Cum se pot trezi bucureştenii din Sectorul 2 cu un impozit de 500%. Primăria a început deja supra-taxarea proprietarilor
Locuitorii din Sectorul 2 al Capitalei plătesc impozit 500% dacă nu îşi renovează faţadele. Primăria a început deja să îi supra-taxeze pe proprietari. Aşa se face că au apărut case în centrul oraşului zugrăvite doar pe jumătate, pe partea care dă spre stradă. O altă problemă, remarcă specialiştii, este că nu se mai cer autoritzaţii pentru lucrări. Practic nimeni nu îi verifică pe propeitari dacă respectă culoarea şi dacă refac elementele de arhitectură.
De Andreea Milea la 20.08.2023, 20:21De frica amenzilor şi a supraimpozitării mulţi proprietari din centrul Capitalei au început să-şi vopsească faţadele. Unii doar de formă, de ochii lumii. Jumătate vechi şi jumătate nou. Aşa a fost refăcută faţada acestei case din cartierul Armenesc, fără să respecte regulile zonelor protejate. În plus, faţă de aspectul ei iniţial, acum are şi alte culori. Această casă, construită în 1910 a fost vopsită pe jumătate. Proprietarii recunosc că au fost somaţi de poliţia locală să refacă faţada.
Locuitorii din Sectorul 2 care nu îşi repară clădirile vor plăti un impozit de cinci ori mai mare
"A fost refăcută acum o lună, două. Doar jumătate de casă pentru că suntem mai mulţi proprietari şi acolo nu au avut bani şi o să facă în toamnă. Suntem cinci proprietari dar dacă eu stau aici la faţă, noi am avut cel mai mult. Am primit de la poliţie înştiinţare să facem faţada. A costat vreo 15.000 de euro", spune unul dintre proprietari. Faţadele stricată nu sunt doar inestetice. Multe stau să cadă şi sunt un pericol pentru trecători.
Locuitorii din Sectorul 2 care nu îşi repară clădirile vor plăti un impozit de cinci ori mai mare. Într-o singură lună, au fost supraimpozitaţi 31 de proprietari. "Mai există un motiv în special in zonele centrale ale Bucureştiului şi în zonele construite protejate pentru că recent, de un an si un pic de zile s-a schimbat legea autorizării construcţiilor si s-a dat voie la reparaţii la nivelul faţadelor, în zone protejate, fără autorizaţii de construire", a declarat Matei Sumbasacu, fondator ReRise. Dar lipsa unei autorizaţii înseamnă şi o lipsă de control din partea autorităţilor.