Momentele de groază trăite de pasagerii unei curse low cost Cluj - Bucureşti: 'Panică mare, am simţit miros de fum'
50 de minute de panică. Nu vor fi uitate niciodată de zecile de oameni care se aflau aseară la bordul unei curse low-cost.
De Redactia Observator la 02.04.2018, 19:5450 de minute de panică. Nu vor fi uitate niciodată de zecile de oameni care se aflau aseară la bordul unei curse low-cost. Au decolat din Cluj, spre Bucureşti când s-a dat alarma.
Aproape o sută de oameni care tocmai decolaseră de pe aeroportul Avram Iancu. În aer, deasupra oraşului Cluj-Napoca, avionul a început să trepideze puternic. Martorii spun că mai mulţi pasageri au suferit atacuri de panică, în timp ce echipajul aştepta indicaţii de la turnul de control.
Iniţial, că este o problemă meteorologică, o furtună, după care într-adevăr, a intervenit căpitanul şi ne-a spus că a avut o problemă tehnică cu unul dintre motoare, a mărturisit unul dintre pasageri.
Au fost 50 de minute de groază. Avionul s-a reîntors pe aeroport cu unul dintre motoare distrus în totalitate.
Imediat ce aeronava s-a ridicat de pe sol, pilotul a sesizat o defecţiune la motorul stâng. Zgomotul produs de un corp străin, cum ar fi o pasăre, care intră între palele motorului, este extrem de puternic. Tocmai de aceea, s-a creat şi panica printre pasageri. Doar că aeronavele sunt proiectate să funcţioneze şi cu singur motor. Iar, în cazul nostru, singura problemă a pilotului a fost cantitatea mare de combustibil care l-a împiedicat să aterizeze imediat după sesizarea incidentului.
PAUL MITU, pilot:
Imediat după decolare, avionul are o asemnea greutate. Sunt nevoie să stea în zonă să consume o anumită cantitate de gaz.
O spune unul dintre eroii aviaţiei mondiale. În 1980, pilotul Paul Mitu a salvat de la moarte 176 de oameni. A amerizat în Atlantic, după ce a primit indicaţii greşite de la sol.
PAUL MITU, pilot:
Apare frica şi acel instinct de conservare. Apariţia unui asemenea incident pune în pericol siguranţa pasagerilor.
Pasagerii avionului din Cluj au ajuns la destinaţie, pe aeroportul Henri Coandă de lângă Capitală, patru ore mai târziu, cu o altă aeronavă. La aproape 24 de ore de la incident, reprezentanţii companiei de zbor nu au găsit o explicaţie clară. Au transmis, printr-un comunicat, că avionul a lovit ori o pasăre.... ori un animal de mari dimensiuni. Deşi aseară, turnul de control anunţa pilotul că pista de pe care a decolat avionul este curată.
Surse din conducerea aeroportului din Cluj-Napoca vorbesc despre o defecţiune tehnică. Ba mai mult, compania de zbor ar fi făcut reparaţii la acelaşi motor timp de două ore înainte de decolare.
În ultimii ani au avut loc sute de incidente aviatice. Numai în prima jumătate a anului 2017, au fost 83. Unul dintre cele mai şocante a avut loc în 2006, când un avion care se pregătea se decoleze de pe aeroportul din Bacău a lovit un cal. Iar în 2016, tot pe aeroportul din Cluj, o altă aeronavă a intrat într-un utilaj de pe pistă.