Cât trebuie să plătească pentru asigurarea auto şoferii care au fost implicaţi în accidente rutiere
Şoferii care au fost implicaţi în accidente rutiere trebuie să plătească asigurări RCA mult mai scumpe după ce indicele 'Factor N' a fost stabilit la 1,36.
De Redactia Observator la 18.10.2017, 15:07Şoferii care au fost implicaţi în accidente rutiere trebuie să plătească asigurări RCA mult mai scumpe după ce indicele 'Factor N' a fost stabilit la 1,36.
Mecanismul de calcul pentru poliţele asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA) care se aplică şoferilor cu risc ridicat de accidente se numeşte 'Factorul N'. Valoarea acestui indice a fost stabilită la 1,36.
Asiguraţii cu risc ridicat vor primi de la BAAR o ofertă al cărei preţ va fi calculat prin înmulţirea tarifului de referinţă cu 1,36 şi cu coeficientul aferent clasei de bonus-malus.
Spre exemplu, unui tânăr care are istoric încărcat de daune, ajuns în clasa Malus 8 (cea mai mare), i s-ar putea cere tariful de referinţă cu aplicarea unei sancţiuni de 80% şi ar ajunge, astfel, la 835,2 lei. În cazul lui se aplică pragul de scumpire de 1,36 (Factorul N) şi poliţa ar ajunge să coste 1.136 de lei (835,2 x 1,36). Fără Factorul N, adică fără acest prag de 1,36, poliţa s-ar fi putut scumpi la nesfârşit, excluzându-l practic pe şoferul respectiv din categoria celor asigurabili.
- O nouă regulă pentru examenul de obţinere a permisului de conducere! Viitorii şoferi trebuie să treacă un nou...
- Accidentele mortale vor fi tratate ca şi crimele! Şoferii care provoacă tragedii pe şosele riscă închisoarea pe...
- Mulţi dintre şoferi nu cunosc semnificaţia semaforului intermitent! Greşeala pe care toţi şoferii o fac!
"Valoarea Factorului N de 1,36 arată că o persoană care primeşte de la cel puţin trei asigurători diferiţi oferte ale căror prime de asigurare RCA sunt mai mari cu 36% faţă de tariful de referinţă aferent segmentului de risc din care face parte este încadrată în categoria asiguraţilor cu risc ridicat şi poate să solicite Biroului Asigurătorilor Auto din România – BAAR – o ofertă pentru încheierea unui contract RCA", se arată într-un comunicat al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
Biroul Asigurătorilor (BAAR) întocmeşte în termen de 20 de zile oferta finală. Clientul are la dispoziţie alte zece zile să încheie asigurarea cu firma la care a fost repartizat.
BAAR a utilizat în calculul Factorului N datele anonimizate (rezultate din procesul de determinare al tarifului de referinţă) transmise de ASF, respectiv:
- prima de risc la nivelul fiecărui asigurător RCA, precum şi prima de risc din tariful de referinţă, pentru fiecare segment de risc utilizat în raportul privind determinarea tarifelor de referinţă pentru asigurarea RCA
- primele comerciale practicate efectiv pentru asigurările RCA de către asigurătorii RCA, aferente poliţelor RCA cu durata de 1, 6 şi 12 luni şi care au avut cel puţin o zi de valabilitate în anul 2016.