Ce este Formatul București 9 sau B9, al cărui summit a început în Capitala. Anunţul lui Iohannis şi mesajul lui Biden
Preşedinţii României, Klaus Iohannis, şi Poloniei, Andrzej Duda, iniţiatori ai Formatului Bucureşti 9, i-au primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe participanţii la Summitul B9.
De Redactia Observator la 10.06.2022, 15:39La Bucureşti a început Summitul B9. Preşedinţii statelor NATO de pe Flancul Estic participă la reuniune. Sunt prezenţi preşedinţii Estoniei, Ungariei, Lituaniei, Letoniei şi Bulgariei. Preşedinţii Cehiei şi Slovaciei au intervenţii online. Tot online participă la summit şi secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg. În deschiderea sesiunii plenare a Summitului au vorbit Klaus Iohannis şi Andrzej Duda.
Iohannis: Reuniunea Formatului B9 - mai relevantă ca oricând; pe agendă, consecinţa evoluţiilor de securitate din Ucraina
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat în cadrul sesiunii plenare a Summitul Formatului Bucureşti 9, că reuniunea este mai relevantă ca oricând, în contextul războiului din Ucraina şi că solidaritatea dialogului şi cooperarea stau la baza forţei comune, potrivit Agerpres.
"Formatul Bucureşti 9 oferă o valoare adăugată clară în coagularea coeziunii mesajelor şi în asigurarea abordărilor coordonate ale tuturor celor nouă aliaţi de pe flancul estic, dar şi al nivel transatlantic cu privire la securitatea Alianţei, ca un întreg. Această reuniune este mai relevantă ca oricând din cel puţin două perspective. În primul rând, evoluţiile dramatice din regiune, care reclamă o atenţie sporită şi o coordonare amplificată. Solidaritatea dialogului şi cooperarea stau la baza forţei noastre comune. Agenda de azi va aborda în consecinţă evoluţiile actuale de securitate din Ucraina şi impactul acestora asupra vecinătăţii extinse, inclusiv a celorlalţi parteneri vulnerabili, precum Republica Moldova şi Georgia, dar şi asupra securităţii întregii alianţe", a spus preşedintele.
- Summit NATO la Bucureşti. Reprezentanţii ţărilor din flancul estic vin la Cotroceni. Harta restricţiilor în trafic
- Miza României la summit-ul NATO de la Madrid din 29 iunie. Marea Neagră a devenit cel mai fierbinte punct al...
- Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron vine în România pe 15 iunie. Se va întâlni cu soldaţii francezi de la...
Iohannis a evidenţiat că România este statul membru NATO care are cea mai lungă frontieră cu Ucraina.
"Începând cu 24 februarie suntem nevoiţi să gestionăm o situaţie de securitate complet nouă în regiune. Este un moment crucial pentru regiunea euro-atlantică şi în special pentru noi, statele membre NATO de la flancul estic. România este aliatul NATO cu cea mai lungă frontieră cu Ucraina, dar cu toţii împărtăşim valoarea gravităţii ameninţărilor la adresa securităţii spaţiului euro-atlantic, ca o consecinţă a războiului de agresiune ilegal şi imoral lansat de Rusia împotriva Ucrainei", a mai spus şeful statului.
Biden, către liderii NATO reuniţi la Bucureşti: SUA se angajează să apere Flancul Estic
Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, le-a urat vineri şefilor de state aliate de pe Flancul Estic al NATO, reuniţi la Bucureşti în Formatul B9, un "summit de succes". Într-o postare pe Twitter, şeful administraţiei americane a transmis că "aşteaptă cu nerăbdare" să îi revadă pe aceştia la Summitul NATO de la Madrid. De asemenea, preşedintele Biden a transmis că "SUA se angajează să apere Flancul Estic al NATO, să consolideze securitatea energetică a regiunii şi să lucreze împreună pentru a sprijini Ucraina".
Ce este Formatul București 9 sau B9, al cărui summit a început în Capitală
Formatul Bucureşti 9 (B9) este o iniţiativă lansată de Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de Preşedintele Republicii Polone, Andrzej Duda, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al Alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria. Primul Summit B9 a fost organizat la Bucureşti, în noiembrie 2015.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, reuniunea la vârf a statelor din Formatul Bucureşti 9 are o importanţă deosebită, în special în actualul context de securitate generat de agresiunea ilegală, nejustificată şi neprovocată a Rusiei împotriva Ucrainei şi a provocărilor comune şi multidimensionale cu care se confruntă statele de pe Flancul Estic, precum şi întreaga regiune euroatlantică.
Agenda reuniunii vizează pregătirea celor mai importante decizii ale Summitului NATO, care va fi organizat la Madrid, în perioada 28 - 30 iunie, şi va aborda prioritar consecinţele generate de agresiunea militară ilegală a Rusiei împotriva Ucrainei şi răspunsul Alianţei la acestea. Preşedintele Klaus Iohannis va pune accentul, în acest context, pe necesitatea consolidării posturii de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, într-o manieră echilibrată şi unitară, de la Marea Baltică la Marea Neagră, precizează Administraţia Prezidenţială.