Antena Meniu Search
x

Galerie foto Cutremure în Turcia și Siria: Peste 12.000 de morţi și 50.000 de răniți. Turcii rămân fără saci de cadavre, "gropi comune" săpate în Siria

Cutremure în Turcia și Siria. Bilanţul provizoriu al victimelor cutremurelor devastatoare care au lovit Turcia şi Siria a ajuns la peste 12.000 de morţi şi 50.000 de răniţi. Operaţiunile de salvare a victimelor de sub dărâmături nu contenesc. Au trecut deja peste 50 de ore de la catastrofă şi încă nu se ştie câţi oameni se mai află sub clădirile prăbuşite. În timp ce salvatorii duc o cursă contracronometru, mii de oameni se plâng de lipsa de resurse şi de reacţia lentă a autorităţilor. Preşedintele Erdogan, care s-a deplasat azi pentru prima oară în oraşul Kahramanmaraş, a recunoscut că au fost dificultăţi la început din cauza drumurilor blocate, dar spune că lucrurile s-au remediat.

de Redactia Observator

la 08.02.2023, 22:19

Echipele de salvare avertizează că timpul se scurge în defavoarea supraviețuitorilor prinşi sub dărâmături. Peste 12.000 de oameni au fost uciși de cutremurele care au lovit Turcia şi Siria începând de luni dimineaţă iar numărul morților ar putea continua să crească şi din cauza temperaturilor de îngheţ din regiune.

UPDATE 10:15 În Turcia, bilanţul indică cel puţin 9.057 de morţi

Cutremurele care au zguduit luni sud-estul Turciei şi nordul Siriei vecine au ucis peste 12.000 de persoane în total, potrivit unui nou bilanţ furnizat miercuri de oficiali şi salvatori, relatează AFP. 

Pe acelaşi subiect

În zonele din Siria controlate de guvern au fost ucise 1.262 de persoane şi alte 1.730 în zonele rebele, potrivit Căştilor Albe. În Turcia, bilanţul indică cel puţin 9.057 de morţi.

UPDATE 15:55 Turcii rămân fără saci de cadavre, gropi comune săpate în Siria

Salah Aboulgasem, un membru al organizației umanitare Islamic Relief ,care a călătorit din Marea Britanie la Gaziantep pentru a ajuta sinistraţii şi supravieţuitorii a oferit detalii cumplite pentru BBC. "Am fost în multe zone de război şi de dezastru... dar aceasta este fără îndoială una dintre cele mai devastatoare pe care le-am văzut vreodată", a povestit el pentru BBC. "Este o adevărată cursă contracronometru. Salvatorii cer tot mai mulţi saci pentru cadavre din cauza numărului mare de corpuri recuperate de sub dărâmături", a spus Salah. El mai povestit că circula informaţii înfricoșătoare de la colegii din Siria, potrivit cărora gropi comune au fost săpate pentru a face față volumului de cadavre. 

UPDATE 15:30 În Adana, salvatorii opresc excavatoarele și roagă lumea să tacă pentru a auzi ţipetele de sub dărâmături

Scene tulburătoare sunt relatate de BBC lângă o clădire de 10 etaje, prăbușită în Adana. Ruinele s-au împrăştiat dincolo de fundația blocului. Din când în când salvatorii opresc excavatoarele și toată lumea este rugată să tacă pentru a putea auzi ţipete de sub dărâmături. Rudele se strâng în jurul cordonului pus de poliţie în speranţa că vor afla vești noi despre vreun supraviețuitor. Dar acestea nu mai vin. 

Familiile celor dispăruți s-au strâns în apropierea blocului prăbuşit. Au făcut focul şi stau acolo zi și noapte, așteptând veşti cu lacrimi în ochi. Din păcate veştile bune nu au venit  De aseară, echipele de recuperare au scos cel puțin opt cadavre, inclusiv cel al unui copil. Rudele știu că trebuie să identifice cadavrele iar procedura este una sfâşietoare. Cadavrul este dus într-o ambulanță în spatele cordonului de poliție, iar rudele sunt rugate să vină să spună despre cine este vorba.

