Cum a fost posibil ca o fetiţă de un an, dusă la spital cu o răceală, să aibă corneea arsă: "Asistentul era preocupat să comande mâncare". Reacţia Ministerului Sănătăţii
O demisie şi nicio pedeapsă în cazul fetiţei de un an din Bucureşti, care are corneea arsă după ce părinţii au dus-o la spital pentru că era răcită. Asistentul medical care a trimis-o să aştepte cu tatăl într-un container în care funcţiona o lampă cu ultra-violete periculoase, a părăsit spitalul din propria-i dorinţă. Ministrul Sănătăţii nu vrea să lase lucrurile aşa. Cere o dublă investigaţie la spital.
De Andreea Milea la 17.01.2023, 00:22"Un copil de doar un an să sufere din cauza unor incompetenţi este groaznic", a declarat Alexandra Mocănașu, mama fetiţei. La 5 zile după ce nepăsarea unui asistent medical aproape a lăsat fără vedere o fetiţă de un an şi pe tatăl ei, conducerea Spitalului de copii Victor Gomoiu, unde a avut loc incidentul, a anunţat că ancheta internă nu a ajuns la nicio concluzie. "Nu văd o rezolvare în faptul că si-a dat demisia domnul asistent", mai spune Alexandra Mocănașu, mama fetiţei. "Probabil o să-l schimbe la alt spital, mâine o sa ne întâlnim cu el la alt spital şi vine altul în locul lui aici", a declarat Alexandru Garvăn, tatăl fetiţei.
Şcolile particulare pentru asistenţi medicali primesc chiar şi candidaţi care nu au luat Bacalaureatul
Surse din spital spun că asistentul era un angajat vechi al unităţii medicale. Pentru că a avut mai multe plângeri către directorii spitalului, cu privire la conditiile de muncă de aici, acesta a fost transferat pe zona de triaj. În paralel, o infirmieră care a fost implicată în incident nu va mai avea voie să lucreze cu pacienţii. Potrivit regulilor interne, ea ar trebui să monitorizeze lampa UV. "Eu n-am văzut nicio infirmieră. Am văzut doar faptul că era un asistent acolo care era preocupat de alte lucruri, să îşi comande de mâncare", a declarat Alexandru Garvăn, tatăl fetiţei.
"Există, da, există un instructaj pentru folosirea acelei lămpi, dar nu îşi dă nimeni interesul să-l aprofundeze. Se face un protocol scos la calculator, se lasă undeva şi vii şi îl semnezi. Dacă vrei îl citeşti, dacă nu vrei nu îl citeşti", spune o asistentă din spital. Ministrul Sănătăţii a anunţat că va trimite să facă verificări la spital corpul de control şi Inspecţia Sanitară de Stat. "Ne este foarte greu să recrutăm personal performant", a declarat Vlad Costel, director medical Spitalul Victor Gomoiu. "Chestiunile legate de lipsa personalului nu scuză în niciun fel o eroare care poate pune în pericol sănătatea unui pacient", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.
Mircea Timofte, preşedintele Ordinului Asistenţilor, avertizează că, pe lângă lipsa de personal din spitale, pacienţii ar putea fi puşi în pericol de asistenţi medical slab pregătiţi. "Foarte multe din aceste şcoli au absolvenţi care sunt semianalfabeţi. Fac această afirmaţie având dovezi. Nu au cadre didactice. Nu ţin orele, nu fac efectiv învăţământul clinic", a declarat Mircea Timofte, preşedinte Ordinul Asistenţilor. Şcolile particulare pentru asistenţi medicali primesc chiar şi candidaţi care nu au luat Bacalaureatul.