Cum arată noii roboți-pompieri intrați în dotarea ISU. Vor fi trimiși la înaintare la incendiile periculoase
Noi ajutoare vin în sprijinul pompierilor români în lupta cu focul. Roboţi cu camere cu termoviziune, ventilatoare şi echipament de salvare au intrat în dotarea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. Unul a rămas în Bucureşti, iar alţi trei roboţi au plecat spre Braşov, Mureş şi Iaşi pentru a acoperi zonele de risc din întreaga ţară.
De Cosmina Balint la 08.06.2023, 07:22Cei patru roboţi sunt noii colegi care întregesc echipa pompierilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă în lupta cu flăcările.
Cosmina Balin, reporter Observator: Acest robot are o cameră cu termoviziune, o cameră foto-video care le permite pompierilor să vadă la cele mai îndepărtate locuri atunci când sunt în misiune.
Dotaţi cu ventilatoare de mare putere, senzori chimici şi echipament de salvare, roboţii reduc riscurile la care se expuneau pompierii până acum. Sunt folosiţi deja în ţări precum Franţa, SUA şi China acolo unde au participat la sute de misiuni. Una dintre ele a fost incendiul din aprilie 2019 atunci când catedrala Notre Dame din Paris a fost cuprinsă de flăcări.
Raed Arafat, șeful DSU: Pentru prima dată intră în dotarea noastră roboţi de intervenţie, pentru a ne proteja oamenii. Au rolul de a intra în zonele care sunt cu pericol crescut pentru pompierul în sine să intervină.
- Un camion s-a făcut scrum după ce a fost cuprins de flăcări, pe un drum din Iaşi. Şoferul a reuşit să se...
- Motorul unui tramvai nou Astra Imperio a luat foc pe Calea Văcărești din Capitală. Focul, stins de vatman și de...
- "Nenorocire. Nu am cuvinte". Incendiu la Mănăstirea Turnu din Prahova: Au ars mai multe chilii şi casa...
Roboții-pompieri sunt ghidați de la distanță, cu o telecomandă
Echipajele vor fi trimise la înaintare şi ghidate de la distanţă de pompieri printr-o telecomandă. Pot ajunge în cele mai greu accesibile locuri, de unde vor transmite datele în timp real.
Cosmina Balin, reporter Observator: Azomureş şi Petromidia. Au fost două momente în care astfel de echipamente ne-ar fi făcut viaţa mult mai uşoară şi riscurile la care s-au expus pompierii ar fi fost mult mai mici.
Noile echipamente au costat 5 milioane de euro, bani accesaţi din fonduri europene.