Clădiri istorice dărâmate cu o semnătură. Un proiect de lege al Ministrului Culturii netezește calea rechinilor imobiliari spre zonele protejate
Clădiri monument, care au intrat deja în legendă, ar putea să dispară mult mai uşor decât până acum. Ministerul Culturii vrea să schimbe modul în care dă avize pentru proiecte imobiliare în zone protejate. Dacă legea trece în forma propusă, dezvoltatorii vor putea intra cu buldozerele în clădiri emblematice doar cu o semnătură, fără nicio altă piedică.
De Cristina Oprea la 28.08.2021, 20:36Clădiri monument, care au intrat deja în legendă, ar putea să dispară mult mai uşor decât până acum. Ministerul Culturii vrea să schimbe modul în care dă avize pentru proiecte imobiliare în zone protejate. Dacă legea trece în forma propusă, dezvoltatorii vor putea intra cu buldozerele în clădiri emblematice doar cu o semnătură, fără nicio altă piedică.
Case boierești de epocă interbelică sunt puse la pământ una câte una. Avem o lege care ar trebui să protejeze monumentele istorice, dar nu o dată ea și-a dovedit vulnerabilitatea în fața intereselor dezvoltatorilor imobiliari.
Ministrul Culturii este acuzat că, în loc să o îmbunătăţească, o slăbeşte şi mai mult. Azi, dacă vrei să construieşti, ai nevoie de un aviz favorabil al comisiilor pentru monumente. Dacă proiectul rămâne neschimbat, după ce noua lege va intra în vigoare, o simplă semnătură a unui arhitect ar fi de ajuns pentru a putea înlocui un conac cu un bloc.
Clădirile monument, vulnerabile în fața rechinilor imobiliari
- Cel puţin 1.400 de decese confirmate în urma cutremurului din Haiti. Căutările supravieţuitorilor, îngreunate...
- Dezastru total în Haiti după cutremurul devastator de magnitudine 7,2: 724 de persoane au murit, aproape o mie de...
- Sute de morţi şi mii de răniţi în Haiti, după cutremurul devastator de magnitudine 7.2. Aproape o mie de...
Cristina Oprea, reporter Onservator: ”Ar putea să dispară clădirile de aici?”
Bogdan Tiparu, ordinul arhitecţilor Dolj: ”Categoric, ar fi extrem de simplu, nu ar însemna decât să te duci la un arhitect care are drept de ştampilă şi să ştampileze planşele respective”.
Nici în varianta actuală legea nu e respectată. Rechinii imobiliari identifică zonele cu potenţial, demolează, la limita legii, casele vechi iar în locul lor ridică blocuri sau clădiri de birouri.
Cristina Oprea, reporter Observator: ”Clădirile vechi dispar în ritm alert iar noua forma a legii netezește și mai tare calea dezvoltatorilor imobiliari spre a construi oriunde, oricum și indiferent de consecințe”
Horaţiu Buzatu, arhitect: ”Demolarea acestui ansamblu este rezultatul neglijenţei crase a autorităţilor. Lucrările pe șantier continuă, nu a fost niciun fel de problemă pentru nimeni că legea nu a fost respectată”.
ONG-uri și arhitecți, indignați de forma actuală a proiectului de lege
Reprezentanţii ONG-urilor care luptă pentru conservarea patrimoniului sunt şi ei indignaţi de noua formă a legii.
Cristina Oprea, reporter Observator: ”Care este miza? Cine are de câştigat din asta?”
Dragoş Andreescu, reprezentant ONG: ”În primul rand dezvoltatorii imobiliari, dar cel mai important este cine are de pierdut. Orașul o sa fie din ce in ce mai urât”.ț
Horaţiu Buzatu, arhitect: ”Acum se înlocuiește această locuință pentru o familie cu o locuință colectivă în care încap 20-30-40 de familii. Gândiţi-vă că oraşul în felul asta devine şi mai aglomerat, străzile sunt din ce în ce mai greu de utilizat, mașinile parcate sunt din ce in ce mai multe”.
Proiectul de lege este în dezbatere publică până în data de 30 august.