Cum funcționa rețeaua uriașă de trafic de migranți descoperită în România. 1000 de euro de persoană ca să ajungă ilegal în Occident
O mare reţea de trafic de migranţi a fost descoperită în România. 40 de transporturi ilegale cu sute de migranţi, care intenţionau să treacă frontiera din România în state din Uniunea Europeană, au fost interceptate şi oprite. Poliţiştii au efectuat astăzi zeci de percheziţii în 6 judeţe din ţară şi în Capitală.
De Iulia Pop la 28.02.2023, 14:49
În doar 5 luni, peste 700 de migranți au fost preluați de rețelele de traficanți. Cei mai mulți ajungeau ilegal în România prin Bulgaria, dar și prin Serbia. O parte, însă, erau veniți la noi legal, aveau permise de muncă, dar nu se prezentau decât câteva zile la job-urile pe care le aveau, pentru că, între timp, ajungeau să fie racolați de către călăuze care, în schimbul a 500 până la 1000 de euro, le promiteau că îi vor duce mai departe, în Occident. Peste 300 de polițiști de frontieră, de la Crimă Organizată și jandarmi au descins în București și alte șase județe.
Cum funcționa rețeaua de trafic de migranți
În această dimineață, au fost verifcate mai multe unități de cazare din Timișoara, dar și locuințe închiriate, acolo unde migranții așteptau să fie preluați de călăuze.
Totul era extrem de bine organizat, Unii se ocupau de racolare, alții de tranfer, cazare și chiar de îmbarcare în TIR-uri. De menționat că percheziții au fost făcute inclusiv la sediul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș. Patru angajați, suspectați că au ajutat doi migranți minori să ajungă mai departe în Occident, vor fi audiați de anchetatori.
- Zeci de percheziții în București și șapte județe, la traficanții de migranți. Îi ascundeau în TIR-urile de...
- Bilanţul morţilor în urma naufragiului din Italia ar putea depăşi 100. La bord se aflau oameni din Afganistan,...
- Naufragiu cu cel puţin 50 de morţi în Italia. Premierul Meloni şi-a exprimat "profunda tristeţe": Guvernul s-a...
Ce spune DIICOT
La data de 28.02.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara, Biroul Teritorial Arad și Biroul Teritorial Caraș Severin efectuează 85 de percheziţii domiciliare pe raza județelor Timiş, Arad, Satu Mare, Caraș Severin, Alba, Olt, Dâmbovița și municipiul București în patru cauze penale având ca obiect săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi trafic de migranţi. În cauză s-a reținut că, din anul 2022, mai multe persoane , cetățeni români și cetățeni străini, s-au constituit în patru grupuri infracționale, având ca scop principal adăpostirea în locaţii aflate pe teritoriul României, şi ulterior transportarea grupurilor de migranţi spre ţări din Europa Centrală sau de Vest, prin trecerea ilegală a frontierei de stat a României, în vederea obținerii de importante foloase materiale.
Au fost interceptate și oprite un număr de aproximativ 40 de transporturi ilegale în care au fost implicaţi membrii grupurilor infracţionale, transporturi în care au fost identificaţi un număr de peste 800 de migranţi care intenţionau să treacă ilegal frontiera de stat a României spre state din Uniunea Europeană. Peste 90 de persoane urmează a fi conduse la audieri.
Acţiunea beneficiază de sprijinul polițiștilor din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate, Brigăzilor de Combatere a Criminalității Organizate Bucureşti, Timişoara, Alba, Oradea, Craiova, Serviciilor de Combatere a Criminalității Organizate Caraș-Severin, Arad, Dâmboviţa, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, ITPF Timişoara, ITPF Oradea, STPF Timiş, STPF Arad, STPF Caraş Severin, STPF Mehedinţi, STPF Satu Mare, SPF Nădlac, SPF Curtici şi SPF Vârşand, Inspectoratelor de Poliție ale județelor Timiş, Caraş-Severin, Arad, Alba, Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei București, Gruparea Mobilă de Jandarmi Glad Voievod Timişoara, Inspectoratelor Județene de Jandarmi Arad, Caraş-Severin, Alba și Satu Mare.