Antena LIVE

Curs valutar

Ce este stronțiu-90, substanța radioactivă găsită în fosta fabrică de țigări din Timișoara

Mihai Ritivoiu, prefectul de Timiş, a declarat că au fost descoperite trei surse radioactive de stronțiu 90 folosite pentru măsurarea densității țigaretelor în fosta fabrică de ţigări Săcălaz, Timişoara. La fața locului s-au deplasat şi reprezentanții CNCAN (Centrul Național pentru Controlul Activităților Nucleare), iar blocul emițător cu cele trei surse radioactive de stronțiu 90 a fost ridicat şi izolat. Aflaţi mai jos ce este Stronţiu-90 şi cât de periculos poate fi pentru populaţie.

De la 19.04.2022, 16:15
WhatsApp
Ce este stronțiu-90, substanța radioactivă găsită în fosta fabrică de țigări din Timișoara Shutterstock

Ce este Stronţiu-90

Stronțiul (simbol chimic Sr) este un element foarte reactiv de consistență moale de culoare metalică, alb-argintie și galbenă în cazul în care acesta intră în contact cu aerul. Stronțiul natural nu este radioactiv. Denumirea acestuia a fost dată după orașul scoțian Strotian. Cea mai comună formă radioactivă de stronțiu creată de om este stronțiu-90 (Sr-90). Stronțiu-90 este produs comercial prin fisiune nucleară pentru utilizare în medicină și industrie.

În timp ce stronțiul natural este stabil (nu este radioactiv), izotopul sintetic al acestuia este radioactiv. Se găsește în mediu în urma testelor nucleare care au avut loc în anii 1950 și 1960, precum şi în deșeurile reactorului nuclear și are un timp de înjumătățire de 28,90 ani.

Stronțiul este păstrat sub o hidrocarbură lichidă cum ar fi kerosenul sau uleiul mineral pentru a preveni oxidarea. Stronţiul metalic fin, sub formă de pulbere este foarte piroforic. Se poate aprinde spontan în aer la temperatura camerei. Sărurile de stronțiu dau o culoare de roșu aprins, motiv pentru care sunt utilizate în pirotehnie și în producția de rachete de semnalizare.

Pe acelaşi subiect

Cât de periculos este pentru mediu Stronţiu-90

Stronțiu-90 este dispersat pe scară largă în mediul înconjurător și în lanțul alimentar de la testarea atmosferică a armelor nucleare în anii 1950 și 1960. Dezintegrarea radioactivă este singura modalitate de a reduce cantitatea de Sr-90 din mediu. De atunci s-a degradat încet, nivelurile actuale de la aceste teste fiind foarte scăzute. Plantele sau culturile care cresc în sau în apropierea solului contaminat pot prelua cantități mici de Sr-90 din sol. Animalele pot ingera Sr-90 atunci când mănâncă plante.

Toată lumea este expusă la cantități mici de Sr-90, deoarece este larg dispersat în mediu și în lanțul trofic. Stronțiu-90 se găsește și în deșeurile din reactoarele nucleare. Accidentul de la centrala nucleară de la Cernobîl a introdus o cantitate mare de Sr-90 în mediu. Stronțiu-90 a fost, de asemenea, eliberat în timpul incidentului nuclear japonez din 2011 de la centrala nucleară Fukushima Daiichi. Nicio cantitate semnificativă de Sr-90 nu a ajuns în Statele Unite de la niciunul dintre incidente.

Stronţiu-90 poate fi inhalat, dar ingerarea în alimente și apă este cea mai mare problemă de sănătate. Odată ajuns în organism, Sr-90 acționează ca calciul și este ușor încorporat în oase și dinți, unde poate provoca cancer osos, al măduvei osoase și țesuturilor moi din jurul osului. Stronţiu-90 se descompune la Ytriu 90 (Y-90), care, la rândul său, se descompune prin radiație beta, astfel încât oriunde este prezent Sr-90, Y-90 este și el prezent. Din cauza radiației beta, Y-90 prezintă un risc de arsuri la ochi și pe piele în urma expunerii externe.