UPDATE 14:10 Erdogan laudă modul în care au intervenit autoritățile, în ciuda criticilor

"Am avut dificultăţi la început cu aeroporturile şi pe şosele, însă astăzi merge mai bine şi va merge şi mai bine mâine", a spus preşedintele Recep Tayyip Erdogan pentru a dezamorsa criticile, după ce mii de oameni se plâng de lipsa de resurse şi de reacţia lentă a autorităţilor.

"Ne-am mobilizat toate resursele, statul îşi face treaba cu AFAD (Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă) şi municipalităţile afectate, cu toate mijloacele la dispoziţia sa", a adăugat el.

Cetăţenii ar trebui să ţină cont numai de mesajele autorităţilor şi să ignore 'provocatorii', a îndemnat Erdogan. Preşedintele a anunţat de asemenea distribuirea a câte 10.000 de lire turceşti (494 de euro) fiecărei familii afectate.

UPDATE 13:00 Bilanțul provizoriu depășește 11.000 morți

Numărul morților în urma cutremurului devastator care a lovit Turcia și Siria a ajuns la cel puțin 11.104, potrivit autorităților.

În Turcia, numărul morților a crescut la cel puțin 8.574, iar alți aproape 50.000 au fost răniți, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

În Siria, cel puțin 2.530 de persoane au fost ucise în zonele controlate de guvern și regiunile controlate de rebeli, transmit oficialii.

UPDATE 12:40 Președintele Erdogan, vizită în zonele afectate de cutremur

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a ajuns în sudul provinciei Kahramanmaraş, urmând ca mai apoi să se deplaseze în zonele devastate de cutremur. Potrivit agenției de presă Anadolu, liderul de la Ankara va merge în orașul Pazarcik, cel mai afectat în urma seismelor catastrofale, ulterior deplasându-se în provincia Hatay. 

UPDATE 12:00 Patru salvatori și-au găsit sfârșitul, în Siria

Patru dintre voluntarii din cadrul Căștilor Albe din Siria și-au pierdut viața, alături de familii, în seismul devastator de la granița cu Turcia. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

UPDATE 11.05 Opoziţia turcă îl acuză pe Erdogan pentru dezastrul provocat de seismele puternice

Principalul partid de opoziţie din Turcia, Partidul Republican al Poporului (Cumhuriyet Halk Partisi/CHP, social-democrat) l-a acuzat marţi pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan pentru amploarea devastatoare a cutremurelor de luni, îndemnându-i pe primarii săi să îi ajute pe cei afectaţi, chiar dacă trebuie să se confrunte cu puterea statului, relatează EFE.

"Refuz să mă aliniez guvernului', a declarat într-un mesaj video şeful CHP, Kemal Kilicdaroglu, referindu-se la apelurile partidului de guvernământ AKP (Partidul Justiţiei şi Dezvoltării) care a îndemnat la unitate naţională după seria de cutremure ce au provocat până în prezent moartea a peste 9.500 de persoane în Turcia.

Subliniind că CHP nu va accepta obstacolele birocratice impuse municipalităţilor controlate de opoziţie în distribuirea ajutoarelor, el i-a încurajat pe primarii din partidul său să acţioneze pe cont propriu.

"Dacă vă pun obstacole birocratice, faceţi-o oricum, nu ascultaţi. Dacă sunteţi arestaţi pentru că au găsit pâine şi pături pentru oameni la voi, atunci să vă aresteze", le-a transmis Kilicdaroglu edililor şi responsabililor regionali ai partidului său.

Potrivit CHP, în unele districte afectate de cutremur, partidul de guvernământ AKP intervine în distribuirea ajutoarelor dacă acestea provin din municipalităţi controlate de social-democraţi, afirmând că nu o pot face în calitate de "ajutor municipal", întrucât ajutoarele trebuie distribuite doar ca ajutor de stat.

