Numărul în creștere de infectări cu noul coronavirus pune presiune pe spitalele și medicii din România
Valul doi al epidemiei aduce pentru a doua zi la rând peste 2.000 de cazuri noi. 37 de români au murit de ieri până azi de coronavirus. Pacienţii în stare gravă sunt mutaţi de la Bucureşti la Târgu Mureş cu elicopterul, pentru că secţiile de Terapie Intensivă sunt pline aici. Presiunea este tot mai mare şi pe alte spitale din ţară.
De Redactia Observator la 01.10.2020, 22:18- Alege ce urmează! Tu eşti liderul! Marcel Ciolacu, candidatul PSD la alegeri, faţă în faţă cu Alessandra Stoicescu de la ora 19:30, la Antena 1
- Alegeri prezidențiale 2024 LIVE TEXT. A început votul în diaspora. Primii români au votat în Noua Zeelandă
- România a avut, pentru a doua zi la rând, peste 2.000 de infectări cu noul coronavirus.
- 37 de români au murit de coronavirus în ultimele 24 de ore.
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Pentru a doua zi consecutiv, numărul infectărilor sare de pragul de 2.000 în 24 de ore. 557 de pacienţi sunt acum la Terapie Intensivă.
În Capitală, secţiile ATI sunt pline. Elicopterele Ministerului de Interne au transferat în ultimele zile bolnavi în stare gravă la Târgu Mureş pentru că nu mai sunt locuri în Bucureşti. Oficialii se gândesc să transforme din nou Spitalul Colentina în suport Covid.
La Institutul Marius Nasta din Bucureşti nu mai sunt locuri nici pentru pacienţii cu forme mai uşoare ale bolii.
Beatrice Mahler, Institutul Marius Nasta: În această zi nu am avut niciun loc liber pentru internarea altor pacienţi. Presiunea este foarte mare pentru că numărul de pacienţi care au nevoie de un pat este în creştere.
În județul Brașov toate cele 38 de locuri la Terapie Intensivă sunt ocupate. Iar spitalul modular ridicat în curtea unităţii sanitare nu poate fi folosit la capacitate maximă din lipsă de personal
Andrea Neculau, director DSP Brașov: Am angajat foarte mulți asistenți debutanți, care trebuie integrați alături de cei mai vechi și e dificil să deschidem încă la deplină capacitate.
În Iaşi, judeţ aflat pe harta cu cele mai multe cazuri de infectări, situaţia este la limită. Un spital modular de peste 13 milioane de euro a fost ridicat la Leţcani doar că e încă închis.
Peste 100 de module au fost folosite pentru a realiza acest spital. Ar fi trebuit să fie gata la sfârșitul lunii aprilie, însă a fost finalizat abia în septembrie. De atunci și până acum, deși a fost inaugurat de două ori, dar și sfințit, aici nu a fost adus nici măcar un singur pacient asta pentru că îi lipsesc în continuare câteva avize de funcționare.
Alina Popa, Euronest Iași: Suntem încă în curs de depunere a unor documente suplimentare pentru obținerea autorizației de mediu. Celalalte autorizații nu au fost emise, dar nu ni s-au solicitat completări. Singurele autorizații care nu sunt la acest moment emise sunt cele de la ISU și Mediu.
Situaţii limită întâlnim şi în Craiova, unde mai sunt cinci locuri libere. La Cluj şi Suceava câte trei paturi mai sunt disponibile pe secţia de Terapie Intensivă. Doar în Galaţi şi în Constanţa sunt mai multe locuri libere.