Ciclonul mediteranean ne-a scăpat temporar de poluare. Toţi senzorii din Bucureşti au fost pe verde
O gură de aer proaspăt pentru locuitorii Capitalei, după furtuna de noaptea trecută. Toţi indicii de poluare din oraş au fost pe verde astăzi, un lucru foarte, foarte rar. În toate celelalte zile, Bucureşti este în topul oraşelor cu cel mai otrăvit aer din lume.
De Cosmina Balint la 25.03.2024, 19:59Locuitorii din Bucureşti au respirat astăzi un aer curat şi sănătos. Senzorii de poluare au înregistrat minime istorice.
Localnic: Am simţit dar cu circulaţia pe care o avem, multe maşini.
Localnic: Ca o zonă de munte aşa nu ştiu cât a durat, dar chiar şi acum se simte
"Dacă într-o zi normală, senzorii care măsoară calitatea aerului sunt cel puţin galbeni, astăzi în centrul Capitalei valorile au ajuns chiar la 0 micrograme pe metru cub, adică de 25 de ori mai puțin decat limita maximă admisă", transmite Cosmina Balint, reporter Observator.
Ziua cu cel mai curat aer din Capitală
Ciclonul mediteranean care a traversat România şi a ajuns în zona Mării Negre, a ajutat la curăţarea atmosferei.
Dan Trifu, vicepreşedinte Eco-civica: Am avut şi o inversiune termică, o temperatură de la 21 de grade deja venind la 10 grade dar au fost şi alţi factori care au contribuit. A fost un trafic redus în Bucureşti. Această ploaie care a venit destul de torenţială în prima parte şi după aceea aşa zisa ploaie mocănească s-a aşezat şi a curăţat atmosfera de toate impurităţile care levitau în aerul nostru. Verde e un aer curat, există acel portocaliu care este intermediar şi roşu care într-adevăr este un aer cu depăşiri mari ale valorilor admise.
România, pe locul 67 din 134 de ţări în care se fac măsurători
Într-un top realizat la nivel mondial, România se află pe locul 67 din 134 de ţări în care se fac măsurători constant. La fel, şi Capitala se situează undeva la mijlocul clasamentelor internaţionale.
Andrei Corlan, Comisar General Garda Naţională de Mediu: Având în vedere că atunci când vorbim de calitatea aerului din Bucureşti studiile arată că aportul negativ asupra calităţii o reprezintă 58% traficul din Bucureşti, 27% încălzirea rezidenţială care evident creşte în sezonul rece , respectiv 13% industria şi alte servicii măsurile prepnderente sunt cele care se văd la trafic şi încălzirea rezidenţială.
Minunea a ţinut doar o zi. În următoarele zile, ploile vor fi puţine aşa că rolul lor în curăţarea atmosferei oraşului va fi mult mai mic. În plus, temperaturile vor creşte din ce în ce mai mult, iar aerul foarte cald şi vântul vor ridica praful în special în zona şantierelor. Specialiştii cred ca treptat-treptat senzorii vor fi iar roşii.