Video Nou pericol pentru România adus de Ciclonul Boris, după inundaţiile istorice. Ungaria a luat deja măsuri de urgenţă
Ciclonul Boris aduce noi pericole. Debitul Dunării se va dubla la noi în ţară zilele următoare. La Bratislava, în Slovacia, nivelul fluviului a depăşit, deja, nouă metri şi se anunţă la fel de periculos şi la Budapesta. În ultimele două zile, inundaţiile au omorât cel puţin nouă oameni în Polonia, Austria şi Cehia. Autorităţile de la Varşovia au anunţat stare de urgenţă pentru 30 de zile în zonele afectate.
La Viena, Dunărea are aproape şapte metri şi jumătate adâncime. A ieşit din matcă şi a inundat terase de pe mal, piste pentru biciclişti şi alergători. Mai multe magistrale de metrou au fost închise, după ce liniile de suprafaţă au fost acoperite de apă.
Ciclonul Boris a făcut dezastru în mai multe ţări
La Bratislava, nivelul Dunării a depăşit nouă metri. Cu găleţi de plastic în mâini, slovacii au încercat să îşi salveze gospodăriile inundate. Cartiere întregi şi castelul Stupava au fost acoperite de Dunărea revărsată, care dă emoţii şi în Ungaria. Hidrologii estimează că va ajunge la Budapesta cu un nivel de peste opt metri şi jumătate.
Preventiv, cheiurile din Buda şi Pesta au fost închise. În teritoriu, 1.000 de militari au ordin să ridice diguri din saci cu nisip. Mai mulţi primari se tem că oamenii din localităţile lor ar putea rămâne izolaţi zile în şir.
Debitul Dunării s-ar putea dubla într-o săptămână
La noi, hidrologii calculează că debitul Dunării se va dubla într-o săptămână. Experţii au, însă, soluţii pentru a controla o eventuală viitură.
În urma precipitaţiilor abundente, atunci când se atinge cota de pericol, apa strânsă în barajele de acumulare poate fi deversată controlat. O variantă este eliberarea apei treptat şi în cantităţi mici. În acest fel, localnicii din zonă au timp să ia măsuri împotriva inundaţiilor. De exemplu, să contruiască diguri, mai ales în apropierea caselor. Altă variantă este inundarea unor zone tampon, să le numim aşa, câmpii sau terenuri, aflate la distanţă sigură de locuinţe.
Valul de viitură va fi controlat din barajul de la Porţile de Fier.
"Atunci când ştim că a plouat în Germania, spre exemplu sau Austria, Ungaria, Serbia se procedează la o deversare a lacului de la Porţile de Fier 1 şi implicit la Porţile de Fier 2 pentru a prelua şocul de viitură. Debitul este ţinut sub control", spune Cristinel Popescu, inginer la Porţile de Fier.
Creşterea nivelului Dunării este provocată de ciclonul Boris, care a făcut dezastru în Europa Centrală şi de Est.
Mii de locuitori din Polonia şi Cehia, evacuaţi
În Polonia, sirenele de avertizare au sunat aproape continuu. Într-un oraş din sud, un spital întreg a fost evacuat peste noapte după ce un baraj a cedat sub presiunea puhoaielor. Zeci de oameni au fost salvaţi cu elicopterele de pe acoperişuri.
În Cehia, peste 12.000 de oameni au fost evacuaţi de urgenţă. Două oraşe cu 10.000 de locuitori au fost acoperite cu apă şi nămol. Viiturile au distrus drumuri şi au târât multe maşini sute de metri.
Ciclonul a făcut prăpăd şi în Republica Moldova. Străzile din Chişinău s-au umplut de apă, iar maşinile au înainat greu printre şuvoaie.
Puterea extremă a vijeliei s-a văzut din Spaţiu. Imagini din satelit arată că norii au acoperit întreaga regiune afectată de ciclon. Meteorologii anunţă ca ploile abundente vor continua încă două zile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