Antena Meniu Search
x

Foto Naufragiu cu cel puţin 50 de morţi în Italia. Premierul Meloni şi-a exprimat "profunda tristeţe": Guvernul s-a angajat să prevină migraţia ilegală

Circa 50 de migranţi, printre care un nou-născut, au murit după ce ambarcaţiunea lor a naufragiat nu departe de oraşul italian Crotone, în regiunea Calabria (sud), informează Reuters, citat de Agerpres. Alte circa 40 de persoane au fost salvate, iar căutările continuă, îngreunate însă de valurile înalte. "Prim-ministrul Giorgia Meloni şi-a exprimat profunda tristeţe pentru atât de multe vieţi omeneşti curmate de traficanţii de fiinţe umane", anunţă un comunicat al biroului său de presă. Acest nou naufragiu intervine la numai câteva zile după ce Parlamentul italian a adoptat noi reguli controversate cerute de guvernul dominat de extrema dreaptă.

de Redactia Observator

la 26.02.2023, 17:58

Naufragiu cu cel puţin 40 de morţi în Italia. Premierul Meloni şi-a exprimat "profunda tristeţe": Guvernul s-a angajat să prevină migraţia ilegală
Naufragiu cu cel puţin 40 de morţi în Italia. Premierul Meloni şi-a exprimat "profunda tristeţe": Guvernul s-a angajat să prevină migraţia ilegală - Profimedia Images

Pompierii italieni au confirmat pe Twitter că au recuperat 28 de trupuri neînsufleţite, în timp ce alte trei ar fi fost duse de curenţii maritimi mai departe de ambarcaţiune, pe care, potrivit media italiene, se aflau între 150 şi 250 de persoane. De asemenea, circa 40 de persoane au fost salvate, potrivit pompierilor. Căutările continuă încă pe o mare care face dificile operaţiunile pentru salvatori, din cauza valurilor înalte.

Potrivit agenţiei AGI, ambarcaţiunea cu migranţi, care era supraîncărcată, s-a rupt în două din cauza mării învolburate. Printre victime figurează, între altele, "un nou-născut de câteva luni", potrivit aceleiaşi surse, care citează în pompier ce participă la operaţiunile de salvare.

Şefa guvernului italian, Giorgia Meloni, şi-a exprimat duminică "profunda tristeţe" şi a promis că va pune capăt migraţiei ilegale pe mare, pentru a preveni producerea de noi astfel de tragedii, informează Reuters. "Prim-ministrul Giorgia Meloni şi-a exprimat profunda tristeţe pentru atât de multe vieţi omeneşti curmate de traficanţii de fiinţe umane", anunţă un comunicat al biroului său de presă.

"Guvernul (italian) s-a angajat să prevină plecările (de migranţi) şi odată cu ele producerea unor astfel de tragedii şi va continua să facă acest lucru, cerând în primul rând colaborare maximă din partea ţărilor de origine şi a celor de unde pleacă migranţii", adaugă comunicatul.

Pe acelaşi subiect

Noi reguli controversate cerute de guvernul dominat de extrema dreaptă

Acest nou naufragiu intervine la numai câteva zile după ce Parlamentul italian a adoptat noi reguli controversate cerute de guvernul dominat de extrema dreaptă.

Joi, Parlamentul italian a adoptat o hotărâre de guvern care limitează acţiunile navelor cu migranţi la bord. Conform reglementării, navele trebuie să ceară "fără întârziere" permisiunea de a intra într-un port după ce salvează migranţi din Marea Mediterană, fără a mai căuta alte ambarcaţiuni cu refugiaţi. Până acum, navele folosite de organizaţii neguvernamentale navigau timp de mai multe zile în larg, efectuând frecvent serii de operaţiuni de salvare înainte de a se îndrepta spre nord, către Italia.

Reglementarea este o componentă a eforturilor guvernului de la Roma de a limita activităţile despre care premierul Giorgia Meloni afirmă că încurajează migranţii să rişte traversarea pe mare, din Africa de Nord în Italia.

Organizaţiile caritabile susţin însă că migranţii pornesc la drum oricum, fără a aştepta apropierea unor nave de salvare. Grupurile umanitare afirmă că interzicerea salvărilor multiple va duce la şi mai multe decese, iar ONU a cerut Italiei să retragă proiectul legislativ după ce fusese deja aprobat luna aceasta de Camera Deputaţilor.

Cu toate acestea, numărul de migranţi sosiţi în Italia nu a scăzut. Anul acesta, s-au înregistrat până acum 12.667 de intrări, faţă de 5.273 în aceeaşi perioadă din 2022. Cel puţin 157 de migranţi au fost daţi dispăruţi şi probabil au murit în 2023, în timp ce încercau să traverseze Marea Mediterană. Un document al ministerului de interne consemna, potrivit Reuters, că anul trecut din circa 105.000 de migranţi, doar 10% au fost aduşi în Italia de navele organizaţiilor neguvernamentale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Naufragiu cu cel puţin 50 de morţi în Italia. Premierul Meloni şi-a exprimat "profunda tristeţe": Guvernul s-a angajat să prevină migraţia ilegală