Cum trebuie curăţate hainele second-hand. Două soluţii sigure şi la îndemână
Hainele second-hand devin prima opţiune pentru tot mai mulţi români. Cei care mai au reţineri şi se întreabă cum sunt pregătite hainele pentru a fi scoase la vânzare primesc toate răspunsurile de la managerii magazinelor şi recomandările medicilor dermatologi. Curăţarea hainelor SH cu un aparat cu abur sau congelarea sunt printre soluţiile cele mai sigure.
De Ovidiu Cojocaru la 22.09.2024, 20:08Magazinele second-hand trăiesc o nouă viaţă. Sunt tot mai mulţi români care preferă să-şi caute şi să creeze ţinute originale, la preţuri convenabile. "Tot ce am pe mine la momentul actual este chiar SH", arată un tânăr.
"De la an la an creşte numărul de cumpărători şi oamenii sceptici devin mai puţin sceptici", spune Ana Ciorap, administrator magazin second-hand. Pentru a atrage cât mai mulţi clienţi, magazinele SH diversifică gama de produse. Astfel, pe lângă haine şi încălţăminte, la raft găsim chiar şi jucării pentru copii.
Şi sunt tot mai multe argumente convingătoare. Legea obligă administratorii second-handurilor să igienizeze produsele înainte de a ajunge la raft. "Trec printr-un triaj, pe partea de calităţi, apoi noi le achiziţionam şi mai trec printr-un rând de triaj în depozit, până să ajungă efectiv la raft", spune Mihai Diaconu, administrator magazin second hand.
"Dezinfectarea lor se face cu un aparat cu abur, la o temperatură destul de ridicată şi cu nişte substanţe", adaugă Ana Ciorap, administrator magazin second-hand. "Un mare risc în hainele care vin SH este poate Doamne fereşte găseşti ploşniţe sau poate au acarieni care sunt periculoşi", crede un tânăr.
- În 4 ani, a vândut şi cumpărat sute de haine second hand pe Facebook. Poncho din lână de alpaca, la 200 de lei
- Comoara "ascunsă" într-un second-hand. A ajuns apoi pe mâna unei femei cu doar 4 dolari, fără să știe de fapt...
- Magazinele în care îţi poţi vinde hainele sau le poţi cumpăra la second hand. Reduceri şi de 80%
Cum trebuie curăţate hainele second-hand
Recomandarea este ca, indiferent dacă hainele sunt noi sau au mai fost purtate, să curăţăm şi să dezinfectăm suplimentar toate articolele înainte de a le purta. "Recomandăm clientului să aibă grijă şi la materialul respectiv, pentru că un proces de spălare îl are caşmirul sau inul şi alt proces îl are bumbacul", a precizat Mihai Diaconu, administrator magazin second hand.
"Hainele ar trebui spălate, călcate cu fierul încins în zona de îmbinare de tiv, de ţesătură pe dos. Dacă haina nu poate să fie spălată, atunci poate să fie păstrată 3-4 zile într-o pungă de plastic la congelator, pentru că aceşti paraziţi nu supravieţuiesc temperaturilor înalte sau celor scăzute", recomandă Mihaela Leventer, medic dermatolog.
Iar încălţămintea are parte de tratament special, pentru a elimina orice risc. "Există acid Boric, care poate fi presărat în interior ţinut într-o pungă închisă câteva zile şi apoi spălată încălţămintea. Sau spălată încălţămintea în interior cu un agent de curăţare cum este soluţia clorinată", adaugă Mihaela Leventer, medic dermatolog.
Ultimele estimări arată că piața globală a îmbrăcămintei second-hand se va dubla până în 2027. Anul trecut valoarea pieței de profil a fost de 177 de miliarde de dolari.