Video Românii sunt înnebuniți după bijuterii, însă prea puține sunt fabricate în țară. Câți bani s-au cheltuit anul trecut
Iubim bijuteriile şi cumpărăm tot mai multe accesorii preţioase. În ultimul deceniu, piaţa românească de bijuterii şi ceasuri a crescut cu peste 180%. Căutăm accesorii care să ne înfrumuseţeze ţinutele, dar şi pe care le putem păstra ca investiţie. Prea puţine, însă, sunt fabricate în România.
Inele de logodnă, cercei cu pietre preţioase şi ceasuri scumpe: românii sunt mari fani ai bijuteriilor impresionante, care reprezintă o investiţie de lungă durată.
Piaţa bijuteriilor şi ceasurilor a depăşit un nivel record anul trecut, de peste 600 de milioane de euro. Dacă vorbim, în schimb, despre producţia internă de bijuterii, aceasta ajunge undeva la 11 milioane de euro. Restul importăm.
În ciuda provocărilor şi a concurenţei din import, producătorii români au tot mai mulţi clienţi care caută piese unicat.
"Pe măsură ce clienţii devin din ce în ce mai educaţi şi informaţi, observăm cum atenţia lor se îndreaptă tot mai mult către bijuteriile cu pietre preţioase şi semipreţioase. Observăm, în ultimii ani, cum clienţii cumpără bijuterii şi pentru investiţie, datorită preţului aurului. O mare parte din bijuterii sunt produse de către specialişti care lucrează în atelierele noastre din România", a declarat Simona Telteu, producător de bijuterii.
- Menajera care a furat bani şi bijuterii de 100.000 de euro lucra de ani de zile în vila de lux din Bucureşti. A...
- Cum a reuşit o menajeră din Bucureşti să fure bani şi bijuterii de 100.000 de euro din casa pe care o avea în...
- O menajeră a furat bani şi bijuterii de 100.000 de euro din casa unei bucureştence. A fost reţinută de poliţişti
- Bijuterii Mauboussin în valoare de 300.000 de euro, furate din Le Printemps, un mare magazin parizian
- Cele mai căutate produse pentru cadourile de Crăciun. Preţul este chiar şi mai mic de 15 lei
Românii aduc tot mai mult aur şi în casele de amanet, din nevoie de bani
Dacă un inel de logodnă de peste un gram şi jumătate de aur de 14 karate costă peste 1.000 de lei în magazine, la amanet îl putem găsi chiar şi la jumătate de preţ.
"Avem segmentul de clienţi care apelează la serviciile noastre din motive financiare şi, separat, un alt segment de clienţi care sunt antreprenori sau au mici afaceri şi îşi lasă bunurile în amanet pentru a folosi banii obţinuţi ca o sursă de investiţie", a declarat Robert Măiţă, manager de amanet.
Şi bijuteriile cu diamante sunt tot mai căutate. Specialiştii ne atrag atenţia însă că astfel de achiziţii trebuie bine verificate înainte.
"Oamenii privesc bijuteria cu diamante şi ca pe o investiţie, nu doar ca pe un cadou scump, deşi trebuie să ştiţi că nu orice bijuterie cu diamante este neapărat scumpă. Cele naturale provin din scoarţa terestră şi se formează în mii de ani. Valoarea unui diamant de laborator este de aproximativ 10% din cea a unui diamant natural", a spus Denisa Nechifor, manager de comunicare al unui magazin de bijuterii de lux.
În România se produce lunar o jumătate de tonă de bijuterii, dintre care jumătate sunt din aur, iar cealaltă jumătate din argint.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