Antena LIVE

Curs valutar

Video

Cât costă să pui "pe roţi" casa bunicilor: frumoasele căsuţe bucovinene pot fi mutate, piesă cu piesă. Preţul e însă unul destul de piperat

Casa bunicilor nu se dărâmă, ea se... strămută. Ridicate cu mari sacrificii de înaintaşi, frumoasele căsuţe bucovinene renasc, în altă parte, cu ajutorul unor meşteri pricepuţi. La fel ca un uriaş joc de lego, construcţiile sunt demontate piesă cu piesă: lemnul este recondiţionat, bârnele sunt apoi transportate, iar casa este refăcută din temelie în curtea noului proprietar, chiar şi în alt judeţ.

De la 01.10.2022, 20:03
WhatsApp
Vezi și:

Vicovu de Jos, Suceava. E mai, soarele încălzeşte până şi friguroasa Bucovina. În gospodăria lui Vasile şi Stela Zubaş, munca e în toi. "Am scos duşumelele, am dat pământul jos din interior, acum dăm şindrila şi tot ce este pe exterior, pe pereţi", a declarat Cristian Iosif, meşter. Grea alegere au avut de făcut Soţii Zubaş. Nu aveau suficient loc în bătătură pentru casa nouă a copiilor, nu voiau nici să demoleze casa bătrânească. Au răsuflat uşuraţi când au găsit, pe Facebook, oameni dispuşi să le ia casa cu totul, pe sus.

"După ce am trăit o viaţă în ea, a trebuit să am un curaj mare ca să scot din ea şi s-o fărâm, să dau libertate la casa băieţilor", a declarat Stela Zubaş. Trei generaţii Zubaş au trăit în casa veche de 120 de ani. "Că nu ajunge pe foc, mă bucur, să dea Dumnezeu sănătate la oamenii cei ce o iau şi să se bucure de dânsa cum m-am bucurat şi eu o viaţă, 50 şi ceva de ani", a declarat Stela Zubaş. Să găseşti un nou proprietar pentru vechea ta casă bătrânească e doar primul pas. Mutarea nu e deloc simplă şi nu se poate face fără meşteri pricepuţi, care să cunoască în detaliu construcţia.

"Pe fiecare bârnă va fi pusă câte o tăbliţă cu două şuruburi şi pe tăbliţa aia vom ştanţa un anumit număr, care ne va ajuta la relocare. După aceea dăm acoperişul jos, draniţa, căpriorii legată, le încărcăm şi le ducem la noua locaţie", a declarat Cristian Iosif, meşter. Cinci luni mai târziu, casa bătrânească din Vicovu de Jos începe să prindă contur la peste o sută de kilometri distanţă, în Vatra Dornei. Familia care a comandat-o în primăvară mai are de aşteptat câteva luni până când se va muta în... noua ei casă veche.

Pe acelaşi subiect

Demontarea, recondiţionarea, transportul şi reconstrucţia unei astfel de căsuţe tradiţionale poate depăşi 40.000 de euro

Când bunicii i s-au dus, Lucian Laurus s-a decis să mute casa în care a copilărit din Milişăuţi în Dărmăneşti. "O demontăm din cauza spaţiului. Avem alte lucruri de făcut în această zonă şi preferăm să avem spaţiu. Am preferat să facem una nouă, că aşa se poartă", a declarat Lucian Laurus, nepot. Meşterii s-au apucat deja de treabă: o demontează bârnă cu bârnă şi apoi o vor reface în curtea bisericii din localitate. "Am avut clienţi să o vindem, dar am preferat să rămână aproape de noi, la circa 20 de kilometri, decât să o dăm prin alte zone din ţară, ca să nu o mai văd. Noi chiar vrem să o vizităm. Acolo din câte am înţeles preoţii se ocupă toate obiectele din casă vor fi puse la fel. Se va amenaja un muzeu, se va ţese", a declarat Lucian Laurus, nepot.

"Turnăm o fundaţie şi va fi reaşezată. Ce e important, vom folosi toate tehnicile tradiţionale de reconstruire, o vom bate cu pământ, o vom acoperi cu şindrilă să semene cât mai mult cum a fost înainte", a declarat Cristian Iosif, meşter. Din aceeaşi dorinţă de a păstra autenticul și de a duce mai departe tradiţia și identitatea, o familie din Suceava a pus bazele unui mic complex turistic în Cacica. Patru case vechi, din lemn, au fost deja strămutate din Straja, Brodina, Arbore și Marginea. "Am pus suflet în ele, în ridicarea lor în ideea în care şi în interiorul căsuţelor o să vedeţi sunt aduse lucruri de la bunicii noştri, pentru că fiecare căsuţă are numele bunicilor. Am adus pernuţe de la ei, cergi, icoane, tot ce am găsit aşa că s-ar potrivi le-am furat de la ei şi fiecare are acum povestea ei, după atâta timp de când au fost construite", a declarat Georgiana Păstrăv, proprietar.

"Dacă dispar aceste case vechi, dispare şi produsul turistic Bucovina aşa cum îl ştim şi cum este de fapt cumpărat de către turişti români şi străini", a declarat Carmen Caşovschi, conferenţiar universitar USV (Centrul de Cercetare şi Resurse în Turism). Câţiva iubitori de frumos au creat o pagină de Facebook pe care publică frecvent anunţuri de salvare a caselor bucovinene sortite demolării. Poţi cumpăra pe o nimica toată o bijuterie veche de peste 100 de ani - mulţi proprietari, de altfel, preferă să le doneze decât să le pună pe foc. Atenţie, însă: costul final - demontarea, recondiţionarea, transportul şi reconstrucţia - unei astfel de căsuţe tradiţionale poate depăşi 40.000 de euro.

Angela Bertea

Curioasă din fire, îmi place să pun întrebări și să obțin răspunsuri. Pe unele le obțin mai ușor și repede, pe altele mai dificil. Dar, îmi place și să insist, ceea ce mă conduce spre ceea ce vreau să obțin. ...

bucovina casa bunici mutat
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord cu interzicerea completă a telefoanelor mobile la şcoală?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025