3 surse radioactive de Stronţiu-90, găsite în urma icnendiului la fosta fabrică de ţigări din Timișoara

În perimetrul incendiului care a avut loc săptămâna trecută la o fostă fabrică de ţigări din comuna Săcălaz au fost descoperite trei surse radioactive de Stronţiu-90. Cu toate acestea, nu au fost constatate creşteri ale nivelului de radiaţie în atmosferă, transmite AGERPRES

"În perimetrul incendiului au fost descoperite trei surse radioactive de Stronţiu-90, folosite pentru măsurarea densităţii ţigaretelor. A fost măsurată radioactivitatea şi nu au fost constatate creşteri ale nivelului de radiaţie. La faţa locului s-au deplasat şi reprezentanţii Centrului Naţional pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN), iar blocul emiţător cu cele trei surse radioactive de Stronţiu-90 a fost ridicat şi izolat. Abia acum, după soluţionarea incidentului cu sursele radioactive, pot demara restul investigaţiilor, aşa că de marţi vor începe cercetările Poliţiei şi ale ISU, precum şi controlul privind respectarea normelor de prevenire şi protecţie la incendiu. Important este că nu avem creşteri ale nivelului de radiaţii", a anunţat prefectul Mihai Ritivoiu, într-o postare pe Facebook.

Mihai Ritivoiu a declarat, vineri, că depozitul în care a izbucnit focul, cu puternice degajări de fum, nu avea autorizaţie de securitate la incendiu şi erau lucrări neautorizate de compartimentare a clădirii.

Redactia Observator

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

cernobil fukushima incendiu strontiu 90 substanta radioactiva timisoara
Întrebarea zilei
Vânzările de maşini chinezeşti, în creştere în România. Vă tentează să achiziţionaţi un astfel de autoturism?

Da

Nu

*după apăsarea butonului "Votează" pagina se va reîncărca pentru afișarea rezultatelor

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰

Stiri Sportive Citește și
Localitatea de lângă București în care oamenii se mută pe capete. Arată ca...
Fanatik.ro
Publicat 09.03.2025
Iluzie optică virală | Doar un geniu poate găsi polițistul ascuns în această...
Gandul
Publicat 09.03.2025
Justin Trudeau, în lacrimi după o discuție aprinsă și plină de injurii cu Trump
Adevărul
Publicat 08.03.2025
Jurații Chefi la cuțite vorbesc cu emoție despre sărbătoritele zilei de 8...
A1
Publicat 07.03.2025
Horoscopul zilei de 10 martie 2025. Taurii lasă trecutul în spate. Află ce se...
CaTine
Publicat 09.03.2025
BREAKING NEWS / A murit celebrul astrolog Minerva! Gabriela Dima s-a stins din...
spynews.ro
Publicat 07.03.2025
Accident teribil în Germania: jucătorului român i-a fost amputat piciorul »...
GSP
Publicat 06.03.2025
Care sunt cele cinci țări din lume care nu pot fi cucerite? Geografia se află...
Click.ro
Publicat 08.03.2025
Cel mai bogat oraș din lume. Aici locuiesc 350.000 de milionari și 60 de miliardari
Useit
Publicat 08.03.2025
Concertele și spectacolele lunii martie! Ce mari artiști putem vedea
Money.ro
Publicat 06.03.2025
„Sute de ucraineni morți” și un avantaj clar pentru armata rusă, după ce...
libertatea.ro
Publicat 09.03.2025
Fanii Selenei Gomez au constatat că vocea ei a devenit mai monotonă și lipsită...
ZU
Publicat 09.03.2025
Mini tarte cu pastă de ciuperci și șuncă. Un aperitiv savuros
Hello taste
Publicat 08.03.2025
Supă cremă de morcovi și cartof dulce. Delicioasă și ușor de digerat
Deparinti
Publicat 09.03.2025
Hande Erçel a îmbrăcat o ținută demnă de podium. Vedeta s-a aflat printre...
Happy
Publicat 07.03.2025
Ramona Bădescu a vorbit despre planurile de nuntă! „Am pus totul la cale!”
BZI
Publicat 07.03.2025
Nouria Nouri, fosta soție a lui Daniel Iordăchioaie, și-a cunoscut actualul...
DIVA
Publicat 23.09.2024
Cât de eficiente sunt cremele cu colagen. Ce spune medicul dermatolog despre...
Medicool
Publicat 09.03.2025