imaginat atât la o stână, cât şi la o pensiune, ambele deţinute de acelaşi individ. Victimele erau lăsate fără acte şi ameninţate cu bătaia. În plus, nu erau plătite pentru munca depusă. Urmează detalii cu puternic impact emoţional!
De Cristina Filip la 11.05.2023, 08:09Reţeaua care exploata persoanele cu dizabilităţi ar fi fost monitorizată aproximativ un an și jumătate. Mai multe persoane din Borșa au făcut sesizări, iar DIICOT-ul a intrat pe fir.
Exploatați în vârf de munte
Ieri, anchetatorii au urcat în munți, la o stână. Aici, au găsit condiții greu de imaginat. Spații de cazare insalubre, chiuvete ruginite și pline de mizerii, mâncare în locuri pline de rugină. În acest loc, liderul rețelei ar fi exploatat șapte persoane. Victimele proveneau dintr-un centru pentru persoane cu dizabilităţi din Vrancea.
Cristina Filip, reporter Observator: Ar fi fost duse acolo chiar de către directorul centrului care s-ar fi împrietenit cu patronul pensiunii în timpul unor concedii. Oamenilor li s-a promis că vor fi agajaţi şi vor fi plătiţi. În realitate însă au ajuns sclavi.
- Bărbaţi cu handicap, sclavi în ferme şi pensiuni din Maramureş. Au fost duşi acolo chiar de directorul...
- Un român și-a transformat 10 conaționali în sclavi în Spania. I-a păcălit cu joburi "bine plătite"
- Cutremur la vârful poliţiei din Cluj: "Gunoaie", "sclavi" sau "zero barat". Cum a încercat un comandant să-şi...
Ion Sorin Timiș, primar Borșa: Două dintre persoanele monitorizate de către primărie, fiind beneficiare de ajutor social. Încă trei persoane care se aflau acolo în îngrijire erau monitorizate în ultimul an de către Serviciul de Asistenţă Socială. Se pare că mai existau încă două persoane de care Serviciul de Asistenţă Socială nu ştia pentru că nu au fost niciodată informaţi că acele persoane se află în îngrijire.
Ionela Cozma, IPJ Maramureș: Ar fi fost recrutate prin inducere în eroare, profitând de starea vădită de vulnerabilitate şi ulterior transportate în vederea exploatării prin muncă în cadrul unor pensiuni, gospodării şi ferme din județul Maramureș.
Capii rețelei au ajuns în arest
În urma perchezițiilor, liderul rețelei a ajuns la audieri la sediul DIICOT Maramureș. Acolo au ajuns și soția, dar și o altă femeie din familie.
Reporter:
De ce i-aţi exploatat de oamenii respectivi?
Au vrut oamenii să lucreze sau i-aţi obligat?
Iulia Pintea, avocată: Cu privire la audierile din această zi menţionăm că nu dorim să facem nicio declaraţie. Vă vom comunica ulterior toate deciziile pe care le vom lua cu privire la acest dosar.
Cei trei au ajuns în arestul poliţiei. Acolo au ajuns în cursul nopții și complicii din Vrancea. În total, 14 persoane au fost audiate în urma perchezițiilor efectuate în Maramureș și Vrancea. Cei șapte bărbați exploatați au fost cazați într-un centru social.