Capodoperă de artă de peste două milioane de euro, găsită "din senin" în Ilfov. Un român a sunat fără să ezite la poliție
Un tablou în valoare de peste două milioane de euro, furat dintr-o galerie de artă din Oxford, a fost găsit după patru ani de la jaf la un bărbat din Ilfov. Alte două picturi, dispărute tot atunci, ar fi fost deja vândute mai departe. Hoţii nu au fost prinşi încă.
De Bogdan Dinu la 19.04.2024, 19:43- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
În imaginile de pe camerele de supraveghere se vede cum trei bărbaţi mascaţi intră în Christ Church Picture Gallery. Fură una dintre cele mai frumoase şi valoroase picturi din istoria artei: tabloul lui Salvator Rosa "O coastă stâncoasă, cu soldați care studiază un plan". În urmă au lăsat o ramă goală. Până în ziua de azi, făptaşii nu au fost prinşi.
- Bogdan Dinu, reporter Observator: Tabloul pictat în secolul al 17-lea a ajuns la un intermediar, un bărbat de 42 de ani din Ilfov. În momentul în care acesta a căutat pe internet informații despre pictură, a înțeles că are în brațe o operă de artă în valoare de peste două milioane de euro, căutată de polițiștii din întreaga Europă. Moment în care a decis să îi sune pe agenți.
Tot atunci au dispărut şi alte două capodopere din secolele XVI-XVII: "Un soldat călare" de Anthony Van Dyck și "Un băiat care bea" de Annibale Carracci. Cele trei lucrări sunt estimate la o valoare totală de peste 11 milioane de euro. Şi toate trei au trecut prin mâinile românului care a înapoiat tabloul lui Rosa. Audiat de procurori, bărbatul a dat informaţii și despre celelalte două tablouri, pe care apucase deja să le vândă.
Surse Observator spun că cel care a adus tabloul în România ar fi murit între timp
- Un tablou furat dintr-o galerie din Oxford a fost găsit în România. E estimat la 2 milioane de euro
- Scandal după ce elevii unui liceu din Franţa au privit în clasă un tablou cu nuduri, pictat în secolul XVII....
- A crezut că a dat lovitura când a vândut un tablou cu 200 de dolari pe Facebook. Fericirea a durat doar o zi,...
- James Mathers, detectiv, Poliția din Thames Valley: Este o evoluție semnificativă a anchetei. Din informațiile primite de la autoritățile din România, știm că aceste două picturi au fost vândute în România, dar acum pot fi oriunde în Europa.
Românul are calitate de martor și nu a fost reținut de procurori. Polițiștii români încearcă să dea de urma colecționarilor care au cumpărat celelalte două tablouri.
- Adrian Buga, critic de artă: Ele intră într-o zonă neagră, nici măcar într-o zonă gri. Ele călătoresc destul de ușor, pentru că așa cum spuneam, este ușor să le și ascunzi. Fiind de mici dimensiuni pot fi puse într-o valiză sau pot fi într-un transport și ajung dintr-o țară în alta destul de ușor. Nici nu vă închipuiți câte grade de schimb se pot realiza cu aceste obiecte.
- Jacqueline Thalmann, Galeria Christ Church: Sunt picturi unice, create acum multe secole. E o colecție care a fost deschisă publicului încă din 1768, iar acum au dispărut. Nu mai sunt acolo. Nu le mai putem împărtăși.
Tabloul recuperat, în valoare de 2 milioane de euro, a fost deja înapoiat galeriei din Oxford
Nu este prima oară când românii sunt personaje principale în furtul unor picturi celebre. În 2012, doi bărbați au intrat prin efracție în Muzeul Kunsthal din Rotterdam și au furta şapte picturi celebre în mai puțin de trei minute. Cu anchetatorii pe urmele lor, hoţii au îngropat şi ars tablourile de Picasso, Matisse, Gaugain şi Monet.