Cel mai întâlnit deșeu de pe plajele româneşti. Turiștii ignoră coșurile de gunoi și transformă nisipul în scrumieră
Plajele au fost mai curate în acest an! Cel puţin asta spun reprezentanţii unui ONG, care au monitorizat cea mai mare parte din litoralul românesc. Totuşi, trebuie să ţinem cont de faptul că nu au fost verificate toate plajele, în condiţiile în care pe cele de la Eforie se fac lucrări de înnisipare, deci nu au fost accesibile. În continuare, cele mai întâlnite deşeuri de pe nisip sunt cele din plastic şi mucurile de ţigară.
De Redactia Observator la 26.11.2022, 08:32Ultima monitorizare făcută de organizaţia Mare Nostrum arată că plajele de pe litoralul românesc au fost mai curate decât anul trecut.
Angelica Paiu, manager proiect: ONG-ul Mare Nostrum a înregistrat un numnăr de 13900 astfel de deşeuri, cu 4.000 mai puțin decât anul trecut. Mentionez faptul ca suprafata monitorizata a fost mai mica, deoarece sectorul din Eforie nu a putut fi monitorizat datorita lucrarilor de innisipare care au loc în această perioadă.
În celelalte zone, voluntarii au găsit textile, cartoane, sticlă, dar şi deşeuri din plastic. Paiele şi beţele de amestecat sunt în continuare în topul celor mai întâlnite gunoaie din nisip. De altfel, 80% din toate deşeurile găsite sunt din diverse variante de plastic.
Marian Paiu, director Mare Nostrum: Acestea reprezintă o ameninţare la adresa vieţuitoarelor şi ecosistemului marin precum şi un disconfort pentru cei care protejează plajele.
În plus, în continuare prea mulţi turişti transformă plaja în scrumieră.
Angelica Paiu, manager proiect: Iar cel mai des deşeu întâlnit pe plajele româneşti este reprezentat de mucul de ţigară.
Potrivit datelor centralizate până acum, plaja din Năvodari a fost declarată cel mai "murdar" sector, urmat de cele din Saturn şi Mamaia Nord.