Cel mai spectaculos şantier al României, în inima Carpaţilor. Crucea de pe Caraiman a intrat în reparaţii
Turiştii care au ajuns la Crucea de pe Caraiman au avut parte de o imagine spectaculoasă. Un elicopter a dus în zbor sute de materiale de construcţii la peste 2.200 de metri altitudine, unde alpiniştii renovează faimosul monument.
De Redactia Observator la 22.10.2019, 20:49
- Funeraliile Papei Francisc, live, sâmbătă, de la ora 11:00, pe observatornews.ro
- Înalta Curte a admis recursurile împotriva deciziei judecătorului din Ploiești
Turiştii care au ajuns la Crucea de pe Caraiman au avut parte de o imagine spectaculoasă. Un elicopter a dus în zbor sute de materiale de construcţii la peste 2.200 de metri altitudine, unde alpiniştii renovează faimosul monument. Un simbol al Carpaţilor, crucea înaltă de aproape 40 de metri a pus România în Cartea Recordurilor.
În inima Bucegilor, cu Valea Prahovei la picioare, tronează impunătoare de peste 90 de ani Crucea comemorativă a Eroilor Români din Primul Război Mondial.
Ca să se asigure că monumentul-simbol de pe Caraiman rezistă vremurilor şi în continuare, alpiniştii utilitari lucrează zilnic în ture de câte patru ore, la o altitudine de aproape 2.300 de metri.
Un elicopter a adus până în vârf sute de kilograme de materiale necesare restaurării.
Monumentul construit între anii 1924 şi 1928, cel mai probabil la cererea Regelui Ferdinand şi a Reginei Maria, a trecut în grija Armatei în 2016. Traversele stropite cu sângele eroilor s-ar regăsi astfel în construcţia monumentului.
Acum, Crucea de pe Caraiman este restaurată pentru prima oară în 50 de ani, printr-un proiect în valoare de 19 milioane de lei, bani obţinuţi în cea mai mare parte din fonduri europene.
În anul 2013, a fost înregistrată în Cartea Recordurilor fiind cea mai înaltă cruce amplasată pe un vârf montan.
Crucea Eroilor are o înălţime totală de 39,30 metri, cu tot cu soclul de beton placat cu piatră. Brațele orizontale ale crucii au fiecare șapte metri lungime.
Lucrările de restaurare a monumentului unic în lume ar trebui să se termine în decembrie 2020.