Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Cutremur azi în România cu magnitudinea 5,4 pe Richter, în zona seismică Vrancea. S-a simțit puternic până la București

Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 pe Richter s-a produs luni în România, anunţă Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului. Seismul s-a simțit în mai multe orașe din România, precum și în zone din Bulgaria, Moldova și Ucraina.

de Redactia Observator

la 16.09.2024 , 20:51

În ziua de 16 septembrie 2024 la ora 17:40:18 (ora locală a României) s-a produs în Zona Seismică Vrancea, județul Buzău, un cutremur semnificativ cu magnitudinea M (EWS) 5.2, la adâncimea de 140 kilometri.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 52 kilometri SE de Sfântu-Gheorghe, 54 kilometri E de Brașov, 62 kilometri NV de Buzău, 70  Vkilometri de Focșani, 72 kilometri N de Ploiești, 97 kilometri NE de Târgoviște.

"Atenție! În urmă cu puțin timp s-a produs un cutremur. Păstrați-vă calmul, pot urma replici ale cutremurului. În acest moment efectuăm recunoașteri în teren pentru a identifica posibile consecințe", a transmis ISU București - Ilfov.

Vezi și

De ce se produc cutremure în zona seismică Vrancea

Pe acelaşi subiect

Cutremurele din zona seismică Vrancea se produc din cauza unor fenomene geologice complexe, legate de mișcarea plăcilor tectonice și structura subterană specifică regiunii. Zona se află la intersecția mai multor plăci tectonice, inclusiv Placa Eurasiatică, Placa Mării Negre și Placa Adriatică.

Un proces important care are loc aici este subducția, fenomen prin care o parte a scoarței terestre se afundă sub o altă placă tectonică, producând tensiuni mari în interiorul scoarței. Zona Vrancea este deosebită deoarece aceste cutremure au loc la adâncimi mari, între 70 și 200 de kilometri, ceea ce le conferă o forță de propagare extinsă pe distanțe mari.

De asemenea, interacțiunea dintre aceste plăci tectonice generează o acumulare de energie pe termen lung, care se eliberează brusc în timpul unui cutremur. Această acumulare continuă de tensiune și eliberarea periodică a energiei fac ca Vrancea să fie una dintre cele mai active zone seismice din Europa.

Ştire în curs de actualizare

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi fost victima unei încercări de fraudare?
Observator » Evenimente » Cutremur azi în România cu magnitudinea 5,4 pe Richter, în zona seismică Vrancea. S-a simțit puternic până la București