"Ceasul ticăie. Nu știm când va fi, dar știm că va fi". Cât de pregătită este România după 46 de ani de la cutremurul din 1977
Se împlinesc 46 de ani de la cutremurul care a schimbat Caitala. Iar după aproape jumătate de secol, nu pare să fim mai pregătiţi să facem faţă unui astfel de dezastru. Autorităţile vorbesc despre programe de consolidare pentru cădirile mult prea şubrede şi lansează ghiduri despre cum să ne comportăm în situaţii de criză. Însă realitatea e doar una: nu ştim când va lovi următorul cutremur, ştim doar că efectele lui ar putea afecta zeci de mii de oameni.
De Redactia Observator la 04.03.2023, 21:08Sunt 46 de ani de la cutremurul cu magnitudinea 7,4 grade care a mutilat capitala. Este ziua în care, an de an, autorităţile fac bilanţuri, planuri, promisiuni. Apoi, se uită în jur şi recunosc.
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: "Întrebarea nu este aceea dacă va mai veni un cutremur, ci când și cum ne va găsi."
Raed Arafat, şeful DSU: "Ceasul ticăie. Nu știm când va fi, dar știm că va fi. Cu cât ne grăbim cu consolidarile, cu atât impactul este mai redus."
Doar că nimeni nu dă semne să se grăbească. În ultimii 30 de ani, doar 95 de imobile au fost consolidate. Alte peste o 1.500 se afla pe lista urgenţelor. Ministrul Dezvoltării promite că, în viitor, consolidările se vor face cu mai puţină birocraţie, prin trei programe de finanţare.
- "Exact cum a căzut în Turcia, aşa a căzut blocul nostru". Mărturiile oamenilor care au scăpat teferi după...
- Cum se pregăteşte România la 46 de ani de la cutremur. Arafat: Ne pregătim, nu pentru că ştim că vine, dar...
- Câte clădiri din Capitală au fost consolidate de la cutremurul din 77. "E o problemă care are nevoie de zeci de...
Cseke Attila, ministrul Dezvoltării: "Indiferent de regimul de proprietate, clădirea este mijlocul prin care vrem să îl ocrotim pe cetățean."
Aproape jumătate de secol nu a fost suficient pentru măsuri concrete. Bucureștiul e capitala europeană cu cel mai mare risc seismic. Peste 2200 de clădiri sunt vulnerabile la cutremur. Asta înseamnă că zeci de mii de vieți sunt în pericol. Autorităţile propun un ghid pentru situaţii de criză.
Raed Arafat, şeful DSU: "Ghidul vine în logica pregătirii și prevenirii. Să reducem riscul la dezastru, o populație pregatită e mai sigură."
Sabin Popescu, DNSC: "Toți știm ce trebuie să facem, avem idei dar e bine să avem un ABC care să ne asigure o succesiune a activităților, să le citim și să fim pregătiți în momentul în care o criză apare. Să facem niște copii după principalele acte."
Institutul de Fizică a Pământului a organizat un tur ghidat în cea mai vulnerabilă zonă a capitalei. Specialişti din mai multe domenii le-au arătat oamenilor ce clădiri importante s-au prăbuşit la cutremurul din '77.
Imagini extrem de rare şi mărturii ale catastrofei apar într-un film-documentar realizat în anul 1978 care nu a fost niciodată difuzat. Cenzura comunistă a decis că imaginile sunt prea dure.
"E foarte greu să găsim cuvintele care să însoţească aceste imagini. Oricât ar fi fost de imprevizibilă, absurdă şi nedreaptă, catastrofa a existat."