Ziua și recordul de infectări, în România. Cele mai grave cifre de la izbucnirea pandemiei
Ziua şi recordul absolut în România: sunt 614 de noi infectări şi aproape 8.000 de cazuri active de coronavirus. Sunt, de altfel, cele mai grave cifre de la începutul pandemiei. În creştere este şi procentul de teste pozitive, însă la acest capitol suntem încă sub pragul critic de 5% şi departe de nivelul din starea de urgenţă. Apar noi focare în spitale, iar virusul loveşte la întâmplare: pacienţi, medici şi manageri.
De Ema Schweninger la 09.07.2020, 19:46- Record absolut de îmbolnăviri în România - 614 în ultimele 24 de ore
- Spitalele sunt aglomerate și abia mai fac față numărului mare de bolnavi
- Medicii, pregătiți să transfere pacienții în caz de urgență
7.986 de români sunt în acest moment purtători ai virusului. Niciodată nu au fost atât de mulţi. Vârful precedent a fost pe 29 aprilie, când erau 7.716 cazuri active. Numărul lor a scăzut apoi până la un minim de 4.439 de infectaţi acum exact o lună.
Evoluţia îngrijorătoare a cazurilor active este cauzată de creşterea infectărilor. 614 în ultimele 24 de ore, cu peste 10% faţă de recordul din ziua precedentă. Faţă de cele 119 cazuri noi, un minim înregistrat la începutul lunii iunie, acum sunt de cinci ori mai multe infectări pe zi.
Simin Florescu, director medical, Spitalul Victor Babeş: Ar trebui fiecare dintre oameni să realizeze că există un risc. E o infecţie neobişnuită, o infecţie care poate să evolueze imprevizibil.
Noile cazuri descoperite depind de numărul de testări
Cifrele sunt influenţate şi de numărul tot mai mare de teste. Pe 27 martie, când aveam pentru prima dată peste 200 de cazuri noi, fuseseră testate mai puţin de 1.500 de persoane. Adică peste 18% din teste erau pozitive. Acest procent a scăzut constant. De exemplu, pe 11 aprilie, erau 523 de infectări la sub 4.000 de teste - aproape 14% pozitive.
Pe 2 iunie au fost făcute 5.500 de teste şi doar 2,1% au fost pozitive. În ultima lună, rata s-a menţinut în jur de 4%. Şi acest indicator are un trend ascendent, dar este de patru ori mai mic faţă de vârf. Acum a ajuns la 4,6%, cu 614 cazuri noi la 13.179 de teste.
Statisticile se reflectă în spitale aglomerate şi secţii care abia fac faţă numărului mare de cazuri. În Dâmboviţa au fost confirmaţi pozitiv încă 54 de oameni, angajaţi şi rezidenţi ai centrului pentru personae cu handicap de la Tuicani. De altfel, judeţul are cele mai multe cazuri noi după Bucureşti.
Claudiu Dumitrescu, manager Spitalul Judeţean Târgovişte: Ca şi locuri, până acum, ne-am descurcat la limita supravieţuirii dar încercăm să transferăm pentru că nu putem menţine două linii de gardă cu 3, 4, medici specializaţi de terapie intensivă.
Managerul Spitalului Colentina, infectat cu SARS-CoV-2
De corovirus nu a scăpat nici managerul de la Colentina, spital suport COVID. Remus Mihalcea crede însă că a contactat virusul în afara unităţii medicale. Medicul este internat la spitalul Victor Babeş din Capitală, are simptome uşoare şi se simte bine.
(Cadru medical Spitalul Colentina): În spital, evident că nu poţi să te fereşti 100%.
(Reporter): Purta mască?
(Cadru medical Spitalul Colentina): Afară nu l-am văzut cu mască, ce-i drept. Iar în interior? În interior cred că l-am văzut şi cu mască şi fără mască.
Pe de altă parte, spitalele redevin focare, atrag atenţia specialiştii. La Judeţeanul din Prahova şi la Spitalul de Pediatrie 21 de cadre medicale au fost infectate. Şi managerul Spitalului Municipal Schuller din Ploieşti a fost confirmat cu noul coronavirus.
Mihai Craiu, medic pediatru INSMC: Într-un spital COVID tuturor celor care lucrează în aceste zone li s-a transmis ca precauţie să poarte masca, trebuie să evităm folosirea sistemului de aer condiţionat în spaţiile în care există aceşti bolnavi ca să nu răspândim virusul. Se răspândesc în aer aceste particule care pot să stea zeci de minute în aer şi dacă dăm drumul la aerul condiţionat vom duce particulele în hol.
Medicii, pregătiți pentru cele mai negre scenarii
La Braşov, medicii se pregătesc pentru un scenariu de coşmar. Dacă nu va mai fi loc în spitale, atunci vor apela la unităţile suport COVID cum ar fi sala de sport din Săcele.
Andreea Necula, director DSP Braşov: Există o pondere mai mare de cazuri medii şi medii severe. Personalul din sistemul de sănătate munceşte de patru luni continuu. Oamenii sunt obosiţi.
Tot din cauza epuizării, nu mai are cine să lucreze în secţia de ATI de la Spitalul din Mioveni. E închisă de săptămâna trecută, iar cazurile grave sunt transferate în alte judeţe.
Emanuel Soare, prefect Argeş: Dintre cele 102 localitati, avem peste 80 în care există cazuri active. Medicii de familie au în gestiune mii de persoane. Fiecare medic poate să contacteze persoanele respective, să îi întrebe de starea de sănătate şi imediat cum apar primele simptome specifice sau asemănptoare COVID să intre imediat în evidenţă, să fie aduşi, să fie testaţi.
La Iaşi, de exemplu, spitalul mobil cu 250 de paturi dintre care 100 de ATI e doar pe hârtie. Trebuia să fie gata acum 3 luni dar e încă în Turcia, de unde a fost comandat.