Cum a fost prins traficantul care a înjunghiat doi poliţişti într-o parcare de pe A1. Operaţiune spectaculoasă cu drone, elicoptere şi câini de urmă
Caz fără precedent în România: doi poliţişti au fost înjunghiaţi de o călăuză într-o parcare de camioane de pe autostradă. Traficanţii de oameni au fost prinşi în flagrant în timp ce încercau să ducă ilegal peste graniţă opt migranţi.Unul dintre ei i-a atacat pe agenţi care au ripostat cu 13 focuri de armă. Agresorul a fost împuşcat, însă a reuşit să se ascundă 12 ore, timp în care a fost căutat cu drone, câini de urmă şi elicoptere.
De Iulia Pop la 01.05.2024, 19:29Incidentul a avut loc într-o parcare de TIR-uri pe Autostrada Timişoara-Arad, la aproape 100 de kilometri de vamă. La adăpostul întunericului, grupul de migranţi aştepta aici semnalul călăuzelor ca să se urce într-unul dintre tir urile de pe A1. Nu ştiau, însă, că erau filaţi de ore bune de poliţiştii de frontieră. Când s-au simţit descoperiţi, i-au atacat imediat pe oamenii legii. Una din călăuze a scos un cuţit şi a atacat doi agenţi. Pe unul l-a rănit în umăr, iar pe al doilea l-a lovit de patru ori.
S-au folosit de camere de termoviziune pentru a-i depista
Mai mulţi migranţi, dar şi călăuzele au reuşit să fugă. Agenţii au pornit pe urmele lor. S-au folosit de camere de termoviziune pentru a-i depista. "Poliţiştii de frontieră au folosit armamentul din dotare cu respectarea prevederilor legale, fiind trase 13 focuri de armă pentru reţinerea migranţilor şi a persoanelor suspecte de călăuzire", a declarat Mihaela Leș, purtător de cuvânt ITPF Timiș. Agresorul este din Afganistan şi a fost nimerit de un glonţ al poliţiştilor. A reuşit să se ascundă, însă, aproape 12 ore, timp în care a fost căutat cu drone, câini de urmă şi un elicopter. Bărbatul a fost reperat în Timişoara. Opt migranţi şi o altă călăuză au fost prinşi la scurt timp după incident.
Este prima dată când poliţişti de frontieră sunt răniţi în astfel de misiuni. Din fericire, acum agenţii sunt în afara oricărui pericol. "În trecut, au mai fost înregistrate cazuri când au izbucnit conflicte între migranţi sau călăuze, însă niciodată până acum nu au folosit forţa împotriva poliţiştilor de frontieră", a declarat Alexandra Găvan, purtator de cuvant Politia de Frontiera Romana. Potrivit primelor informaţii, migranţii şi călăuzele lor aveau de şedere în România dar voai să ajungă la muncă în vestul Europei.
Fenomenul traficului de migranţi pare greu de oprit pentru autorităţi. Doar în 2023, 12.000 de străini au fost prinţi în timp ce încercau să iasă ilegal din ţara noastră. Majoritatea vin din ţări sărace din Asia şi Africa şi obţin un permis de muncă la noi pentru a câştiga timp. După ce găsesc călăuze, plătesc mii de euro pentru a fi duşi în ţările din vestul Europei, în special în Austria şi Germania. Mafia migranţilor a început să fie condusă chiar de oameni de-ai lor, din ţări precum Siria, Pakistan sau Nepal, stabiliţi de mai mult timp în România.
Asfel de incidente sunt tot mai dese. La începutul lunii trecute, o maşină în care erau înghesuiţi 9 migranţi a fost urmărită cu focuri de armă aproape 20 de kilometri, lângă Timişoara. Cursa s-a terminat brusc, când şoferul de 24 de ani a lovit două maşini, într-un sens giratoriu. Vara trecută, scene de film s-au petrecut în Ungaria: șoferul român al unei mașini pline de migranți s-a aruncat de la volan când a văzut că este urmărit de poliţişti.
Pentru a ajunge în Occident, mulţi străini sunt în stare să-şi rişte şi viaţa. La începutului lunii martie, opt fugari clandestini au fost descoperiţi într-un camion frigorific, în Vama Giurgiu. Oamenii erau în şoc hipotermic. La exact o lună de la aderarea în spaţiul Schengen, aproape 150.000 de oameni au fost verificaţi în aeroporturi prin noua aplicaţie a poliţiştilor de frontieră. Au fost descoperite doar două cazuri suspecte.