"Vom face ca ajutorul necesar să ajungă cât mai repede posibil acolo unde este cea mai mare nevoie de el. Nu ne mai interesează politica Saray (palatul prezidenţial), nici activităţile lor de relaţii publice, nici ştirile lor false", a declarat liderul opoziţiei.

"Daţi-mi voie să o spun foarte clar. Dacă există un responsabil principal pentru acest proces, acesta este Erdogan. Acesta este guvernul care de 20 de ani nu a pregătit ţara pentru cutremur", a concluzionat Kilicdaroglu, posibil candidat la alegerile prezidenţiale din Turcia preconizate pentru 14 mai, care vor avea loc concomitent cu cele legislative.

Profimedia

UPDATE 11.00 Timpul îi presează pe salvatori

Timpul presează pentru echipele de salvare care căutau în continuare miercuri supravieţuitori în Turcia şi Siria, la două zile după cutremurul devastator al cărui bilanţ nu încetează să crească, depăşind de acum 9.500 de morţi, transmite AFP. Pe un frig glacial, salvatorii duc o cursă contracronometru pentru a încerca să le vină în ajutor supravieţuitorilor seismului cu magnitudinea de 7,8 pe scara Richter petrecut luni în zori şi care a zguduit sud-estul Turciei şi nordul Siriei vecine.

Vremea nefavorabilă le complică misiunea salvatorilor, iar ministrul de interne turc a prevenit marţi că următoarele 48 de ore vor fi 'cruciale' pentru găsirea de supravieţuitori. Şoseaua care duce spre oraşul Antakya (vechea Antiohia), în provincia turcă Hatay deosebit de afectată, este aglomerată cu camioane cu ajutoare, utilaje de şantiere şi ambulanţe ce fac slalom printre maşinile particularilor care se refugiază.

Oraşul este la pământ, înecat într-un nor gros de praf din cauza utilajelor de degajare care caută printre dărâmături. Cât vezi cu ochii, nu sunt decât imobile prăbuşite total sau parţial. La Gaziantep, oraş situat aproape de epicentru, o locuitoare şi-a pierdut speranţa de a-şi mai găsi mătuşa îngropată sub ruine.

De teama de a reveni acasă, unii supravieţuitori au găsit refugiu la aeroportul din Gaziantep. Ajutorul internaţional a început să sosească marţi în Turcia, unde a fost decretat doliu naţional pentru şapte zile. De o parte şi de cealaltă a frontierei turco-siriene, se lucrează pentru salvarea de vieţi. La Jandairis, de partea siriană, un nou-născut a fost scos viu dintre dărâmături. Bebeluşul, o fetiţă, era încă legat cu cordonul ombilical de mama sa, decedată, la fel ca toţi ceilalţi membri ai familiei.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat că 23 milioane de persoane sunt potenţial expuse, dintre care în jur de 5 milioane de persoane vulnerabile. 

Profimedia

UPDATE 10:50 Bilanțul crește de la o oră la alta

Pe măsură ce misiunile de salvare și căutare continuă, autoritățile turce transmit un nou bilanț al deceselor: sunt 7.108 morți doar în Turcia. Astfel, bilanțul în cele două țări afectate de seims a ajuns la 9.578 de morți, potrivit The Guardian. 

UPDATE 10:10 Bilanțul provizoriu a depășit 9.400 de morți

Turcia a revizuit datele privind numărul victimelor. Vorbim de 6.957 de morți în urma cutremurelor care au avut loc în urmă cu două zile. Astfel, bilanțul total în cele două țări se ridică la peste 9.400 de morți.

UPDATE 09:20 Bilanțul provizoriu a depășit 8.700 de morți

Autoritățile turce anunță un nou bilanț al victimelor cutremurelor: 6.234 de morți și 37.011 de răniți, citează Reuters. Peste 79.000 de salvatori intervin la fața locului. În Siria, datele rămân neschimbate. Astfel, în cele două țări, au decedat peste 8.700 de persoane, în urma cutremurelor. 

