Cele mai neobişnuite lucruri amanetate de români de Crăciun. Cei mai avantajaţi sunt patronii: "Primim absolut orice"
În toată goana după cadouri şi mâncare, mulţi români au mers cu bani împrumutaţi. Amanetul este în această perioadă una dintre cele mai bune afaceri. De la bijuterii, laptopuri, telefoane şi genți sau chiar maşini, se amanetează aproape orice obiect de valoare.
De Ana Grigore la 26.12.2024, 08:37În centrele de amanet a fost un dute vino continuu. Mulţi au renunţat la tehnologie în schimbul unor bani de sărbători. Cel mai amanentat produs în această perioadă a fost telefonul mobil. "Am venit să îmi las telefonul pentru că aş avea nevoie de bani pentru sărbători", ne mărturiseşte un client.
Cât costă gramul de aur
Şi mulţi dintre cei care au bijuterii de valoare aleg să le lase la amanet în această perioadă. Preţul pentru un gram de aur de 14 karate în acest amanet este de 220 de lei. Pentru un lanţ care cântăreşte 12 grame am primi 2640 de lei.
În luna decembrie, industria de amanet înregistrează creșteri uriașe, cu peste 20% faţă de restul anului. Cei mai avantajaţi sunt patronii care acceptă orice fel de bun.
Cele mai neobişnuite lucruri pe care lumea le amanetează
"Primim absolut orice la noi în amanet. Inclusiv fierăstrău, avem la vânzare inclusiv materiale pentru casă şi gradină, scule electrice, console, boxe, televizoare foarte multe. Avem un număr mare de clienţi care amanetează autoturisme sau produse din gama de lux. Avem aproximativ 300 de autoturisme amanetate în momentul acesta în amanet", ne spune Robert Măiţă, manager magazin.
"Toate aceste împrumuturi de subzistenţă reprezintă o masură de avarie, menită să-i ajute pe aceşti oameni să treacă cu bine de sărabători. O soluţie care vine cu costuri pe măsură – mare atenţie la dobânzi şi la condiţiile de împrumut", ne explică Adrian Negrescu, ecomonist.
La casele de amanet apelează în numar mare şi cei care vor să cumpere cadouri la preţuri mici.
Conform statisticilor, valoarea cosului minim de consum pentru o familie cu doi copii depăşeşte la 10.000 lei. Asta în timp ce mai mult de o treime dintre salariile din România nu depăşesc 2600 de lei net pe lună.