Cât de puternice sunt bombardierele americane B-52 aduse în România, denumite "fortărețele cerului". Vor zbura până în 2050
Două bombardiere nucleare americane au venit pentru prima dată la noi în ţară. Celebrele B-52, supranumite fortăreţele cerului şi folosite de Statele Unite în multe acţiuni militare, staţionează în baza militară Mihail Kogălniceanu şi vor face antrenamente comune. Drumul nu a fost lipsită, însă, de incidente - au fost interceptate de avioane de vânătoare ale Rusiei.
De Cristi Popovici la 23.07.2024, 20:03Descurajarea agresiunii ruseşti este una dintre misiunile piloţilor de bombardiere. Aeronavele vor simula misiuni de luptă deasupra Mării Negre. Strategii militari vor să vadă cum pot colabora avioanele militare americane cu aparatele de zbor ale României şi ale aliaţilor europene.
"Prezenţa bombardierelor Forţelor SUA în această bază, împreună cu avioanele Typhoon ale RAF, avioanele finlandeze F-18 şi avioanele F-16 româneşti la marginea flancului estic reprezintă un exemplu perfect al angajamentului, interoperabilităţii şi puterii care au caracterizat relaţia cu aliaţii noştri în ultimii 75 de ani", a declarat Keith Derbenwick, Ataşatul Forţelor de Apărare SUA în România.
Bombardierul are o anvergură a aripilor de 56 de metri şi o lungime de 48 de metri. Avionul poate transporta peste 70 tone de armament, de la bombe convenţionale ghidate cu precizie, până la focoase nucleare. Bombardierul poate fi alimentat în aer şi astfel poate zbura fără să aterizeze pe distanţe extrem de lungi. Fără realimentare, el are o rază de acţiune de 14.000 de kilometri.
Aeronavele de tip B-52 sunt celebre. Au fost folosite în misiuni în Vietnam, Irak sau Afganistan
- Două bombardiere americane, interceptate de MIG-uri ruseşti în drum spre România. Aeronavele au ajuns la...
- Cele două bombardiere americane interceptate de MiG-urile ruseşti în Arctica au aterizat în România. Ce misiune au
- Două bombardiere americane, interceptate de MiG-uri în Arctica. După ce i-au văzut pe piloţii ruşi, americanii...
"Sunt uimitoare, dacă te uiţi doar la ce pot. Şi aş spune rezistente. Acest avion din spatele meu, avem astfel de avioane din 1960 şi 1961. Vor continua să zboare deasupra cerului din România şi de-a lungul globului până în 2050", a declarat Jared Patterson, comandorul Forţei Expediţionare.
Până să ajungă la Mihai Kogălniceanu, avioanele militare americane au avut o întâlnire neaşteptată.
Bombardierele au fost interceptate de două aeronave ruseşti MIG-29 şi MIG-30 deasupra Mării Barentz, în spaţiul aerian internaţional. Ruşii au zburat în paralel, în raza vizuală a piloţilor americani, timp de zece minute. Bombardierele nu şi-au schimbat cursul, iar în timpul interceptării nu a existat un schimb de comunicaţii radio. După zece minute, ruşii s-au retras, iar americanii şi-au continuat zborul spre România.
În ultimii ani, manevrele avioanelor militare ruseşti lor au devenit tot mai periculoase
În 2020, două aparate de vânătoare au trecut razant prin faţa unui B-52 care zbura peste Marea Neagră. Americanii au reclamat atunci nu doar pericolul unei coliziuni în aer, dar şi faptul că tulburenţele au împiedicat piloţii să manevreze în siguranţă aeronava.
Anul trecut, o dronă americană care decolase din România s-a prăbuşit în Marea Neagră după ce a fost interceptată de avioanele ruseşti. Imaginile arată că un pilot rus a vărsat combustibil, în zbor, peste dronă. Apoi, într-o trecere razantă, a lovit elicea aparatului şi l-a doborât.