Video De sub ruine, ecoul dramelor din Siria ajunge până în România. Sirienii stabiliţi aici nu mai au veşti de la rude, după cutremur: "Oamenii sunt distruşi"
La fel ca în Turcia, situaţia este dramatică în Siria, o ţară fragilă şi destabilizată de război civil, unde ajutorul e limitat şi îngreunat din cauza graniţelor închise. În zonele afectate de cutremur, salvatorii sapă cu mâinile goale după supravieţuitori. Într-o premieră pentru ultimul deceniu, regimul de la Damasc, izolat pe plan internaţional, cere ajutorul Uniunii Europene şi ONU. Un ultim bilanţ vorbeşte despre cel puţin 2.530 de morţi în Siria. Imagini şi detalii cu un puternic impact emoţional!
Un val de aplauze a răsunat peste Siria, când o întreagă familie a fost scoasă de sub locuinţa care s-a făcut una cu pământul după cutremur. Sunt momente de speranţă, într-o luptă crâncenă pentru supravieţuire. În beznă, printre strigătele de ajutor, se aud rugăciuni. "Recunosc pe Dumnezeu, unicul Dumnezeu şi pe Mohammed care este profetul nostru. Mulţumesc lui Dumnezeu că încă sunt în viaţă. Nu pot să vă descriu ce simt acum sub aceste dărâmături", spune un sirian.
Salvatorii, martori ai sacrificiului suprem
Sub ruine, printre dărâmături, salvatorii sunt martorii sacrificiului suprem. O fetiţă de 7 ani şi-a protejejat fratele cu propriul trup timp de 17 ore. La câţiva kilometri distanţă, o mamă şi-a adus fetiţa pe lume cu ultimele puteri, în casa prăbuşită. Salvatorii au reuşit să salveze doar copilul. "Credem că s-a născut cu trei ore înainte de a fi găsită sub dărâmături. După temperatură, s-a născut în jurul orei 12:00. Mama ei a adus-o pe lume sub dărâmături, dar întreaga sa familie a murit. Ne-a adus-o un vecin", spune Hani Maarouf, medic.
Tot în nord, o întreagă familie a răzbit spre lumină. Pe pământul uscat, sub pietre şi acoperit de praf, un copil de doi ani rezistă eroic. Salvatorii îi verifică pulsul şi apoi încep să sape cu mâinile goale.
- Corespondenţă Observator din Turcia. Regulă sfâşietoare impusă de autorităţi: Dacă pompierii nu salvează...
- Sacrificiu suprem al unui tată: A plătit cu viaţa ca să-şi salveze copilul de la moarte. Trupul său i-a fost...
- Un copil de 8 ani salvat după ce a stat 50 de ore îngropat în moloz în Turcia. Reacţia sa când salvatorii l-au...
Lovită de cutremur, Siria cere ajutor
Wasim Nazer e stabilit în România din 1991. De luni dimineaţă, nu mai ştie nimic de familia lui. "Am vorbit cu verişorul meu şi el mi-a explicat că stau afară de la ora 4 dimineaţa, nu avem curaj să intrăm în casă, că se dărâmau case pur şi simplu. Sunt replici, nu că s-a terminat", povesteşte Wasim Nazer, sirian stabilit în România.
Iar cea mai mare problemă este lipsa ajutoarelor. Ţara poartă cicatricile a 12 ani de război civil, care împiedică orice efort umanitar. La asta se adaugă penuria de alimente, colapsul economic şi focarul recent de holeră. În nord, unde a lovit curtremurul, teritoriul este disputat între rebelii sirieni şi regimul de la Damasc, care controlează mare parte din drumuri şi nu permit trecerea ajutoarelor umanitare în zonele afectate.
"După COVID, după cutremur, după 10 ani de război - război pot să zic, global - e o ţară foarte slăbită. Psihic, oamenii sunt distruşi", spune Fawzia Rehekeh, siriancă stabilită în România.
Tragedia din Siria îngroapă conflicte vechi
Pe de altă parte, ţara este izolată pe plan internaţional, iar regimul Assad a fost supus în ultimii ani unui val de sancţiuni internaţionale. În faţa unor astfel de tragedii, totul trece în plan secund. Pentru prima dată în ultimii 12 ani, Siria cere ajutorul Uniunii Europene. Statele Unite promit şi ele să ajute.
"Ne angajăm să oferim această asistență pentru a ajuta oamenii din Siria să se recupereze după acest dezastru, așa cum am fost principalii lor donatori umanitari chiar de la începutul războiul din Siria. Vreau să subliniez aici că aceste fonduri, desigur, merg către poporul sirian, nu la regim", a declarat Anthony Blinken, secretar de stat al SUA.
Oficialii de la Damasc permit acum ca ajutoarele umanitare să intre printr-un singur punct al frontierei de nord. ONU estimează că peste 4 milioane de oameni din nord-vestul Siriei – mulți strămutați de conflict și care trăiesc în lagăre – depind de ajutorul extern pentru supraviețuirea lor de zi cu zi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