Cazul micuţului de 1 an înecat cu un măr la o creşă din Oradea. Decizia luată de directoare după incident, deşi a spus că "s-a făcut tot ce s-a putut"
Poveste cumplită la Oradea. Un copil de un an şi cinci luni se zbate între viaţă şi moarte după ce s-a înecat cu o bucată de măr la creşă. Instituţia la care băieţelul era înscris este privată şi funcţiona fără autorizaţie. Imediat după incident, directoarea creşei a anunţat că închide pentru o vreme unitatea de învăţământ. Speriaţi, mulţi părinţi se gândesc să-şi mute copiii de acolo. Atenţie, informaţii care vă pot afecta emoţional.
De Iulia Pop la 21.01.2024, 19:21Tragedia care dă coşmaruri oricărui părinte s-a petrecut într-o grădiniţă privată din Oradea. Băieţelul de un an şi cinci luni era împreună cu ceilalţi copii la masa de prânz. La un moment dat, cel mic a primit o bucată de măr. N-a reuşit să mestece suficient şi s-a înecat. În câteva secunde, nu a mai putut să respire. Asistentele medicale ale creşei au fost primele care i-au acordat primul ajutor. Când au văzut că nu pot să-l ajute, au sunat la 112.
Hadrian Borcea, şef UPU-SMURD Bihor: Echipajul nostru l-a adus găsit în stop cardio-respirator, l-a resuscitat, l-a adus la UPU, a suferit încă un al doilea stop cardiorespirator aici. Au reuşit să extragă fragmentul de măr.
Băieţelul este în stare gravă, intubat, internat pe secţia de terapie intensivă.
Directoarea creşei spune că nu are ce să reproşeze personalului: "S-a făcut tot ce s-a putut"
Directoarea creşei spune că nu are ce să reproşeze personalului. "Avem două cadre medicale, dacă acestea nu interveneau, cu siguranță copilul nu era acum. Deci, din punct de vedere medical și omenesc s-a făcut tot ce s-a putut". Incidentul scoate însă la iveală nereguli grave. Creşa funcţiona fără autorizaţie. Părinţii plăteau taxa lunară către o asociaţie, care factura ateliere de creaţie.
Horia Abrudan, ISJ Bihor: Vorbim de o entitate privată, iar în lista unităţilor din Bihor nu este o astfel de unitate. Le recomand părinţilor ca atunci când îşi înscriu copiii, să consulte lista autorităţilor acreditate. Unitatea respectivă nu era acreditată.
Directoarea creşei are o explicaţie: "Noi suntem cu hârtiile în curs de desfășurare", a declarat aceasta pentru bihon.ro.
Iulia Pop, reporter Observator: Imediat după incidentul şocant, grădiniţa a anunţat că se închide. Dar deocamdată nu se ştie dacă se va redeschide, pentru că, îngroziţi de ce s-a întâmplat, mulţi părinţi deja se gândesc să îi retragă pe copii şi să-i mute la alte creşe.
Poliţia a deschis o anchetă. Grădiniţa, lăudată recent într-un podcast pentru siguranţă
Poliţia a deschis o anchetă şi trebuie să stabilească exact cum s-a petrecut tragedia, dacă cel mic a fost supravegheat pe timpul mesei şi cum au încercat să-l salveze asistentele. Într-un podcast recent, directoarea creşei lăuda grădiniţa şi asigura părinţii că cei mici sunt în siguranţă acolo.
Simona Sitov, directoarea grădiniţei: Este un loc plăcut, un loc în care se poate juca, poate explora. Este important pentru noi ca părintele să vină în grădiniţă, să ne cunoască abordarea, viziunea, uşile sunt deschise, părintele să aibă încredre, nu avem nimic de ascuns, întotdeauna anunţăm părinţii. Copilaşul va fi ok, este o relaţie de încredere reciprocă între noi şi părinţi.
8 din 10 persoane care se îneacă cu alimente sunt copii. Şi, din păcate, este una dintre primele cinci cauze de deces accidental în rândul copiilor sub 5 ani. Medicii sunt că este vital ca adulţii să ştie cum să reacţioneze atunci când sunt puşi în faţa unei astfel de situaţii.
Manevra Heimlich este interzisă pentru copiii mai mici de un an. Ce se recomandă, în schimb
Manevra Heimlich este interzisă pentru copiii mai mici de un an. Metoda recomandată este cea în care se aplică cinci lovituri ferme pe spate, între omoplaţi. Copiii mai mari, ce nu pot fi susţinuţi pe antebraţ, vor fi sprijiniţi în picioare, în poziţia aplecat, astfel încât capul să fie mai jos de nivelul pieptului.