Cazinoul din Constanța, tot mai aproape de strălucirea de altădată. Clădirea-simbol de la malul mării va putea fi admirată în toată splendoarea vara viitoare
Lucrările de renovare la Cazinoul din Constanţa se apropie de final. După trei ani de muncă migăloasă la elemente decorative, intervenţii la structurile de rezistenţă şi refacerea faţadelor, clădirea emblematică de la malul mării a căpătat o nouă înfăţişare. Cu o întârziere de doi ani, turiştii şi localnicii vor putea admira monumentul în toată splendoarea lui în vara anului viitor.
De Andreea Filip la 07.11.2023, 21:27După mai bine de 10 ani în care a fost în paragină şi alţi trei ani de lucrări, Cazinoul de la malul mării revine la strălucirea de altădată. Lucrările sunt terminate în proporţie de 80%. Pe faleză, la câţiva paşi de muncitori, turiştii îşi fac deja o primă impresie despre noua faţă a clădirii.
Turiste spaniole: E maiestos, Constanţa este un oraş privilegiat. Toată partea care a fost restaurată a ieşit foarte bine.
- Încet, încet ar putea renova şi alte monumente. Acesta iese foarte bine.
Cazinoul din Constanța, tot mai aproape de strălucirea de altădată
- Mesaj secret vechi de 70 de ani, găsit în zidurile Cazinoului Constanța. "Viaţa mea este în mâinile Domnului"
- Cazino fără bani. Constructorii care repară Cazinoul din Constanţa mai au nevoie de 13 milioane de euro pentru...
- Casinoul din Constanța își dezvăluie din nou frumusețea. Când se va termina renovarea bijuteriei arhitecturale...
Cazinoul este mai mult decât o clădire simbol pentru localnici. Mulţi asociază copilăria lor cu impunătoarea construcţie ridicată în 1910.
Localnici: Am 71 de ani şi-l ştiu de la 10 ani. Era totuşi Cazinoul din Constanţa, era un restaurant deosebit, sală de jocuri.
- Era bijuteria Constanţei. Când ziceam "unde mergem?" Pe faleză la Cazinou.
Iolanda Nanu, manager hotel: Avea saloanele acelea diferenţiate, regal imperial, au fost lucruri frumoase. Plus barul de la Cazino care funcţiona pe tot parcursul iernii, unde tineretul pe vremea noastră avea unde să bea o cafea şi să privească marea.
Clădirea emblematică are valoare sentimentală şi pentru şeful de şantier care are grijă ca totul să fie făcut ca la carte.
Gabriel Puchiu, șef șantier: Când aveam un an, am venit cu părinţii la mare şi tot în acest cazinou, m-au pierdut, m-au găsit sub masă, mă jucam. La vârsta de 10 ani, tatăl meu era arbitru fotbal şi venea des la Constanţa, m-a luat şi pe mine odată şi am o fotografie cu pilonii şi în spate, în fundal, se află Cazinoul. După 50 de ani, am avut şansa să vin să lucrez la acest obiectiv, drept pentru care o să fie o mândrie pentru mine.
Andreea Filip, reporter Observator: Încăperea de la subsol este singura cameră din cazinou unde s-au fost păstrat atât plafonul original, cât şi piatra din temelie de când a fost ridicată construcţia.
Cea mai migăloasă muncă a fost la elementele decorative.
Ilie Spânu, decorator: Necesită foarte multe ore de lucru. Cel mai mult a luat, poate, trei, patru luni, la o piesă de sus la sala mare.
Gabriel Puchiu, șef șantier: S-au făcut replici pentru toate elementele, elemente marine, art nouveau. Prova de vapor cu berbecul. Deci a fost o provocare, mai ales că s-a refăcut şi structura metalică. S-a refăcut tot, tot, tot.
În sala de spectacol, unde a fost găsit biletul scris în germană de un deţinut politic din Sibiu, constructorii au decis să păstreze fereastra în care a fost pus mesajul. Geamul va fi iluminat artificial cu leduri pentru că este acoperit de plafonul din sala de bal. Cele mai multe lucrări s-au făcut însă în sala oglinzilor, locul unde erau organizate baluri fastuoase.
Cristian Bărhălescu, fost secretar de stat Ministerul Turismului: Slavă Domnului că s-a finalizat şi avem acum un obiectiv turistic. În 2009, s-a început discuţia renovării. S-au atribuit bani de la buget atunci 2011, 2012, au fost contestaţii la licitaţiile făcute de CNI la acel moment, iar aproape 15 ani mai târziu s-a reuşit finalizarea. După ce au trecut mulţi miniştri şi multe hotărâri, deci tergiversarea construcţiei.
Până la atribuirea contractului în 2019, timp de opt ani s-au făcut şase licitaţii şi nu s-a dat nicio bidinea de var. În renovarea Cazinoului, statul a investit aproximativ 300 de milioane de lei.