Cea mai mare maternitate din Vestul ţării se prăbuşeşte bucată cu bucată. Şase saloane, evacuate: clădirea, veche de peste un secol
Cea mai mare maternitate din Vestul ţării se prăbuşeşte bucată cu bucată! Şase saloane şi mai multe spaţii au fost evacuate după ce planşeul dintre etaje a început să cedeze. Spitalul funcţionează în clădiri vechi de peste un secol la care nu a fost făcută nicio consolidare. Autorităţile cer acum o expertiză.
De Iulia Pop la 03.06.2024, 19:27Problemele la maternitatea Odobescu din Timișoara au apărut la sfârșitul săptămânii trecute, când o parte din tavan a început să cedeze. În salonul de deasupra, asistentele au văzut cum podeaua se crapă şi începe să se lase sub ochii lor. Imediat, au alertat conducerea unităţii sanitare. La etajul 1, sunt mai multe zone unde se observă problemele la structura de rezistență.
Anual, peste 3.000 de copii se nasc aici
La primul etaj, au fost închise 6 saloane, oficiul alimentar, camera asistentelor şi mai multe grupuri sanitare. Iar la parter, altele: salonul de spitalizare de zi, sala de așteptare, cabinetul unde fac terapie copiii cu strabism, dar și centrul de boli rare oculare, singurul din România cu acreditare europeană. Clădirea a ajuns un pericol şi pentru trecători. "De afară se vede că ar trebui făcut ceva", spune un tânăr. "A venit şi un expert în construcţii. Am fost asiguraţi că este doar o cădere, o cedare punctuală de planşeu", a declarat Ramona Gîdea, Spitalul Municipal Timișoara.
Maternitatea funcţionează în două clădiri lipite. Ambele, vechi de aproape 130 de ani. Până acum s au făcut doar renovări minore şi nicio lucrare de consolidare a structurii de rezistență. "Clădirea nu aparţine în întregime Primăriei, este în cota parte deţinută de un privat, iar de-a lungul timpului asta a făcut dificilă orice acţiune de reabilitare a clădirii. Prioritatea principală este ca nu cumva să existe niciun risc pentru mamele şi copiii internaţi la maternitate", a declarat Ruben Lațcău, viceprimarul Timișoarei. Maternitatea este una de nivel 3, adică preia cazurile de nașteri premature sau sarcini cu risc din Timiș, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara. Anual, peste 3.000 de copii se nasc aici.