UPDATE 08:40 Bilanțul a depășit 8.400 de morți

Bilanțul în urma cutremurelor din Turcia și Siria a ajuns la 8.424 de morți. În Siria au fost confirmate 2.530 de decese, atât în zonele controlate de Guvernul de la Damasc, cât și în zonele controlate de rebeli. Alte 4.654 de persoane au fost rănite.

În Turcia, cel puțin 5.894 de persoane au murit, iar alte 34.810 au fost rănite, potrivit vicepreședintelui turc Fuat Oktay. Astfel, bilanțul provizoriu al răniților se ridică la 39.464, în ambele țări, potrivit CNN.

Profimedia

UPDATE 08:00 Incendiu de proporţii în portul Iskenderun, declanşat de cutremur

Un incendiu uriaş care s-a extins la zeci de containere continua să ardă marţi seara pentru a doua zi consecutiv în portul Iskenderun din sudul Turciei, în apropierea graniţei cu Siria, consecinţă a violentului cutremur de luni, transmite AFP. Imaginile difuzate de televiziunea turcă arată o coloană uriaşă de fum negru şi dens deasupra containerelor colorate, depozitate pe un chei din acest port la Marea Mediterană.

Dezastrul a început luni după-amiaza târziu, când unul din containere s-a răsturnat peste celelalte sub efectul uneia dintre numeroasele replici ale cutremurului iniţial, cu magnitudinea de 7,8 grade pe scara Richter. De atunci s-au făcut multe încercări de a stinge flăcările, inclusiv cu ajutorul unor echipe de pompieri veniţi de la Istanbul, conform unui anunţ al primarului metropolei, Ekrem Imamoglu.

Autorităţile turce au trimis, de asemenea, o navă de pază de coastă echipată pentru a stinge incendiul, însă flăcările continuă, existând riscul de a creşte nivelul poluării în zonă. Într-un comunicat publicat marţi, Sealand, o filială a companiei maritime daneze Maersk, a declarat că "seismul a provocat daune semnificative infrastructurii logistice şi de transport din districtul Pazarcik, la Kahramanmaras, epicentrul cutremurului, inclusiv în portul Iskenderun" din provincia învecinată Hatay.

Sealand a mai informat în legătură cu suspendarea tuturor operaţiunilor în acest port. Provincia Hatay, situată la graniţa cu Siria, este una din zonele cele mai afectate de cutremurul care a ucis marţi seară peste 7.000 de persoane în cele două ţări. 

UPDATE 07:40 Bilanțul a depășit 8.000 de morți

Potrivit AFP, bilanțul a ajuns la aproape 8.400 de morți, în Turcia și Siria. În Siria au murit 2.470 de persoane, iar datele oferite de Ankara rămân neschimbate: 5.894 de morți. Astfel, bilanțul total este de 8.364 de decese, în urma cutremurelor.

Drapelele NATO au fost arborate la jumătate de catarg la sediul Alianţei de apărare din Bruxelles, în urma cutremurului mortal din Turcia, transmite CNN. Într-o postare pe Twitter, alianţa cu 30 de membri - din care face parte şi Turcia - a prezentat contribuţiile sale la eforturile de ajutorare.

"Peste 1.400 de membri ai personalului de răspuns la situaţii de urgenţă din peste douăzeci de aliaţi şi parteneri NATO - inclusiv invitaţii Finlanda şi Suedia - sunt desfăşuraţi în Turcia, ajutând la răspunsul la cutremurele devastatoare care au lovit ţara", se arată în postare. 

Potrivit unui comunicat de presă al NATO, Alianţa şi partenerii săi oferă asistenţă Turciei prin intermediul experţilor seismici, echipelor de căutare şi salvare cu câini, cargoboturilor, inginerilor structurali, precum şi personalului medical şi a proviziilor medicale. 

