Cum deschizi uşa dacă ţi-ai pierdut cheia. De ce pompierii şi echipele de descarcerare nu sunt o soluţie
Multora ni s-a întâmplat, cel puţin o dată în viaţă, să ne trezim în faţa unei uşi pe care să nu o putem deschide. La propriu. Fie am pierdut cheia, fie s-a stricat încuietoarea. Şi ne-am întrebat obsesiv: ce facem? Mulţi oameni intră în panică şi sună direct la pompieri. Este şi cazul unei bătrâne din Capitală care a stat câteva ore în faţa uşii pentru că îşi pierduse cheia. Greşit, spun autorităţile. Salvatorii intervin doar în situaţii de urgenţă: incendii, persoane bolnave. Iar o uşă spartă de ei cu uneltele speciale va trebui automat schimbată. Soluţia ideală este lăcătuşul mecanic.
De Redactia Observator la 19.04.2023, 07:41Yala stricată, cheia ruptă sau pierdută: aşa a început păţania fiecărui om care a stat în faţa uşii ore grele până să rezolve problema. Soluţia este una singură: lăcătuşul. "Cele mai frecvente blocări sunt din cauza rozetei ăsteia. Are un cui ponton. Ca să ajungă pe limba care trebuie, dă în gol o dată sau de două şi atunci cuişorul care are un arc în intriorul butucului.Şi atunci de blochează şi nu mai poţi nici din interior nici din exterior să deschizi. Ori il găureşti ori exisă o unealtă specială şi îl rupi de la jumătate, va ajunge cumva aşa", a declarat Robert Gheorghe, lăcătuş mecanic.
De ce pompierii nu sunt o soluţie
Lăcătuşii pricepuţi au în geanta cu scule soluţii şi pentru încuietorile mai scumpe, fără clanţă, care se blochează automat când ai tras uşa. "Avem o limbă aici care se mişcă şi are un arc. Ori că nu ai cheia la tine, limba asta nu rămâne în broască sau sare arcul aici. Ai trântit uşa, sare arcul de aici, sau limba asta rămâne în toc şi nu ai cum să o mai deschizi. De schimbat, schimbi foarte uşor. Scoţi un şurub, scoţi de aici şi schimbi", a declarat Robert Gheorghe, lăcătuş mecanic.
Cine nu cunoaşte un lăcătuş sau nu găseşte niciunul disponibil pe Google, primeşte ajutor de la firma de asigurări locuinţe cu care are contract. "Sunăm la societatea de asigurări pentru a ne trimite o echipă specializată care să ne schimbe butucul să ne dea altă cheie ia timpul de răspuns este undeva la două ore", a declarat Andrei, broker de asigurari. În niciun caz pompierii nu sunt soluţia. Ei sparg uşi doar când este în pericol viaţa cuiva din locuinţă şi nu pot intra în alt mod. "Dacă în apartament se produce un incendiu, înăuntru nu este nimeni, uşa este închisă, se observă fum flacără pe sub uşă, la geam, atunci intervenim cu utilajele de descarcerare şi cu echipamentele din dotare pentru a debloca uşa", a declarat Alexandru Berstein, subofiţer SMURD.
Spre deosebire de lăcătuş, care deschide uşa fără să o strice şi înlocuieşte încuietoarea, pompierii intervin cu unelte grele care provoacă daune serioase. "Pompa hidraulică acţionată manual poate debloca cu aşa numitul depărtător electric. Se bagă între toc şi uşă. Se acţionează aşa şi prin forţa pe care o dezvoltă poate deboca uşa sau mai avem cilindri care sunt acţionaţi de o pompă hidraulică cu un furtun", a declarat Alexandru Berstein, subofiţer SMURD. În 2022 pompierii au salvat peste o mie 600 de oameni care au rămas blocaţi în case şi lifturi, iar de la începutul anului au intervenit în peste 400 de cazuri. Nu de puţine ori sunt chemaţi pentru false urgenţe. Oameni panicaţi că nu mai pot intra în casă spun salvatorilor că în locuinţă este un pericol şi se aleg cu uşile distruse complet. Plus amendă pentru alertă falsă, care poate ajunge la 5.000 de lei. Dacă adăugăm preţul unei uşi noi, suma este de vreo 20 de ori mai mare faţă de cât ar fi cerut un lăcătuş - în general, între 150 şi 500 de lei, în funcţie de tipul încuietorii.