Antena Meniu Search
x

Video "Exact cum a căzut în Turcia, aşa a căzut blocul nostru". Mărturiile oamenilor care au scăpat teferi după cutremurul din '77: ce era "blocul supravieţuitorilor"

Acum fix 46 de ani de ani, România se pregătea de o seară obişnuită. Cutremurul de 7,4 grade pe Richter a pus la pământ zeci de clădiri şi a ucis peste 1.500 de oameni. Pe o mamă din Bucureşti, un miracol a salvat-o. Povestea ei, din blocul supravieţuitorilor, este incredibilă.

Bianca Iacob
de Bianca Iacob

la 04.03.2023, 20:02

Vezi și

"Copiii ţipau. M-am trezit chiar la ultima zguduire. Nu ştiam ce se întâmplă, era mult moloz în jur, era întuneric, s au spart geamuri, era frig", a declarat Evelin, supravieţuitoare. "De la dărâmăturile alea, tipau de acolo, ajutaţi-ne! De la noi nimeni nu a mai fost salvat, nimeni nu a scăpat. Pe mulţi i-am identificat", a declarat Ana Fălămaş, supravieţuitoare. Ana Fălămaş avea 34 de ani când a trăit şocul vieţii ei. "Exact cum a căzut în Turcia, aşa a căzut blocul nostru", a declarat Ana Fălămaş, supravieţuitoare. În 1977, locuia pe strada Tudor Arghezi din Bucureşti, împreună cu fiica ei de numai 8 ani. Blocul lor s-a făcut una cu pământul. O premoniţie a salvat-o.

De 46 de ani, la fiecare început de martie ne punem aceeaşi întrebare: cum va arăta România când scenariul se va repeta?

"Dumnezeu, îngerul păzitor...în urechile mele era un zgomot aşa - du-te, du-te. M-am dus la naşa mea înainte cu o jumătate de oră, înainte de a începe cutremurul. Dintr-o dată am auzit aşa pe stradă că a trecut cu o greutate şi s-au zdruncinat geamurile. Parcă nu se mai termina. se mişca în toate părţile", a declarat Ana Fălămaş, supravieţuitoare. De groază, a coborât în faţa blocului desculţă şi în cămaşă de noapte. "Doamne, cu frica aia, nu mai puteam. Ziceam, ce ma fac? O grămadă de moluz cam până la etajul 2 toate plăcile puse una peste alta", a declarat Ana Fălămaş, supravieţuitoare.

Ana şi fiica ei, Evelin, au fost mutate după câteva zile de la cutremur, într-un bloc pe Ziduri Moşi, în spatele pieţei Obor. Supranumit blocul supravieţuitorilor. Era ordinul lui Ceauşescu ca toţi să primească repede locuinţe. Acolo le-am găsit şi acum, în apartamentul în care le-a vizitat şi cuplul de dictatori. Amintirile sunt vii şi astăzi.

Pe acelaşi subiect

La fel şi pentru Mihai Diaconescu, acum seismolog la Institutul Naţional pentru Fizica Pământului, atunci elev de liceu. "Ne-am băgat sub tocul uşii, că aşa era moda. Am ieşit în oraş dimineaţă şi am văzut. Nu a fost bine. Asta e viata... pana la urma", a declarat Mihai Diaconescu, seismolog INFP. O viaţă care se poate schimba în 56 de secunde. Un dezastru provocat în nici un minut. Cutremurul din '77 a îngropat sub ruine 1.500 de vieţi, a rănit peste 10.000 de oameni, a afectat 35.000 de clădiri.

De 46 de ani, la fiecare început de martie ne punem aceeaşi întrebare: cum va arăta România când scenariul se va repeta? "Sa spunem ca nu prea avem imaginatie si de aia punem aceleasi intrebari pentru ca s au luat masuri, s-au consolidat cladiri, s-a facut o nebuneala intreaga. Nu s au facut nici aceste lucruri si de asta venim cu aceste intrebari, ca ne intereseaza. Acum, Dumnezeu cu mila", a declarat Mihai Diaconescu, seismolog INFP. "Am pierdut 46 de ani de ani de la cutremurul din 77 pana astazi. Urmatorul cutremur va continua treaba cutremurului din 1977", a declarat Matei Sumbasacu, inginer.

Acum 46 de ani, în Bucureşti trăiau mai puţin de două milioane de oameni. Între timp, populaţia oraşului a crescut şi s-a mutat spre periferii, în blocuri noi ridicate în ultimii 30 de ani. Peste 180 de mii de locuinţe au fost construite în Bucureşti-Ilfov. Cele vechi, neconsolidate, rămân cea mai mare problemă. "Dar avem cartiere dormitor, cu tipologii structurale care sunt foarte vulnerabile. Blocurile OD sunt construite intr-o perioada in care s-a construit foarte mult in Romania", a declarat Matei Sumbasacu, inginer.

Blocurile OD sunt blocuri cu orientare dublă şi, spun specialiştii, trebuie expertizate, iar în Bucureşti, sunt undeva la 166 cu 8.000 de apartamente. În '77, în Militari, blocul OD 16 s-a rupt pur şi simplu. De atunci, astfel de clădiri nu au mai fost construite.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » "Exact cum a căzut în Turcia, aşa a căzut blocul nostru". Mărturiile oamenilor care au scăpat teferi după cutremurul din '77: ce era "blocul supravieţuitorilor"