"În aceste momente teribile, suntem solidari cu aliatul nostru, Turcia, şi cu toţi cei afectaţi, iar aliaţii NATO sunt pregătiţi să ofere asistenţă suplimentară celor care au nevoie", a declarat purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.

UPDATE 07:00 Corespondență Observator din Turcia: Noapte dificilă și pentru salvatori

"A fost noapte grea, foarte grea pentru voluntari, pentru cei care caută în continuare şi au făcut lucrul acesta inclusiv în cursul nopţii trecute pe sub dărâmături. Sunt mii de persoane în Turcia, blocate în continuare sub dărâmături. Sunt în continuare zone unde nu se poate ajunge la aceste victime. Noi suntem în Adana de mai bine de 16 ore, iar mărturia acestor căutări disperate este una cât se poate de elocventă. În spatele meu este doar o clădire. O clădire unde 11 persoane au fost prinse sub dărâmături. Inclusiv trei fete împreună cu mama lor nu au fost găsite până în momentul de faţă, iar căutările vor dura şi în decursul acestei zile.

Vorbim despre speranţa celor care au scăpat cu viaţă, mergând în taberele de sinistraţi care au fost organizate aici în Adana. Pe de altă parte discutăm despre deznădejdea celor care şi-au pierdut rude, prieteni, persoane apropiate, deasemenea celor care au rămas fără locuinţe şi care nu ştiu cu certitudine ce se va întâmpla din acest moment încolo. Sunt regiuni în continuare afectate extrem de puternic de cutremurul de 7,8 şi replicile care au avut loc. Vorbim, de asemenea, despre zona Gaziantepului şi tot ceea ce înseamnă provincii aflate de jur împrejurul Gaziantepului unde aproape totul a fost ras de pe faţa pământului", transmite corespondentul Observator, Laurențiu Rădulescu.

Peste 50.000 de salvatori intervin în Turcia

Cel puţin 16.139 de echipe lucrează la operaţiunile de căutare şi salvare, la care se vor adăuga şi alte echipe internaţionale, a precizat Oktay. Totodată, ONU a transmis că drumul care duce la singurul coridor de ajutor umanitar între Turcia şi Siria a fost avariat de cutremurul de luni, îngreunând eforturile de ajutorare. Bab al-Hawa este singurul coridor de ajutor umanitar aprobat de ONU între Siria şi Turcia. 

În ianuarie, Guterres a descris punctul de trecere terestră ca fiind o "linie de salvare indispensabilă", după ce Consiliul de Securitate al ONU a votat pentru reînnoirea mecanismului transfrontalier cu o zi înainte ca acesta să expire.

Catastrofă umanitară în Siria

Vremea extremă îngreunează eforturile de salvare. Replicile sunt, de asemenea, un potențial pericol. Mii de clădiri s-au prăbușit în cele două țări, iar organizațiile umanitare avertizează cu privire la repercusiuni catastrofale în nord-vestul Siriei, unde milioane de persoane vulnerabile și strămutate se bazau deja pe sprijin umanitar. Imaginile din satelit arată amploarea pagubelor în orașele turcești Islahiye și Nurdagi, lângă epicentrul cutremurului.

Organizația Mondială a Sănătății estimează că până la 23 de milioane de oameni ar putea fi afectați de cutremur. Situația este deosebit de gravă în Siria, unde ONU spune că aproape 70% din populație avea nevoie de asistență umanitară înainte de cutremur - o problemă care a fost agravată de noua tragedie.

Pagubele au cauzat o întrerupere temporară a ajutorului transfrontalier al ONU în Siria. Între timp, spitalele din țara lovită de război sunt „absolut supraaglomerate”, a declarat reprezentantul UNICEF la Alep.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Cutremure în Turcia și Siria: Peste 12.000 de morţi și 50.000 de răniți. Turcii rămân fără saci de cadavre, "gropi comune" săpate în Siria