Cu copiii morţi sau prinşi sub dărâmături, sirienii cer un ajutor care nu mai vine. Tată: "Aşa mi-a fost scris, să îi spăl şi să îi îngrop"
Sirienii strigă şi ei după ajutor, dar ajutoarele nu ajung la ei din cauza graniţelor închise. Siria este măcinată de război civil şi izolată la nivel internaţional. Regimul de la Damasc cere acum ajutor internaţional. Până acum Uniunea Europeană nu a răspuns. România a promis ambasadorului Siriei că va trimite în curând ajutoare. În lacrimi, diplomatul sirian a cerut astăzi ajutorul tuturor statelor.
De Andreea Milea la 09.02.2023, 09:37"Oameni buni, oamenii sunt sub pământ, nu are cine să ne ajute, nu avem cu ce să îi scoatem, veniti prieteni că nu avem pe nimeni, nu avem unelte, familii întregi sunt sub pământ şi sunt încă vii şi nu reuşim să îi scoatem!", strigă în disperare un sirian.
Strigătele de ajutor ale sirienilor abia găsesc un ecou în lume. Un tată, cu cei doi copii morţi în braţe, îşi plânge soarta: "Aşa mi-a fost scris, să îi spăl şi să îi îngrop. Martirii cei dragi lui Dumnezeu".
Un bărbat scoate o fetiţă de sub dărâmături. Când o întreabă dacă mai este cineva jos, reacţia ei este sfâşietoare: "Mama mea şi surorile mele, dar sunt morţi toţi".
Haosul domneşte în nordul Siriei
- De sub ruine, ecoul dramelor din Siria ajunge până în România. Sirienii stabiliţi aici nu mai au veşti de la...
- Siria solicită oficial asistenţă din partea UE. Aproape 300.000 de persoane au rămas pe drumuri în urma...
- Cutremure în Turcia și Siria: Peste 11.000 de morţi și 50.000 de răniți. Turcii rămân fără saci de cadavre,...
În lipsa unor echipe de salvare, oamenii se ajută unii pe alţii. În nordul Siriei, haosul domneşte.
Omar Mohsen, preşedinte comunitatea Siria Liberă: Este blestem peste blestem. Ei suferă din cauza lipsei de utilităţi, curent, resurse necesare pentru a ajuta oamenii. Sunt refugiaţi care au venit din alte oraşe din înteriorul Siriei, au fugit din clădiri dărâmate, din oraşe care au fost de tot dărâmate cu război, avioane. Sunt refugiaţi în oraşele de nord unde a doua oară s-a repetat blestemul. A doua oară când nu mai au unde să trăiască.
Omar ne-a ajutat să vorbim cu oameni care au trecut prin infern.
Amer Mahmod Alzareda, locuitor Ifrin: Cutremurul a început uşor, apoi am început să aud un vuiet puternic şi să aud cum cad clădirile. Încă mai aud acele sunete.
Şi-au abandonat casa şi au fugit în alt oraş unde stau în corturi improvizate.
Amer Mahmod Alzareda, locuitor Ifrin: De 48 de ore nu am mai dormit. Încă mai sunt nişte cutremure care sunt puţin mai mici şi inclusiv acum în maşină am simţit mai multe.
Sirieni dispăruţi sunt inclusiv în Turcia.
Omar Mohsen, preşedinte comunitatea Siria Liberă: Sunt şi ei refugiaţi care au mai trecut prin asta, au mai fugit din oraşe dărâmate. Sunt familii întregi.
Sirienii mutaţi de ani de zile în România îşi caută cu disperare rudele rămase acasă.
Wasim, sirian stabilit în România: Nu sunt salvatori, nu. Oamenii se salvează singuri. Am o mătuşă şi soţia unchiului meu. Cred că am sunt de 100 de ori, nu mai răspund.
Într-o ţară măcinată de mai bine de un deceniu de război civil, orice efort umanitar este unul supraomenesc. În nord, unde a lovit curtremurul, teritoriul este disputat între rebelii sirieni şi regimul de la Damasc, care controlează mare parte din drumuri şi nu permit trecerea ajutoarelor umanitare în zonele afectate. La asta se adaugă penuria de alimente, colapsul economic şi focarul recent de holeră.
Sonia Simionov: Cum ar putea să ajungă ajutoare către aceşti oameni? La care graniţă? Pentru că graniţele, în acest moment, sunt controlate.
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: Este aproape imposibil, din păcate, în condiţiile unei situaţii atât de dramatice. În acest moment, Damascul cere ca orice fel de ajutoare să fie predate la frontieră. Pentru ca ei, după aceea, să le distribuie acolo unde vor şi cum vor.
Sonia Simionov: Credeţi că UE va accepta să trimită ajutoare în Siria fără niciun fel de control?
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: Într-adevăr, se discută foarte mult pe coridoarele Bruxelles-ului despre reacţia la acest moment, dar nu s-a găsit o soluţie corespunzătoare. Singurii care ajută sunt aceste căşti albe.
Sonia Simionov: Aş vrea să vă arăt o imagine. Este vorba de două avioane, unul lângă altul, cu două steaguri: Iran şi Israel: a fost pus războiul pe pauză?
Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: Nu, este un moment de armistiţiu. Drama este atât de complicată şi atât de mare încât cel puţin palierul politico-strategic este lăsat de-o parte.
Ajutoare spre Siria din 8 state
Până acum au trimis ajutoare spre Siria 8 state. Niciunul din Uniunea Europeană.
Khaled Sharaf, ambasadorul Siriei la Bucureşti: Până şi umanitatea este politizată. Fiinţe umane mor. Ce legătură are politica aici? Unul dintre colegii mei din ambasadă a pierdut 17 rude. Avem nevoie urgentă de ajutor în Siria. Ajutor urgent. Oamenii mor.
România va trimite în curând ajutoare către Damasc. Singurul loc prin care ajutoarele pot ajunge în nordul Siriei.
Bogdan Aurescu, ministrul Afacerilor Externe: Încercăm să identificam modalități de transport.
Oficialii de la Damasc permit acum ca ajutoarele umanitare să intre printr-un singur punct al frontierei de nord. ONU estimează că peste 4 milioane de oameni din nord-vestul Siriei – mulți strămutați de conflict și care trăiesc în lagăre – depind de ajutorul extern pentru supraviețuirea de zi cu zi.