Momente tensionate la comemorarea Revoluției din '89, în Piața Universității
Momente sângeroase în Piaţa Universităţii, chiar în timpul comemorării eroilor din decembrie 89. Gelu Voican Voiculescu a fost lovit puternic în cap de un revoluţionar.
De Redactia Observator la 21.12.2019, 20:03Momente sângeroase în Piaţa Universităţii, chiar în timpul comemorării eroilor din decembrie 89. Gelu Voican Voiculescu a fost lovit puternic în cap de un revoluţionar. Mulţimea furioasă, care nu mai are răbdare să aştepte adevărul despre Revoluţie, l-a huiduit şi pe Petre Roman. Jandarmii au fost nevoiţi să intervină pentru a opri violenţele. Gelu Voican Voiculescu a părăsit centrul Capitalei plin de sânge.
În timpul slujbei pentru omagierea celor care şi-au dat viaţa pentru libertate, Gelu Voican Voiculescu a fost lovit în cap, cu o cârjă, de un revoluţionar.
Câţiva paşi a apucat să facă fostul vice prim-ministru până când a fost respins.cu violenţă. Plin de sânge, Voican Voiculescu nu a reacţionat după ce a fost lovit, iar jandarmii au intervenit imediat să-l extragă din mijlocul revoltei.
Alături de Ion Iliescu şi de generalul Iosif Rus, Gelu Voican Voiculescu este inculpat în dosarul Revoluţiei. Cu toţii sunt acuzaţi de crime împotriva umanităţii.
TEODOR MĂRIEŞ, revoluționar: După 30 de ani au curs câteva picături de sânge şi din cei care au omorât peste o mie de oameni prin diversiunea pe care au creat-o începând cu seara de 22 decembrie. Probabil că acel om este rănit în Revoluţie.
Voican Voiculescu nu este singurul care a fost respins de oamenii din Piaţă, de revoluţionari şi de urmaşii celor care s-au sacrificat la Revoluţie.
Petre Roman, primul şef de Guvern post-decembrist, a stat doar câteva minute lângă Troiţa Eroilor, de la kilometru zero al democraţiei. Zeci de oameni i-au cerut explicaţii.
Petre Roman nu este urmărit penal în dosarul Revoluţiei. El este inculpat, însă, pentru aceleaşi acuzaţii de infracţiuni contra umanităţii, în dosarul Mineriadei.
Sunt 30 de ani de când românii şi-au câştigat libertatea în stradă. Momentele de comemorare au început la Cimiritul Eroilor.
Zeci de oameni au depus coroane de flori şi s-au rugat. pentru copiii lor şi pentru viitorul României. Apoi, ceremoniile s-au mutat în Piaţa Universităţii. Locul care, de altfel, a marcat sfârşitul unui regim plin de umilinţe. La ceremonii au fost prezenţi mai mulţi oameni politici, printre care premierul Ludovic Orban şi preşedintele Klaus Iohannis.
DAN GRĂJDEANU, revoluționar: Am fost arestat şi dus la o secţie, nu ştiu care că era întuneric, bătut un pic şi pe urmă eliberat pentru că fratele meu era în gărzile militare.
(Reporter): S-a schimbat ceva în 30 de ani?
(Bărbat): Păi, nu s-a schimbat nimic, doar aparenţele.
În ziua care marchează izbucnirea Revoluţiei în Bucureşti strada fierbe din nou.