Căţeluşul Piki, eroul cu ochi blânzi din Galaţi. Şi-a salvat stăpânul din calea inundaţiilor în ultimul moment. "E îngerul meu păzitor"
Pe lângă gospodării distruse şi tragedii, inundaţiile din Galaţi au scos la iveală şi poveşti emoţionante. Un căţeluş cu ochi blânzi a devenit erou pentru stăpânul său, după ce l-a salvat în ultimul moment din calea viiturilor necruţătoare. Piki a fost înger păzitor pentru Ionuţ şi l-a trezit când apa îi intrase deja în casă.
De Redactia Observator la 18.09.2024, 19:34Un căţeluş pe nume Piki a devenit salvator pentru Ionuţ, un tânăr din Galaţi. Şi-a trezit stăpânul care îşi scosese aparatul auditiv noaptea, astfel că nu a auzit vuietul viiturii.
Piki, un căţeluş, şi-a salvat stăpânul în ultimul moment
"Am chemat căţelul în casă să doarmă cu mine, să nu se întâmple ceva, să nu se sperie de ploaie. Când a venit apa, s-a urcat pe pat. A venit căţelul în capul meu şi m-am trezit. E salvatorul meu! Îl iubesc foarte mult. El este îngerul meu păzitor", a povestit Ionuţ Florea.
După inundaţiile care au ucis 7 oameni şi au afectat alţi 20.000, alte pericole pândesc în zonă. Zeci de animale sunt moarte pe străzi şi există riscul unor infecţii. Autorităţile pun clor în fântini.
- "Are 7 ani și a vrut să ajute!". Cosmin a mers să dea o mână de ajutor la școala lui, după ce inundațiile...
- "E o adevărată tragedie!" Localnicii din Pechea, din nou sub ameninţarea puhoaielor. Au stat de veghe toată...
- O comună din România are propriul serviciu de alertare. Cum sunt avertizați oamenii în caz de inundații sau alte...
Între timp, încă 1.000 de pompieri din mai multe judeţe au ajuns în zonă şi scot nămolul din case şi şcoli.
6.000 de locuinţe au fost distruse de inundaţii, iar pagubele sunt uriaşe. Oameni din toată ţara au trimis azi încă 60 de tone de ajutoare în localităţile înghiţite de ape.
Autorităţile pasează vina
Dacă umanitatea se face zid în faţa nenorocirii, cei care trebuiau să ridice diguri adevărate în calea apelor aruncă vina de la unii la alţii. Barajul Suhurului ar fi putut face diferenţa şi proteja zona. Construcţia, începută în 1975, a fost abandonată în 1989. După Revoluţie, proiectul s-a pierdut prin sertare.
"Este vorba de o amenajare hidrotehnică făcută de ANIF, o acumulare foarte mare, 200 de metri cubi, exact cât am fi avut nevoie pentru a proteja cel putin Slobozia Conachi, Pechea şi alte localităţi. Trebuie regândit în totalitate acel proiect", spune Mircea Fechet, ministrul Mediului.
Primarul din Pechea, care era în funcţie şi la inundaţiie din 2013 şi 2016, spune că şi-a făcut treaba pe bucata lui.
"S-a decomaltat în repetate rânduri pârâul Suhurlui, dar se vede că nu a fost suficient. Din punctul meu de vedere, până nu se fac diguri de acumulare începând de la Bârlad şi până la comuna noastră, nu rezolvăm problema. Nu se poate face decât în colaborare decât cu cei de la Apele Române. Proiectul acesta trebuie să fie mult mai amplu", spune primarul din Pechea.